Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 109

Wątek: Co kupić do "kamerowania" ?

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Odgrzebuję.

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Świat jest jaki jest właśnie dlatego, że znakomita większość ludzi zamiast myśleć powtarza głupie hasła z telewizorków. Z drugiej strony do dobrze - pozwala to mniejszości rozwijać skrzydła...
    Polecam refleksji późnoniedzielnej...
    To nie jest głupie hasło, taka jest prawda i nie ma co zaklinać rzeczywistości. Parę przykładów: buty, przyprawy, narzędzia, kleje i praktycznie wszystko dookoła.

A teraz do rzeczy...

Niedługo zostanę wujkiem i oprócz fotografowania bratanka mam zamiar od czasu do czasu nakręcić coś co za parę lat przyjemnie będzie obejrzeć. Rozglądałem sie po sklepach za małymi kamerami HD z zapisem na SD, HDD odpadają, np. coś z linii SDR Panasonica. Druga opcja to zakup jakiegoś PENa i używanie szkieł 4/3 przez przejściówkę. Budżet ~1500pln.

Może znajdzie się ktoś na forum kto ma jedno i drugie i może w przystępny sposób opisze różnice między tymi rozwiązaniami?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta
    Odgrzebuję.

To nie jest głupie hasło, taka jest prawda i nie ma co zaklinać rzeczywistości. Parę przykładów: buty, przyprawy, narzędzia, kleje i praktycznie wszystko dookoła.

A teraz do rzeczy...

Niedługo zostanę wujkiem i oprócz fotografowania bratanka mam zamiar od czasu do czasu nakręcić coś co za parę lat przyjemnie będzie obejrzeć. Rozglądałem sie po sklepach za małymi kamerami HD z zapisem na SD, HDD odpadają, np. coś z linii SDR Panasonica. Druga opcja to zakup jakiegoś PENa i używanie szkieł 4/3 przez przejściówkę. Budżet ~1500pln.

Może znajdzie się ktoś na forum kto ma jedno i drugie i może w przystępny sposób opisze różnice między tymi rozwiązaniami?
    Olympus doskonałą kamerą na dzieci nie będzie. Plastyka fajna, ale AF do kitu.
    Kamery Panasonica... hmmm. Jaki masz budżet?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Olympus doskonałą kamerą na dzieci nie będzie. Plastyka fajna, ale AF do kitu.
    Kamery Panasonica... hmmm. Jaki masz budżet?

Pozdrawiam
    AF wolny czy mało celny?
    Dlaczego nie Panasonic? We wszystkich recenzjach chwalą.
    Budżet do narazie ~1500pln, może wzrośnie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Ja do filmików "od czasu do czasu" mam ... Pansonic'a LX5. A przy okazji malutki sprzęcik do zabrania wszędzie tam gdzie nie ma sensu nosić lustrzanki. Używam prawie trzy miesiące, spisuje się doskonale. Wcześniej miałem kamerę Panasonica GS280 (chyba o ile dobrze pamiętam) i robiłem zdecydowanie mniej filmów, bo nie chciało mi się nosić kamery (dodatkowy bagaż). I nie wiem jak teraz, ale fotki z tej kamery były bardzo nędzne. Tak więc sumaryczne fotografowanie i filmowanie w LX5 to jest to ... dobre fotki i dobre filmiki.

yendash
    Gość
    Stałem kilka tygodni temu przed bardzo podobnym dylematem. Nie, do wujkowania się już przyzwyczaiłem lata temu ale .. szukałem jakiegoś sensownego urządzenia na dzień dzisiejszy. Chyba tak samo, jak wiele osób, odstawiłem kamerę z kasetami na bok i zdecydowałem się jednak na aparat z możliwością kręcenia. Finalnie, kupiłem gh1 na alledrogo w cenie 1250 zł z gwarancją i do tego tuleję do moich manualnych szkieł. AF??? No jasne, czasami jak słyszę o tym że aparat i kamera do dzieci MUSI mieć to i owo to się zastanawiam jak przez dwadzieścia lat robiłem swoim zdjęcia. Gh1 jest na dzień dzisiejszy dla mnie super rozwiązaniem i docelowo chcę sobie z niego zrobić sprzęt do małych, amatorskich etiud.

Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    No, to już jakaś bardziej konkretna odpowiedź.
    Kompakty typu LX5 odpadają bo nie potrzebuję kolejnego, GH1 fajna opcja, pomyślę. Dzięki!

yendash
    Gość
    Jak będziesz szukał, zwróć uwagę na numer seryjny. Nie do każdego daje się wgrać lewy soft. A sporo on daje.

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Przyznam szczerze, że jestem amatorem. Bawiłem się lustrzankami z niskiej pułki jak i kamerami za około 1500zł. Wreszcie kupiłem PENa e-p1 i jestem bardzo zadowolony. Jasne, żę jakbym miał 6k zł kupiłbym co innego ale wymienna optyka i to co oferuje body w zupełności mi wystarcza. Jedyny mankament to dzwięk na wietrze ale można to obejśc nagrywając dźwięk osobno. Nadal wyjdzie taniej niż dobra lustrzanka z dobrym nagrywaniem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yarp2326 Zobacz posta
    Nadal wyjdzie taniej niż dobra lustrzanka z dobrym nagrywaniem.
    Oooo to pojawiły się wreszcie lustrzanki z dobrym* nagrywaniem. Można prosić o podanie modelu lustrzanki jak i obiektywu do niej z funkcją bezstopniowej przysłony.

(*) w sensie dobrym dla amatora, kręcącego scenki rodzinne w dynamicznie zmieniającym się oświetleniu.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 19.05.11 o 11:14

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zmienne oświetlenie przy nagrywaniu lustrzanką to jeszcze pół biedy (pytanie, czy bardziej przeszkadza Ci kontrolowanie balansu bieli czy przysłony/czasu), gorzej jest z szybką zmianą kadrów - tutaj póki co żadna lustrzanka nie daje rady, niestety.

Ale żeby nie było, jestem ogromnym miłośnikiem filmowania lustrzankami