Oczy mnie już bolą od czytania, głowa od zmiennych decyzji, w końcu wybór padł na GF1. Kliknęłam, zamówiłam z odbiorem osobistym w sklepie (EURO).
Wytłumaczyłam sobie, że cena...taka właśnie musi być wysoka....
Dobra, pojechałam odebrać.
No i na tym kończy się zwyczajowa historia...
Zamiast GF1 +20/1.7 ...przysłano do sklepu GF1+14-45mm - w cenie.... tego droższego (naleśnikowego!) zestawu.
No cóż... ale postanowiłam drążyc temat - okazało się, że jakiś generalny błąd mają w magazynie, bo kod kreskowy zczytany z pudełka (KIT14-45) pokazywał cene zestawu z naleśnikiem.... i pokazwyał specyfikację z nalesnikiem! Czyli nawet jak ponownie zamówię zestaw z 20mm, to...ponownie przyleci zestaw w zoomem
W dodatku 3000zł za GF1+14-45 to chyba jedynie desperaci wyłożą....
Przeszukuje allegro i sklepy.... no i ... widzę ciemność
GF1 występuje niezwykle rzadko, zazwyczaj w kolorach czerwonym i srebrnym....
Stąd ...ponowne rozterki - a może jednak PEN?
Tyle, że po głowie chodzi mi EP2 - ze względu na gałkologię, której brak w EPL1, no i ogólnie EP2 jest jakiś bardziej rasowy
Teraz meritum - wiem, że GF1 ma zdecydowanie szybszy AF od PENów. Ale... czy jeśłi zdecyduje się na EP2 z 20mm/1.7, to dalej będzie tak jak EPL1 ostrzył "tam i nazad"? czy ze stałką panasa jest wyraźnie lepiej?
Chodzi o szybkość ale także o wydajność AF w słabszym świetle....
PS Zawsze tak było kiepsko z dostepnością GF1???
PS Nie będę próbowac zamawiać GF1 z zoomem (w nadziei, że przyleci z naleśnikiem), bo w ofercie nie ma koloru czarnego
![]()