Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
oj prawie się wydało...
Nie wiedziałem, że na tym forum nie można obiektywnie podyskutować.
No cóż, może ktoś inny, kto użytkował epla oraz gf1 może przedstawić swoje zdanie.
Tokin, tym masz oba - lub miałaś- podziel się doświadczeniami.
Jak ktoś ma jakieś przemyślenia i doświadczenia związane z porównaniem GF1 i Penów to niech pisze, sam chętnie poczytam, tym bardziej, że jestem przed zakupem któregoś z mikrusów. A insynuacje o zielonych opisach, czy niemocy obiektywnej dyskusji są, przepraszam za szczerość, głupie, nie warto ciągnąć tego tematu.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Tak. Mam oba.
Filmowanie to nie jest główny powód, dla którego mam aparat, delikatnie rzecz ujmując. Jednak oczywiście testowo pobawiłam się tą funkcją w obu puszkach.
Przyjemniej się filmuje w GF1, efekty są lepsze - AF ciągły w GF1 po prostu działa, w EPL1 natomiast, jest funkcją, której mogło by w zasadzie nie być, byłoby to chyba uczciwsze względem użytkowników i potencjalnych kupców....
Na youtube widziałam filmik pokazujący rejestrację video z EPL2 - wydaje się, że jest odczuwalnie lepiej niż w EPL1. Pewnie pierwsi użytkownicy EPL2 na forum będą proszeni o opinie z praktycznego użytkowania...
Co do stabilizacji - ja bawiłam się na zewnątrz, przy dobrym świetle, stojąc oparta o płot, więc drgania nie były problemem ani w jednej ani w drugiej puszce.
Generalnie wydaje mi się, że stabilizacja w szkłach jest bardziej wydajna, jednak stabilizacja w puszce ma inną zaletę - mianowicie jest dostępna zawsze i z każdym obiektywem!
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 26.01.11 o 12:18
Warto wspomnieć, że w PENach mechaniczna stabilizacja matrycy w czasie filmowania nie działa, a jedynie włącza się stabilizacja elektroniczna.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
oj, myślę, że wójek Oly się nie pogniewa.
Ja mam epla i go bardzo lubie i z pewnością nie wymienie go tak szybko - czy to na pla2 czy na panasa.
To sa tylko produkty, które posiadają swoje zalety oraz wady i najlepiej o nich porozmawiać otwarcie i to na forum.
Przyznam, że na epla zdecydowałem się z 3 powodów:
a) rozmiar - tak, tak, rozmiar ma znaczenie
b) jakoś jpeg z puszeczki
c) stabilizacja w puszeczce
No ale zawsze mnie ciekawi, czy komuś udało się zrobić coś inaczej, może czasami nawet lepiej![]()
Moje spostrzezenia z video w w/w:
Panas - jest dobrze
Olek - tam jest jakis AF? porazka na calej linii, moglo by go nie byc za Tokin-ka...
Co do stabilizacji w korpusie w E-PL1, to mam coraz wieksze wrazenie, ze u mnie nie dziala, z reki robie mniej ruszone zdjecia na dlugich czasach...
pozdrawiam serdecznie
Janek