Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 109

Wątek: Co kupić do "kamerowania" ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Można i tak, Po co w ogóle robić zdjęcia jak można namalować portret. .. Facet spytał co można kupić do kamerowania dzieciaka.. Chce to robić dobrze nawet bardzo dobrze. Ale nic nie napisał, że chce szaleć.. Chodzi mu bardziej o pamiątkowy film . Tak rozumiem, jeśli się mylę - sorry. Przerabiałem to. I na pewno nie ma szans na kombninowanie, filmując prawie "nieobliczalne" w swych reakcjach maluchy.
    Kręcąc lustrzanką zyska głębię jakiej nie osiągnie kamerką.. tym samym i pamiątka będzie wyjątkowa. A wolne przejścia czy łapanie ostrości dodadzą nu prawdziwości.

Tak ja to widzę ;p

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    OK . poddaję się , dwóch na jednego.. Być może macie rację, ale będę się jednak upierał, że drugi sprzęt , czyli kamerka baardzo przydaje się. Tak jak pisałem w sytuacjach nazwijmy to "pozadomowych" ilość miejsca na karcie jest istotna. Robiąc zdjęcia - czasem filmujemy nie myśląc ile nam to zżera miejsca.. Pewnie, że można mieć dziesięć kart po 32 GB ale czy każdy tak ma?
    Ale jak powiedziałem poddaję się.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    czasy sie zmieniają i powiedzenie o tym że cos co jest do wszystkiego jest do niczego staje się troszkę archaiczne....

oczywiście jesli porównywać VDSLR z kamerami IMAX czy innymi profesjonalnymi rozwiazaniami - to sprawa wydaje sie byc jasna..

Ale nie da się ukryć ze filmy w dslrach są już na takim poziomie ze pojawia sie pytanie czy wydawać kasę na dwa urządzenia po kilka - kilkanascie tysięcy czy zdecydować się na jedno

Jedno rozwiązanie, jeden system, jeden komplet szkieł filtrów zasilania kart itp td...

Jeśli możesz mieć aparat - który daje Ci super obrazek, którym pracujesz i zarabiasz na życie a do tego wiesz ze jesli chcesz mozesz nakręcić taki film :

siedzisz w systemie Canona, masz do tego szkiełka itp itd... to na prawdę ładowanie w kamerę innej firmy wydaje się byc pomysłem nie trafionym...

Ja poszedłbym w kierunku czegoś co jest z systemu Canona i kręci filmy dobrej jakości... Nie musi byc to 5dmk2 ale moze mlodszy brat... ?

masz upgrade korpusu jakiś drugi w charakterze backupu i spokojnie chwytasz chwile z maluchem w roli głównej inwestujac jednocześnie czy to w nowy korpus czy w jakiś korpus zapasowy...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    (Już nieboszczka Rinn mówiła w reklamie , ze jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego...)
    Świat jest jaki jest właśnie dlatego, że znakomita większość ludzi zamiast myśleć powtarza głupie hasła z telewizorków. Z drugiej strony do dobrze - pozwala to mniejszości rozwijać skrzydła...
    Polecam refleksji późnoniedzielnej...

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Facet spytał co można kupić do kamerowania dzieciaka.. Chce to robić dobrze nawet bardzo dobrze. Ale nic nie napisał, że chce szaleć.. Chodzi mu bardziej o pamiątkowy film . Tak rozumiem, jeśli się mylę - sorry.
    To ja zacytuję co facet od pytania napisał w swoim poście:

Wstępna decyzja - canon 550D (2700 zł - samo body) - poza kręceniem małej będzie to zawsze jakiś backup.
    Czyli jak widzisz sam zasugerował, że interesuje go lustrzanka -prawdopodobnie ze względu na jakość materiału jaki z niej uzyska.
    Drugi powód zawiera się w słowie "backup".

Natomiast dopiero w następnym zdaniu napisał:

Ale potem przyszło mi do głowy że może jednak błądzę, może jednak kawałek "normalnej" kamery byłby lepszym rozwiązaniem. Albo jeszcze coś innego, PEN albo coś podobnego?
    Dlatego każdy doradza, to co uważa za najlepsze w danej sytuacji....

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Odgrzewam temat kamera w rodzinie: kamera vs aparat do nagrywania rodzinnych filmów epizod "kamerowania" już był tzn 4-5 razy w ciągu roku typowo: dziecko na sankach w wypadku braku śniegu, (co na w tym roku chyba nie grozi) ewentualnie Wielkanoc, akademia przedszkolny dzień mamy itp, wyjazd na wakacje, urodziny szkodnika, jasełka/kolędy/Boże Narodzenie w pakiecie ... i to koniec roku filmowego! Dodam że zwykle ja robię zdjęcia a kamerę "potencjalnie" obsługuje żona Raczej nie wchodzi w rachubę kolejne lustro nie widzę takiej potrzeby (teraz mam C50D wystarcza z duuużym zapasem ) z tego co się zorientowałem w budżecie +/-1kpln znajdę kamerkę na SD np Sanyo serii XACTI no chyba że na aparat to zwiększę budżet pod uwagę brałem NEX3 (przelotka na M39 bo zostały w domu ruskie pleśniaki) albo z innej beczki LX5? Jak wygląda postprodukcja czy edycja takiego filmu z puszki na żywca prosto z aparatu nadaje się do oglądania np TV '32 a przede wszystkim ile trzeba poświęcić czasu na przygotowanie np 30min materiału z rodzinnej imprezy zrobionego aparatem? Dodam że nie mam bladego pojęcia o obróbce video! Będę wdzięczny za dobre słowo

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    da KTOŚ radę?

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Do filmowania wziąłbym kompakt z zapisem HD. Kamery nie brałbym pod uwagę ze względu na wielkość i brak (w większości wypadków) szerokiego kąta. Jak ktoś ma zacięcie filmowe lub ma ochotę operować głębią ostrości można by wziąć jakiegoś bezlusterkowca.

Co wyjdzie z takiego aparatu? Z aparatu wychodzi zwykły plik do odtworzenia na komputerze. A skoro jest możliwość odtworzenia, to i nagrania na DVD.

Obróbka? Jeśli nie chce się nic przycinać to po prostu do listy do nagrania w jakimś (chociażby) Nero wystarczy przeciągnąć wyselekcjonowane pliki w odpowiedniej kolejności i... nagrać. Pełny automat. Ale po jakimś czasie zawsze przychodzi chęć wycięcia jakieś "dłużyzny" lub doklejenia napisów. Ale kilka zimowych wieczorów przy komputerze z książką czy instrukcją do programu montażowego i można się tego nauczyć samemu.

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Czyli teraz kolej na wybór aparatu: kampakt vs bezlusterkowiec!
    Jak narazie LX5 vs Pen E-PL1 z 14-150 a może PL1 z 14-150mm ale tu jeszcze trochę cena za wysoka albo Nex (bardziej ze względu na welkość i wygląd kompaktu moja "połowica" ma strach w oczach przed "lustrzankowopodobnymi" aparatami )
    Jeżeli ktoś ma konkretne propozycje firma, model będę wdzięczny za podpowiedź
    Na co zwracać uwagę przy wybieraniu aparatu z zacięciem filmowym, obiektyw idealnie od ok 24mm (dla 35mm) budżet na dzień dzisiejszy do 1500pln ?

P.S.
    hades - dzięki za info, dodałem "+" do rep - THX!

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Jak chcesz kupic aparat i filmowac nim to
    teraz cenowo juz zaczyna byc ciekawie.

Pen E-PL1 + szklo 14-42.

http://www.fotobasia.pl/product/apar...4-42mm-czarny/

za 1.397,00 brutto.