Strona 20 z 27 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 266

Wątek: mora - bayer vs foevon

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ale od samego poczatku jest oczywiste, ze do wolania RAW'a z Sigmy nie ma co uzywac LR\ACR.
    Myslalem, ze to nie podlega dyskusji...

Otworzylem kilkanascie RAW'ow w sofcie Sigmy i LR. W tym drugim nie ma sensu.
    Dla mnie to bolesne, wiec na tym zatrzymalo sie moje zainteresowanie Foveonem.

Oczywiscie, ze dostaniesz inny JPG z LR i z softu Sigmy. To nie zadna magia, czy woodoo.

Raz - szkoda, ze Sigma nie przekazala Adobe jak wykorzystac potencjal zapisanej informacji w surowce.
    Dwa - LR\ACR na dzien dzisiejszy i tak nie ma tak sprawnie dzialajacych funkcji jak inne wolarki RAW, nie tylko Sigmy, chocby Highlights Recovery. Jeszcze do wersji 2 wlacznie - modul odszumiania i wysotrzania tez byl do d...
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 2.02.11 o 15:51

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Ale od samego poczatku jest oczywiste, ze do wolania RAW'a z Sigmy nie ma co uzywac LR\ACR.
    Myslalem, ze to nie podlega dyskusji...

Otworzylem kilkanascie RAW'ow w sofcie Sigmy i LR. W tym drugim nie ma sensu.
    Dla mnie to bolesne, wiec na tym zatrzymalo sie moje zainteresowanie Foveonem.

Oczywiscie, ze dostaniesz inny JPG z LR i z softu Sigmy. To nie zadna magia, czy woodoo.
    No to jeszcze raz zapytam. Czy otwarcie w PS czy LR powoduje, że RAW Sigmy będzie mieć mniej szczegółów?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Proszę bardzo, są rawy dostępne przykładu z widokiem na miasto, zrób to (albo niech ktoś zrobi) wyraźnie lepiej, niż z pena - zwrócę honor
    Chcę w końcu ZOBACZYĆ tę mityczną miażdżącą przewagę, (którą to, z dziesiątek postów na dziesiątki, wymaga coraz to więcej wymagań)

Kolego Janeczek, masz podobno kilka tysięcy super ostrych super zdjęć - obrób jeszcze to jedno, żeby nam w końcu kopary opadły

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek00 Zobacz posta
    No to jeszcze raz zapytam. Czy otwarcie w PS czy LR powoduje, że RAW Sigmy będzie mieć mniej szczegółów?
    A jak myslisz? Zastanow sie. Powoli.

Mala podpowiedz:

Jakie parametry w sekcji DETAIL pokazuja nietknietego RAW'a? Rzeczywista surowke?
    Jakie parametry w sekcji BASIC pokazuja nietknietego RAW'a? Rzeczywista surowke?
    Z jakimi parametrami eksportujesz JPG? Wiesz gdzie one sa?
    Wiesz co to jest preset ZEROED i do czego sluzy?

Wiesz w ogole jak dzialaja wolarki RAW? Czy naiwnie myslisz, ze one pokazuja GOLE dane?
    Wiesz co to jest Development Processing 2003 i 2010?

Moze pamietasz - juz to przerabialismy z DC RAW vs LR na przykladzie RAW z E-P1.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A jak myslisz? Zastanow sie. Powoli.
    Mala podpowiedz:

Jakie parametry w sekcji DETAIL pokazuja nietknietego RAW'a? Rzeczywista surowke?
    Jakie parametry w sekcji BASIC pokazuja nietknietego RAW'a? Rzeczywista surowke?
    Z jakimi parametrami eksportujesz JPG? Wiesz gdzie one sa?
    Co do Twoich pytań to oboje wiemy jaka jest odpowiedź prawda?
    Żeby nie być posądzanym o manipulacje, wywołałem z ustawieniami takimi domyślnymi dla poszczególnych RAWów, a nie z ustawieniami domyślnymi dla Camera RAW. Czyli w RAW są dane wyplute przez puszkę.

Jęsli twierdzisz, że wyciągniesz więcej to patrz niżej:

Moze pamietasz - juz to przerabialismy z DC RAW vs LR na przykladzie RAW z E-P1.
    Nie pamiętam, widać mnie nie było.
    I przyłącze się do prośby Janka. Weź tego RAWa i wywołaj go tą najlepszą wołarką od SIGMY, czy inną lepszą. Ja też chcę zobaczyć efekty, a nie tylko puste słowa.

Czytam tą dyskusję, i od 19 stron jeszcze nikt nie pokazał tej miażdzącej przewagi SIGMY, pomimo, że kilka dyskutantów posiada ten aparat.

Natomiast już parokrotnie zostało udowodnione, że inny aparat bez problemu pokonuje SIGMĘ jeśli chodzi o detale i szczegółowość zdjęcia - bez zbędnej obróbki.

No więc jak to jest?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Pokusiłem się i pobrałem najnowszą wywoływarkę od SIGMY.

Poniżej wywołane z ustawieniami auto (więc chyba najlepszymi
    Ostatnio edytowane przez jacek00 ; 2.02.11 o 16:51 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria
    Koledzy,

Ale skoro uwazam, ze cos jest nie ten teges z kolegi Sigma, to co mam zwolac i co przeostrzyc zebyscie byli zadowoleni?

BTW, kolegi sigma na pewno jest nie ten tego widac to ewidentnie na ostatnim wolaniu, a wiecie czemu?

Darku, jak masz jeszcze gwarancje slij na serwis pojdzie do Japonii.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ale komedia... Teraz Sigma się popsuła

+rep za poczucie humoru
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale komedia... Teraz Sigma się popsuła

+rep za poczucie humoru
    Hohoho... a Darkowi ta zepsuta sigma daje fotki jlepsze od konkurencji, strach się bać, co będzie jak wróci naprawiona... biedny pentax 645
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek00 Zobacz posta

Natomiast już parokrotnie zostało udowodnione, że inny aparat bez problemu pokonuje SIGMĘ jeśli chodzi o detale i szczegółowość zdjęcia - bez zbędnej obróbki.

Ufffff, troche mi ulżyło bo już myślałem że świeżo kupiony DP2s jest najnajnaj lepszy na świecie, a życie ze wzorcem doskonałości jest baaardzo ciężkie
    I pomimo że jest gorszy od innych to nie sprzedam - lubie go i nikomu nie zamierzam udowadniać dlaczego.
    Pozdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Zwroty akcji zapierają dech w piersiach.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.