Nie wiem jak AF w e-p1/e-p2 ale 20/1,7 z e-pl1 po aktualizacji softu chodzi całkiem przyzwoicie, minimalnie wolniej co w gf-1.![]()
E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang
Snuffi:
jaki masz aktualnie firmware na body i szkło (20/1.7)
Ja nie mam 20 1,7. Pożyczyłem kumplowi mojego e-pl-a z 1,1. On ma gf-1 z 20 po wszystkich upgradach i to nasza wspólna opinia
Oczywiście problem z machaniem przysłoną przez aparat non-stop nadal występuje![]()
E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang
Opinie są podzielone - jak zwykle.
Ja mogę tylko czytać i oglądać w necie.
Znalazłam takie porównanie
Porównanie z GH-1 - ale nie o to chodzi.
EP1 jest tam testowany przed i PO aktualizacji firmware. Moim subiektywnym zdaniem, aktualizacja nie zmieniła nic na lepsze, wręcz raz czy dwa AF się mocno "zapętlił". Tyle, że nie jest wiadome jaki obiektyw był do PENa podpięty.
Wątek by nie powstał...gdybym mogła...
Przeciez pisałam, że decyzja była podjęta... i co było potem![]()
Testowałem E-PL1 z 20/1.7 i nie zauważyłem problemów z ostrzeniem, jakichkolwiek. Firmware 1.0. Przy tak jasnym, stałoogniskowym obiektywie nie powinno być zauważalnych różnic pomiędzy korpusami m4/3 Panasonika i Olympusa. Jeśli ta 20-tka ma być Twoim głównym szkłem, to naprawdę obojętne, który korpus wybierzesz.
Natomiast jeśli chodzi o moje zdanie, to wybrałbym Olympusa, ma dobre ceny, a stabilizacja jest mi bardziej potrzebna niż szybki AF. Poza tym różnice w AF nie są dla mnie aż takie znaczące, dla Ciebie może być inaczej.
There's no place like 127.0.0.1
Powiedzcie proszę jeszcze jedną rzecz:
czy Lumix 20mm/1.7 w połączeniu z jakimś PENem działa zupełnie bezproblemowo? Nie ma żadnych ograniczeń, wszystkie "funkcje" działają?
Ja wiem, że mocowanie i system są te same, jednak czy nie istnieje jakaś niezgodność softowa albo cos podobnego, co wpływa na jakość pracy takiego zestawu PEN + 20/1.7?
Nie. Walkowalismy temat juz kilka razy na forum.
Oly ma 2x wolniejszy odczyt z matrycy, niz Gx, GFx, GH1 i 4x wolniejszy niz GH2.
Bez miany powyzszego - Oly jest w stanie przyspieszyc kosztem dokladnosci i powtarzalnosci, co potwierdzaja testy Optycznych.
Pytanie jeszcze o AF w WIDEO: czy jest tak slabo, jak bylo do tej pory? Czy doscignal Panasa?
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43