Strona 28 z 29 PierwszyPierwszy ... 1826272829 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 284

Wątek: BLM-1 na markowych ogniwach , gdzie ???

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W testach wyszło, że najlepsze noty otrzymał UNiROSS VB104295, na amazon.uk chodzi po 20 funtów, a w jakimś innym nawet po 15 funtów, więc cena jest OK. Wynalazłam je nawet po 35 funtów. A po czym mam poznać czy to podróbka?
    Czy polecacie jakieś sklepy internetowe w UK lub Polsce gdzie sprzedają oryginalne zamienniki w rozsądnej cenie?
    Olympusa trzymały mi tylko trochę lepiej niż Flashpoint, po 3 latach sporadycznego użytkowania są do niczego. Oba typy.
    Hahnel HL-M1 też mi odpowiada. Wolę zainwestować ale kupić coś lepszego niż oryginał Olympusa.
    Tylko nie chcę się naciąć. Piszcie proszę, u kogo warto kupować.

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Tych baterii nie trzeba formatować.
    Podpisuje się pod tym.
    Kupiłem HAMA DP 026 jako zamiennik BLM1
    Nigdy nie czytam przy bateriach / akumulatorach instrukcji. I teraz coś mnie tknęło.
    Ten „HAM” pisze (w skrócie)
    - Nie formuj / formatuj aku (czyli nie zaczynaj od rozładowania by ładować później 12/24h)
    - Nową naładuj (tak jak starą)
    - Wielokrotnie doładuj
    - Unikaj pełnego rozładowania
    - Pierwsze rozładowanie nie jest konieczne
    - Nie przeładowywać
    - Nie ładować poniżej temp +5st
    Czyli inaczej jak w aku np. do GSM

Tyle „Ham” mi napisał.
    Ciekawe jak inne modele? Pewnie tak samo/
    Jeżeli ktoś o tym wcześniej pisał to przepraszam. Nie doczytałem
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez beatadrz Zobacz posta
    [...]
    Olympusa trzymały mi tylko trochę lepiej niż Flashpoint, po 3 latach sporadycznego użytkowania są do niczego. Oba typy.
    [...]
    Trzymanie się 2 prostych zasad zapewnia długie życie akumulatorom Li-Ion:
    1. nie rozładowywać głęboko! Jeśli aparat odmawia współpracy - od razu naładować. Jeśli przewidujemy niemożność naładowania przez kilka dni - przestać używać jak tylko aparat zacznie sygnalizować niski stan baterii.
    2. nie przeładować! Lepiej nie do końca naładować niż naładować za dużo. W zasadzie ładowarka nie powinna przeładować akumulatora (głównie dlatego, że aku może się zapalić!), ale rozrzuty między egzemplarzami mogą być spore.
    Jeśli mamy wątpliwości (bo, tak jak Beacie, akumulatory szybko nam zdechły) - warto zmierzyć do jakiego maksymalnie napięcia ładuje nasz model. Jeśli są zainteresowani to odszukam i podam konkretne wartości.

Ogólnie Li-Iony nie znoszą rozładowania poniżej pewnego minimalnego poziomu, natomiast ładować je warto do ok. 90% maksymalnej pojemności - bo to znacznie życie im przedłuża.
    Mam oryginał i podróbkę klasy "PremiumGold" (czytaj prawie najtańszą) już ponad 4 lata i nie zauważam w obu istotnego zmniejszenia pojemności.

I jeszcze jedno: podróbki na ogół zamiast termistora (czujnika temperatury) mają rezystor - zawsze to o jakieś 2 centy taniej. Nie ma to większego znaczenia dopóki stosujemy standardową ładowarkę - jednak w "szybkiej" ładowarce prąd jest spory, a co za tym idzie - temperatura akumulatora może się znacznie podnieść. Brak czujnika powoduje że ładowarka nic o tym nie wie i nie przerywa ładowania by akumulator ostygł, a to go wykańcza w tempie ekspresowym.

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: BLM-1 na markowych ogniwach , gdzie ???

Zauważyłem że po ponad 3 latach moje oryginalne aku olego nie trzymaja tak jak dawniej. Powiedzcie mi czy lepiej kupić aku delty http://allegro.pl/akumulator-delta-b...813344936.html czy może pobawić się w takie wynalazki marki noname o pojemności 3x większej? http://allegro.pl/aku-do-olympus-e-1...789314273.html. Za pomoc z góry dzięki

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

ja ostatnio kupiłem za 35 zł BLM-1 na czyszczeniu magazynów w jakimś sklepie z BlueCity. Anonsowałem w wątku ::dobra cena:: aukcję na allegro i kilka osób też sobie od nich kupiło bateryjki. Na moje oko wizualnie żadnym detalem nie różni się od oryginału, który miałem w aparacie. Prądowo go nie mierzyłem ale na oko działa wyśmienicie.
    Może zamiast szukać alternatywnych producentów, rozejrzyj się za takimi wyprzedażami??
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Niestety już nieaktualne. A jak ma się deklarowana pojemność typu 3500/4500 mah do żywotności i awaryjności aku ?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    Niestety już nieaktualne. A jak ma się deklarowana pojemność typu 3500/4500 mah do żywotności i awaryjności aku ?
    Nie wierz w cuda, współczesna technologia nie pozwala na wsadzenie większej pojemności w takie ogniwo niż 1500 - 1800mAh.
    Te kilkukrotnie większe pojemności to zwykłe pierdoły marketingowe.
    Chińszczyznę produkowaną na ryżowych polach trzeba jakoś zareklamować.
    A jeśli chodzi o żywotność to jeśli chińczyk się postarał to będzie podobna do oryginałów,
    a jeśli się nie postarał to odpowiedź znajdziesz w szklanej kuli.
    Ostatnio edytowane przez henry1 ; 16.09.11 o 19:37

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Kup sobie oryginała, reszta to loteria. Miałem taką za 20,- PLN i miała przykrą wadę - trzymała może połowę tego co oryginał, ale po informacji że bateria się rozładowuje (znika jedna "zielona kreska") robiłem góra 5-6 fotek i koniec .
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Kup sobie oryginała, reszta to loteria.
    Nawet takich firm jak delta czy hahnel ?

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    Nawet takich firm jak delta czy hahnel ?
    Nawet, Hahnela też można podrobić, Hahnel też może zamówić u Chińczyka trefną partię, oni ich przecież nie produkują.
    The question is: What is a Mahna Mahna?