Strona 48 z 95 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 948

Wątek: Biebrza całodobowo

| OlyJedi
    Mieszka w
    B-stok
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Wały przy Narwi to pic na wodę Od kiedy wyprostowali rzekę i stworzyli Siemianówkę groźby powodzi nie ma i nie będzie. Od góry ubijają wały ludzie samochodami, od dołu zgrabnie bobry je podkopują - jeszcze trochę i będzie po sprawie Najlepiej by było puścić rzekę starym korytem i wały rozebrać. Dopiero rozlewiska ciągnęłyby się kilometrami...
    Tez jestem za tym aby Narew szła starym korytem(pamiętam to jeszcze)ale i teraz są miejsca do których ciężko jest dotrzeć suchą stopą żeby odrobinę pofocić .Owszem większa część rzeki to równy kanał ale trochę bagna jednak zostało bo nie zdążyli wszystkiego wyprostować.W tym roku jeżeli tylko mi się uda to chciałbym trochę stare ścieżki sobie po odświeżać i zobaczyć co tak naprawdę melioracja narobiła na okolicznych łąkach .

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Wały przy Narwi to pic na wodę Od kiedy wyprostowali rzekę i stworzyli Siemianówkę groźby powodzi nie ma i nie będzie. Od góry ubijają wały ludzie samochodami, od dołu zgrabnie bobry je podkopują - jeszcze trochę i będzie po sprawie Najlepiej by było puścić rzekę starym korytem i wały rozebrać. Dopiero rozlewiska ciągnęłyby się kilometrami...
    A którędy warszawka łodziami z Mazur by wracała?
    Bo gospodarcza wartość tej żeglowności wydaje mi się niewielka.
    Znam ten szlak wodny sprzed lat, poza rzekę nosa nie wyściubiałem.

Pozdrawaim AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Prosba do zorientowanych w aktualnej sytuacji o informacje o nowosciach. Czy zaczelo sie dziac cos ciekawego nad woda i lakach?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Żaby moczarowe kończą - jeszcze ganiają się po olsach ale to juz końcówka. Jutro zerknę czy przy asfalcie koło grobli honczarowskiej są.
    Czajki i krwawodzioby na jajkach, zaraz usiądą rycyki. Łabędzie krzykliwe na Zajkach też już mają złożone lęgi. Żurawie jak zwkle rozciągnięte w czasie- część już 27 - 28 kwietnia składała jaja, część tydzień temu, a dziś znalazłem gniazdo z jednym jajkiem
    Widać pierwsze, większe grupy samców batalionów - latają wzdłuż Narwi i Biebrzy. Na grądach Woniecko wysoka woda ale na grobli można coś uchwycić no i sporo łabędzi pływa na tamtych rozlewiskach. Kaczeńce w powijakach - jeżeli będzie słońce i ciepło to za tydzień będzie piknie
    Na suchych łąkach, w pobliżu krzaczków wygrzewać się zaczęły rzekotki. Dobrze je widać, bo zielone są intensywnie a trawy jeszcze płowe.
    Łosie wyłażą na oziminy i żerują na skrajach olsów i zakrzaczeń czekając na kaczeńce.
    Szerszych informacji nie mam, bo ostatni tydzień poświęciłem głównie żurawiom ) A do każdego trzeba powolutku i spokojnie się przykładać.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ....
    Szerszych informacji nie mam, bo ostatni tydzień poświęciłem głównie żurawiom ) A do każdego trzeba powolutku i spokojnie się przykładać.
    Dzięki serdeczne za tak precyzyjny opis sytuacji - widać zmysł obserwacji i dużą wiedzę. Nie potrafię sobie wyobrazić jak wyglądają "szersze informacje"

Pozdrawiam,

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Szersze informacje to np. :
    Grobla Mścichy - Biały Grąd 2.5 km, rycyki po prawej, kszyki na słupkach, a w rowie 500m przed wieżą gotują się moczarowe
    Albo:
    codziennie pod wieczór 3 do 5 łosi na oziminie koło Lewkowskich na Olszowej Drodze
    A tak to mogę tylko zapodać, że na tej grobli zawsze się coś dzieje( rozlewiska po obu stronach i rzeka tuż za wieżą), a łosi koło chłopaków będzie ze dwa i raczej o świcie ))
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Szersze informacje to np. :
    Grobla Mścichy - Biały Grąd 2.5 km, rycyki po prawej, kszyki na słupkach, a w rowie 500m przed wieżą gotują się moczarowe
    Albo:
    codziennie pod wieczór 3 do 5 łosi na oziminie koło Lewkowskich na Olszowej Drodze
    A tak to mogę tylko zapodać, że na tej grobli zawsze się coś dzieje( rozlewiska po obu stronach i rzeka tuż za wieżą), a łosi koło chłopaków będzie ze dwa i raczej o świcie ))
    Zdjęcia, zdjęcia gdzie są

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    A skąd mnie ich wziąć? Ostatnio w niedzielę porobiłem kilka żurawiowi i tak cały tydzień latam po krzakach i olsach, a jak pada to przygotowuję trzcinę na budy....W międzyczasie odnowiłem kontakty ,,dudkowe" i czajkowe Z tą fotografią zupełnie jak z Junakiem-tydzień napraw i weekend jazdy

Awatar KamilB
    Mieszka w
    podlaskie (BKL)/SGGW
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    Zdjęcia, zdjęcia gdzie są
    Ja mam kilka zdjęć z tamtych okolic Byłem tam trzeciego kwietnia.

Ostatnio edytowane przez KamilB ; 14.04.11 o 21:28

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Wszelkie kałuże na tej grobli będą rewelacyjne na bataliony jak już stada przylecą. Niestety wiedza ta jest powszechną i czasem ciężko się dopchać Albo ktoś uprze się na bataliony w locie i regularnie je wtedy wypłasza coby skrzydełka rozprostowały...