Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Niedługo tu cosik wrzucę, a póki co zajawka:
koleżanka (D80) właśnie obmacała PEN'a z fiszem. Przegląda fotki z karty na podglądzie i nagle stanęła wryta: co to... ty, co to jest!?, mówię a to inny lens, megazum. W lewo minimalny, w prawo maksymalny zasięg.
No wiem, domyśliłam się... pokaż mi to szkło?, Jezu, co to za obiektyw? drugi
![]()
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
A jaka jest puenta tej historii?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
pewnie takiego długiego nie widziała jeszcze w życiu![]()
Za chwil kilka wrzucę fotki, tak była pod wrażeniem możliwości przybliżania szkiełka.
Z resztą ja też jestem w ciągłym, ciężkim szoku co ten chuderlak wyprawia.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
tu coś nacisnąłem w puszce i wyszło tak
8.
9.
10.
PGR
11. 150
12. Podróbka Janka
13. 150 (blisko MFD)
Większość to jotpegi z puszki E-PL1, ustawione na neutral lub minus 2 (ostrość), w Irfanie save4web 1000px po dłuższym, Lanczos3, skriny z painta.
Dużo tu kompresja zeżarła plus... pogoda. Te sample to właściwie najgorszy z możliwych scenariuszy: słońce (czasami ostre), klimat: parówa, ostrzenie na nieskończoność. Osłona założona. Przy normalnej pogodzie jest dużo lepiej.
wnioski:
- paparazzi must have
- (chyba) IS1 czasami płata figle, czy IS działa w pionie?
- patrząc na cropy naprawdę strach pomyśleć jakie będzie to miało możliwości jak matryce dojdą do 25 MPx a Oly zrobi puszkę o połowę mniejszą z global shutter, szpiegowanie na maxa. Nie wrzucam dowodów na szpiegowanie bo ktoś by jeszcze rozpoznał swoją twarz i byłyby problemy.
ocena: celujący!!! POLECAM must have każdego Oly m/43 juzera.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 18.05.11 o 13:35
Wnioski?:
ale abberacja!
a tak powaznie, czym sie kolezanka podniecala? typowy zakres 28-300 jak ich wiele?
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Kupic se musze, tez jestem juz wygodny nie chce mi sie zmieniac szkielek
A ja mam na dziś dwa ujęcia z tego szkiełka z dzisiejszych Gorców![]()
Tak, widoczna, ale zapewniam cię, że w tych samych warunkach np. EF 24-105LIS "wysypie" się bardziej na swoich karmazynowo-różowych obwódkach.
28-300 "w eLce" to przeogór i wcale nie jestem pewien czy optycznie lepszy pod tym (CA) względem. Dzisiaj ta sama koleżanka przestrzelała Panas fisza (na Olku) więc brak korekcji CA - przy rybie (na Olku) tem mzd14-150 nie wie co to CA
Można tu udawać twardziela, spoko, ale Darkaoglądała fotki twarzy faceta w Masterze, jak stał znudzony w korku - nie mógł mnie widzieć choć stałem na przeciw niego
Przy podglądzie 100% już z tej 12 MPx matrycy da się rozpoznać twarz faceta a matryce z tego co widać będą puchły... jeszcze jeden mały szczegół: twarz gościa to był brzeg kadru... to wszystko możliwe popierdółką, która nic nie waży, wielkości połowy małej butelki ice tea.
również pozdrawiam
(pałerszot) gietrzy
Jakos do tej Lki jak i do wielu innych nie moglem sie nigdy przemoc w C.
Dochodzimy powoli do Naszych poboznych zyczen, jakosci dslr w kompaktowym wydaniu, czego Wam i sobie zycze jak najpredzej.
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
yendash,
G3, ma szanse na zawsze zastapic u mnie duze lusterka, do tego czasu brakuje mi iso 1600 i dobrej dynamiki, czego nie dawal mi ani G1 ani GF, GH, ni terazniejszy Olek EPL.