Myślę, że światło odbite od wizytówki jest w tym momencie lepsze. Jest miękkie i mocno rozproszone. Można spróbować ze stofenem. Kwestia osobista co uzna się za lepsze.
1. Odbije od sufitu, odbije, przynajmniej coś a'la FL-50.
2. Ekranik typu "wizytówka" daje nieco inaczej (lepiej) rozproszone światło niż palnik na wprost. Palnik na wprost bardzo nieładnie "pali wprost na podłogę" ohydny efekt.
PS
Co do samej metody, to po meczu można dostać po ryju od drużyny (i/lub kibiców tej drużyny) przeciwnej niż bramka za którą stoimy.
PS2
35-100 daje radę w oświetleniu halowym zapalonym nie na 100%, AF się wyrabia bez problemu, ale wg mnie czasami za długie ogniskowe, wolę 14-54 (a 50-200 to już całkiem za długi, chyba że buźki ktoś lubi robić).
PS3
Sigma 30mm/1.4 też daje radę, tyle że trzeba się przemieszczać w celu dobrania kadru.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 23.01.11 o 23:01
90-250 poza zasięgiem finansowym i za długi, 50-200 się nie sprawdził (światło), 35-100 chciałbym spróbować (nawet bardzo), a bigmy nie sprzedam bo uwielbiam ganiać samoloty, a na pas mnie nie wpuszczą tak jak na boisko, w 90% przypadków fotki robię z linii boiska, a i jeszcze padło "zmiana systemu"...
no cóż, korcił mnie ten na "C", ale się rozmyśliłem![]()
Hmmm, a może zostań przy tym co jest i popracuj nad obrobieniem materiału? Co z tego, że będziesz miał 50 1.4 jak będziesz zmuszony go w efekcie przymknąć. Jedyne co będzie się miało lepiej to AF dostanie więcej światłą.
Można przynajmniej spróbować.
a sigma 150? (pytam a nie doradzam)![]()
Do sportu profi w halach oświetlanych świeczkami to D3 + siakaś jasna 300 i praca na ISO 6400. Od biedy d7000.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Dokładnie, mój znajomy używa D3 z Sigmą 70-200/2.8 i bardzo fajnie się mu to spisuje.
http://www.digart.pl/praca/5082738/Handball.html
Sigma 150 to obiektyw typu MACRO, a w takich szkłach AF nie jest demonem prędkości i pomimo silnika HSM jaki posiada S150 jest nie szybka ale cichuteńka
Jeżeli ją porównać do 50-200 SWD to AF jest znacznie wolniejszy. Wolniejszy niż w 50-200 bez SWD.
.
pozdrawiam serdecznie, Sebu$