Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 109

Wątek: Co kupić do "kamerowania" ?

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Poszukuję czegoś małego do "kamerowania". Chodzi mi o poręczność i w miarę dobrą jakość filmu (nie musi być full HD ale 720p wystarczy). Ostatnio pożyczałem od znajomych jakieś kamerki za 1tyś.-2tyś.zł i ręce mi opadły jak zobaczyłem obrazek jak z komórki.
    Co chcę tym robić? Krótkie filmiki przyrodnicze, można nawet powiedzieć , że "migawki" zauważone w czasie pracy w lesie, włóczenia się po czatowniach itp. czasami jakieś mini filmiki z imprez rodzinnych, zakładowych ale tak przy okazji.
    Budżet do 2000zł

Patrzę w kierunku PEN-ów i podobnych wynalazków. I tu pytanie: czy wszystkie PEN-y mają opcję filmowania i czy można tam podpiąć jakiś lepszy mikrofon?

Proszę o wypowiedzi tych, którzy mają w użyciu jakieś małe aparato-kamerki a najlepiej jak już trochę modeli "przerobili" i mają jakieś doświadczenie z różnymi modelami. Linki do własnych filmików mile widziane.

P.S.
    Lustrzankę z filmem już mam. Chodzi mi o coś małego co można mieć przy sobie częściej niż kiedy się taszczy wielki plecak ze złomem
    Z góry dziękuję za porady i nie krzyczcie że nie wiem nic o PEN-ach, obiecuję poprawę

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Wszystkie PENy filmują, ale zewnętrzny mikrofon można podpiąć chyba tylko do E-P2 i E-PL2.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Do E-PL1 (nie wiem jak do późniejszych modeli) jest dedykowany adapter na stopkę (od Olympusa) który ma wejście na mikrofon, do którego wtyka się jakiegoś małego mica. Olympus sprzedawał to jako komplet akcesoriów, ale nie wiem czy było to dostępne w Polsce. Aha, przynajmniej E-PL1 domyślnie nagrywał z wbudowanym mikrofonem dźwięk mono, dopiero z tym adapterem łykał stereo.

Generalnie jeżeli o nagrywanie dźwięku to przy filmowaniu przyrody najlepiej sprawdzi się zewnętrzny rejestrator. Wtedy nie ma kompromisów.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Jak mozecie przebolec AF w Penach, to mozna zakupic, ja jakos nie potrafie i doprowadza mnie do furii, moze warto doinwestowac do GH1/2? Jakosc wymiata, a i fotke mozna pstryknac i do tego nadal jestesmy w systemie

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Akurat przy filmowaniu AF potrafi bardziej przeszkadzać niż pomagać. Co więcej, najlepiej jest podłączyć jakiś manualny obiektyw przez przejściówkę, co by mieć stałą kontrolę nad przysłoną w trakcie filmowania oraz gładkie ostrzenie

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Dzięki za wypowiedzi.
    Jak już pisałem sprzęt musi być mały, jeśli mam kupić następnego klamota to wolę zostać przy lustrzance i za 2tyś. kupić jakiś osprzęt ułatwiający filmowanie.

Chyba spróbuję z PEN-em, najwyżej się sprzeda.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria
    do kamerowania uzywam czegos takiego:
    http://www.trustedreviews.com/Sanyo-...mcorder_review
    z "szerokim" konwerterem:
    http://www.skapiec.pl/site/cat/57/comp/373834

czesto sie zdarza, ze pstrykam sobie fotki a kamerka na GorillaPodzie siedzi sobie upieta do galezi czy innego patyka. niczego wiecej wlasciwie nie potrzebuje, choc zdaje sobie sprawe co mozna zmajstrowac za pomoca PENa czy innego N7000

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    mam pytanie czy macie jakieś doświadczenia z kamerką np Toshiba P30? Myślałem że XZ1 załatwi sprawę będę miał wash&GO zdjęcia i film ale af średnio daje radę przy biegających dzieciach, gubi się często czym edytować pliki tzn jak już mam zgrane prosto iłopatologicznie posklejać poszczególne pliki ewentualnie zaszaleć i wgrać podkład muzyczny albo komentarz i wypalić na płytkę i to koniec!?!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez micky Zobacz posta
    czy macie jakieś doświadczenia z kamerką np Toshiba P30
    moj znajomy ma ta Toshibe. za ta cene wiele nie mozna sie spodziewac, ale nie ma dramatu. na tym filmiku widac wlasciwie jej wszystkie wady i zalety:

tutaj jeszcze masz film robiony noca:
    http://www.youtube.com/watch?v=JgWDR...mbedded#at=168

szkoda, ze do kamery nie ma zadnego dekielka...

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    moj znajomy ma ta Toshibe. za ta cene wiele nie mozna sie spodziewac, ale nie ma dramatu. na tym filmiku widac wlasciwie jej wszystkie wady i zalety:
    Piękny przykład: Jak nie należy kręcić filmów.

Nie ma słabego sprzętu, są słabi operatorzy.