Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: dylemat pomiędzy sp 550 a sp 560

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

dylemat pomiędzy sp 550 a sp 560

Witam
    Mam taki problem nie wiem, który z aparatów wybrać. Nikt nie potrafi wskazać lepszego, poza tym, że 550 ma 7.1 mln pixeli, a 560 8.0. Chodzi mi o stwierdzenie czy opłaca się dopłacać te 300 zeta czy nie.

| OlyJedi Awatar Warmik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    nie opłaca się

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Re: dylemat pomiędzy sp 550 a sp 560

Cytat Zamieszczone przez kociub
    Witam
    Mam taki problem nie wiem, który z aparatów wybrać. Nikt nie potrafi wskazać lepszego, poza tym, że 550 ma 7.1 mln pixeli, a 560 8.0. Chodzi mi o stwierdzenie czy opłaca się dopłacać te 300 zeta czy nie.
    SP560 ma też funkcję rozpoznawania twarzy, zoom od 27mm, a nie jak w 550 od 28mm i ulepszony procesor obrazowy/ podobno lepsze kolorki i odszumianie/ i podniesiona górną granicę ISO do 3200/ było 1600, a przy zmniejszeniu do 3mpxl nawet 6400 Tylko czy te zmiany warte są 300zł? Moim zdaniem nie, SP550 ma mój kolego i sobie chwali, zaś fotki jakie pokazał na papierze 15x20cmm naprawdę są świetne. Dodawanie pewnych funkcji do starego body to raczej chwyt reklamowy niż prawdziwy skok jakościowy, taki to pewnie jest, ale w nowym SP570 Zdjecia na monitorze to już zależą też od jakości tegoż, na moim w pracy nawet obrazy z Nikona D3 są do niczego... Pozdrawiam i ewentualnie pomacaj jeszcze Panasonika FZ18 jako alternatywę dla Olków, choć ja wybrałbym Olympusa.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pnasonic odpada od razu. Za to, że szumi i miałem w domu fz50, w którym moim zdaniem zdjęci na dużym zoomie wychodziły słabo. Po prostu chce wybrać coś co wystarczy mi na długi czas dlatego zastanawiam się między tymi dwoma olkami bo w rękach leżą identycznie.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kociub
    Pnasonic odpada od razu. Za to, że szumi i miałem w domu fz50, w którym moim zdaniem zdjęci na dużym zoomie wychodziły słabo. Po prostu chce wybrać coś co wystarczy mi na długi czas dlatego zastanawiam się między tymi dwoma olkami bo w rękach leżą identycznie.
    Każdy taki aparat o zoomie x12, x15 ... daje kiepski obraz na długich ogniskowych-spada kontrast, zdjecia są jakby nieco zamazane, taka uroda tych konstrukcji, dlatego fotografowie z doświadczeniem unikaja nawet w lustrzankach przypinanie obiektywów 18-200, sprostać jakosci moga tylko jasne "stałki" 200,300mm... Jak zależy Tobie na super jakości zdjęć oglądanych na monitorze to like dslry tej zależności nie spełnią. Wybierz małą lustrzankę np.E410 i dual kit-to inna klasa i jakość obrazowania.Pozdrawiam i napisz co wybrałeś.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zastanawiałem się nad e 410 ale jednak nie wiem jak będę stał z funduszami i do tego ceny obiektywów mnie odstraszają.

Awatar Kurak
    Mieszka w
    Kraków / Tarnobrzeg
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ogólnie mówiąc nie opłaca się brać 560. Po pierwsze znacznie większą kaskę się płaci. Po drugie 550 można spokojnie za jakieś 900 zeta nawet wyjąć. Po trzecie lepszy procesor obrazowy w 560 tak naprawde nie daje żadnych zauważalnych gołym okiem lepszej jakości. Co na plus przemawia za 560 to lepsze materiały wykończeniowe (pojęcie względne) ale czy to ma być powodem żeby wydawać kilka stów. Porównując to kolorystycznie lepiej wypada Fuji S8000 i jeśli nie przeszkadza Ci wygląd tego aparatu i brak RAWów to jego Ci polecam.
    POzdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    560 ma jeszcze złącze USB 2.0 HI-speed, a 550 tylko stare 1.1

Wiem, że zawsze można użyć czytnika kart, ale ja np. mam uprzedzenia po tym jak uwaliła się (fizycznie) karta przy przekładaniu z aparatu do czytnika w kompie i bezpowrotnie straciłem hiper ważne zdjęcia