Strona 38 z 95 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 948

Wątek: Biebrza całodobowo

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Ja z kolei miałem wrażenie, że musiałbym nabrać nieco dystansu do tego szkła. F/2.8 przy 250 mm jest ok tylko mi brak umiejętności by z tego skorzystać. Mogę się podzielić z Tobą moimi RAW-ami z e-3 i efektami obróbki. Sam ocenisz. Kilka trafiło do mojego wątku: https://forum.olympusclub.pl/showpos...0&postcount=78.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Thomasso, zwróć uwagę, że poszczególne kadry nie mają ze sobą za wiele wspólnego by wyciągać tak daleko idące wnioski. Przede wszystkim są to różne kąty z których brana jest ta scena. Scena różni się też ułożeniem przedmiotów. W tej odległości od fotografowanego obiektu (a przypuszczam, że było to ok 2,5-3 metrów) Głębia ostrości jest naprawdę mała i jest duża szansa, że nie wszystko trafi w pole ostrości.

Zwracając uwagę na ułożenie przedmiotów i starając się ocenić ich odległości miedzy sobą wydaje mi się, że cyferblat zegara w testowym zdjęciu z E-30 jest już po za głębią ostrości (cyferblaty wszystkich trzech tarcz nie są skierowane prostopadle względem osi optycznej, tym samym tarcza rozmywa się coraz bardziej o prawa do lewa). W E-5 zegar z kolei znajduje się w polu ostrości.

Często zdjęcia testowe mają to do siebie, że nie są wykonywane na tej samej scenie, w tym samym kadrze, z tym samym punktem ostrości. te zdjęcia są źle wykonane by cokolwiek więcej na ich podstawie można było powiedzieć.
    Przypomniało mi się, przecież jest wątek o ZD 90-250 https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=20040.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 5.02.11 o 14:15 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Thomasso, zwróć uwagę, że poszczególne kadry nie mają ze sobą za wiele wspólnego by wyciągać tak daleko idące wnioski. Przede wszystkim są to różne kąty z których brana jest ta scena. Scena różni się też ułożeniem przedmiotów. W tej odległości od fotografowanego obiektu (a przypuszczam, że było to ok 2,5-3 metrów) Głębia ostrości jest naprawdę mała i jest duża szansa, że nie wszystko trafi w pole ostrości.

Zwracając uwagę na ułożenie przedmiotów i starając się ocenić ich odległości miedzy sobą wydaje mi się, że cyferblat zegara w testowym zdjęciu z E-30 jest już po za głębią ostrości (cyferblaty wszystkich trzech tarcz nie są skierowane prostopadle względem osi optycznej, tym samym tarcza rozmywa się coraz bardziej o prawa do lewa). W E-5 zegar z kolei znajduje się w polu ostrości.

Często zdjęcia testowe mają to do siebie, że nie są wykonywane na tej samej scenie, w tym samym kadrze, z tym samym punktem ostrości. te zdjęcia są źle wykonane by cokolwiek więcej na ich podstawie można było powiedzieć.
    Oczywiscie zgoda, ale i tak uwazam, ze degradacja ostrosci jest tam za duza.
    Bardzo chetnie strzelilbym kilka ujec ze swojego E-30 i jakiegos E-5 dla tej samej sceny, tym samym szklem, plus ewentualnie E-3. Smiem twierdzic, ze E-30 wypadlby pod wzgledem ostrosci najgorzej.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Powrót nad rzekę :-)

Ufff. Po dwóch tygodniach ganiania żubrów po puszczy i okolicach powróciłem nad Biebrzę, akurat w czasie porządnego lodu. Normalnie ze Stójki na Posadę lazłem 2 godz, a teraz myk- 10min.- i jestem. Piknie. Roboty od groma ale udaje mi się wyskoczyć choć na godzinkę nad Biebrzę poczaić się na bobersy i resztę składu. Ostatnio trafiła mi się ,,przyjazna" wydra. Wyszła na lód 5m przede mną i zapraszała wdzięcznie do zabawy. W końcu podeszła mi na 2m i szkło przestało ostrzyć ...
    Zabawy było co nie miara - wydra tuż-tuż, wizjer zamrożony, latanie z ogniskową - to cała sylwetka to portret. Gdyby nie rozpiętość ogniskowych przepadłbym w tym pojedynku.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	127
Rozmiar:	128,8 KB
ID:	43519   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	126
Rozmiar:	131,9 KB
ID:	43521   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	114
Rozmiar:	156,4 KB
ID:	43522   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	166,9 KB
ID:	43523  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5.jpg
Wyświetleń:	108
Rozmiar:	142,3 KB
ID:	43524   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6.jpg
Wyświetleń:	111
Rozmiar:	163,9 KB
ID:	43525   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	7.jpg
Wyświetleń:	114
Rozmiar:	164,8 KB
ID:	43526   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	8.jpg
Wyświetleń:	102
Rozmiar:	198,8 KB
ID:	43527  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	9.jpg
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	246,9 KB
ID:	43528  
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Świetne te wyderki, gratulacje.
    BP
    XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Naprawdę piękne zdjęcia pokazałeś.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Jeszcze muszę ogarnąć żubersy W sumie, w ciągu ostatnich 3 tygodni naklepałem jakieś 1,2 tys zdjęć i teraz będę siedział nocami i je przegryzał na sucho
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria
    Ostatnie bardzo piękne, tylko pozazdrościć. Czekam z niecierpliwością na kolejne. Pozadrawiam

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    127
    Moja galeria

Witam.

Szacun kolego i gratulacje za świetne polowanie. Fotki są super i trochę Tobie zazdroszczę takich okazji. Chodzi za mną wycieczka rowerkiem nad Biebrzę.

Pozdrowrki.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Jeszcze muszę ogarnąć żubersy W sumie, w ciągu ostatnich 3 tygodni naklepałem jakieś 1,2 tys zdjęć i teraz będę siedział nocami i je przegryzał na sucho
    No to przed Tobą niemal syzyfowa robota. Za to radość będzie jak sądzę ogromna.

Może zaparzysz dzbanuszek herbaty? Czemu na sucho?

Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 26.02.11 o 02:00
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Ano fakt. Herbata mi nie przyszła do głowy
    Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Szacun kolego i gratulacje za świetne polowanie. Fotki są super i trochę Tobie zazdroszczę takich okazji. Chodzi za mną wycieczka rowerkiem nad Biebrzę.

Pozdrowrki.

Zimowa? Całkiem sympatyczna ale wiosenne przejazdy rowerem np. po wale od Kleszcz po Giełczyn polecałbym bardziej O tyle Biebrza jest fajna na rowery, że to baaaardzo płaski teren. Trochę tylko małych górek na Olszowej Drodze.
    Ostatnio edytowane przez moose ; 26.02.11 o 01:39 Powód: Automatyczne scalenie postów