Strona 33 z 39 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 387

Wątek: Panasonic GF1 nowy gracz w systemie micro-cztery-trzecie nadchodzi !!!

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Faktycznie, porownujac ostatnio jpg z puchy E-PL1 do GF1 i reszty swiata musze powiedziec, ze Olympus odwala kawal swietnej roboty, jpg jest w pelni uzywalny do druku wystarczy kontrast i ostrosc ustawic na -2, tu GF wysiada ze swoja tendencja do wpadania w czerwone min.

W zasadzie w historii swojej fotografii znalem tylko jedna puszke, ktora robila lepsze jpg - Fuji S3 Pro. NO moze jest jeszcze Sigma ze swoim foveonem ale niestety mniej powtarzalna, choc obrazki bez watpienia daje w pewnych aspektach lepsze od matryc bayerowych.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Faktycznie, porownujac ostatnio jpg z puchy E-PL1 do GF1 i reszty swiata musze powiedziec, ze Olympus odwala kawal swietnej roboty, jpg jest w pelni uzywalny do druku wystarczy kontrast i ostrosc ustawic na -2, tu GF wysiada ze swoja tendencja do wpadania w czerwone min.
    A mi się teraz zaczął podobać GF1 po przestawieniu na smooth (-2/-2/0/-2), jeszcze ludzie polecają nostalgic, ale jeszcze nie robiłem testów.
    Ja ostatnio testowałem Olka na h-iso i kurczę nie mam pytań po wyzerowaniu ostrości. Jakby Oly nie zawyżał czułości, GF1 byłby mocno kopany w de a tak jeśli chodzi o video to imho nie ma bata na GF1 (na chwilę zapominamy o GH).

A i co czerwieni/różu: wiele zależy od świetlówek w domu, ja teraz wymieniam na 6400K w miarę wypalania się i... delikatnie mówiąc szok, bo niebo a ziemia to za mało powiedziane.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria
    A ja przed chwilą odebralam wydruk z EPLa1 w wymiarach 40x60cm.
    Pierwszy raz robiłam tak duży format - nie ukrywam, że z obawami...
    Jestem w szoku! To małe pudełeczko wraz z podpiętym 20mm potrafi bryknąć, że hej! Rawy porzuciłam na dobre, pokochałam ustawianie WB w kelvinach i na białą kartę - nigdy nie było tak łatwe jak w PENIE.

Jednak... GF1 chcę nadal kupić (po zobaczeniu EPL-2 nawet bardziej), bo klawiszologia PENa mnie jednak nieco uwiera. Pytanie czy jak kupię GF1, to.... dam się namówić na pozbycie się PENa... hmmm te puszki wydają się uzupełniać i postawienie na jedynego gracza jest dość trudne

Jutro wieszam owo foto na wystawie

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta

Jutro wieszam owo foto na wystawie
    A widzisz! Ja swoje z G1 tez owego formatu wieszalem dokladnie rok temu Po czym tegie glowy fotografii na Pomorzu mocno zglebiali temat z czego to jest, oczywiscie nikt nie trafil, a jak pokazalem z czego to krecili glowami z niedowierzaniem.

Niestety ale wiekszosc pseudo profi ma topowe puszki, bo wypada miec, bo maja kase, bo to, bo tamto, a moi koledzy robia dalej analogami, pstrykawkami i innymi wynalazkami, zarabiaja i maja na pewna wieksza frajde on panow PROFI za gruba kase, ktorzy nie potrafia kadru sklecic albo dostaja 5zl od gazety za fote i zarzynaja swoje drogocenne puszki...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    To uważasz, że GF1 ma lepszą klawiszologię?
    Ja jakbym coś miał wybrać, to bym się raczej na G2, czy któreś GH zdecydował.

Na razie wolę poczekać na nowe E-P3 oraz E-PL2
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria
    Gh i G2 itp są za duże dla mnie. Miałam już duże i bardzo duże aparaty. Teraz postanowiłam trzymać się rozmiaru PENa lub GF1

Porównując GF1 i EPL-1 - zdecydowanie GF1 ma więcej przycisków bezpośredniego dostępu, ma też kółko zmiany parametrów.
    Być może EP3 zadowoli moje marzenia w tym względzie, choć ponoć Oly uparcie nie chce dołożyć diody wspomagania AF
    Z tym, że EP3 na razie jest w sferze ...plotek, a jak się wreszcie pojawi realnie w sklepach to będzie pewnie sporo droższy niż GF1, z drugiej strony do tego czasu GF1 może być już zupełnie niedostępny?
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 4.01.11 o 21:12

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    MNINB
    - nie zgadzam sie z wiekszoscia o czym piszesz.

Wolisz mniejsze szumy konkurencji, Twoj wybor, ktos inny woli wiecej szczegolow. Zreszta, kto uzywajacy M uzywa wysokiego ISO... Ja wiem, ze to moze trudno pojac...
    http://optyczne.pl/110.7-Test_aparat...azu_w_RAW.html

To zupelnie jak NX vs u43 - albo szczegoly i szum micro, albo odszumiony placek bez szczegolow NX.

Kazdy kto sie chce dowiedziec wiecej - moze wejsc na forum Leici, portal Steve Huff itd. i samemu poszukac.

Ostatni komentarz jaki mam a propo szkiel dalmierzowych i u43 oraz NEX.
    - O u43 moglem po prostu zapomniec. Wszystko co mialo sens - dawalo tele, co mnie malo interesowalo.
    - NEX daje wreszcie szeroki kat, ale matryca daja malo szczegolow. Tzn. nie wiecej niz u43, a duuuuzoooo mniej niz M9. Dla kogos przyzwyczajonego do M9 - wprost oczy i serce bola.

Jak wolisz nosic dSLR konkurencji, tez Twoj wybor
    http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=209

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Gh i G2 itp są za duże dla mnie. Miałam już duże i bardzo duże aparaty. Teraz postanowiłam trzymać się rozmiaru PENa lub GF1
    Też prawda, jednak PENy i GF mają ciekawszy kształt, bez wybrzuszenia na górze, Charakterystycznego dla lustrzanek.

Ja poczekam jeszcze trochę na nowości od Olympusa oraz ich pierwsze testy.
    Panas też niedługo pokaże nowego GF2, może będzie lepszy od pierwszego?
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Panas też niedługo pokaże nowego GF2, może będzie lepszy od pierwszego?
    hmmm całkiem możliwe, że obrazek będzie lepszy ale ten nowy model moim zdaniem idzie w niedobrym kierunku - wykastrowano go z potrzebnych przycisków, za to dodano wodotryski typu dotykowy LCD - dla mnie nieporozumienie. Już nie raz czytałam opinię, że tak naprawdę GF2 to wątpliwy krok w przód....
    Podzielam to zdanie, choć o jakości fotek nie mogę powiedzieć nic.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ...wykastrowano go z potrzebnych przycisków, za to dodano wodotryski typu dotykowy LCD...
    A rezultatem tego jest to, że tych przycisków (tyle, że wirtualnych) ma więcej. I o to chodzi.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb