Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: monopod + głowica ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A nie masz czasem odkręcanej głowicy przy statywie?

Są też inne dobre głowice

Frotka 496

O! Spóźniłam się troszkę

Będzie kompatybilne - żadnych przejściówek Ci nie potrzeba.
    Ostatnio edytowane przez Plumek ; 21.11.10 o 13:30

Swoje fotki wrzucam na Insta

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    OK, teraz poważnie. Głowica i wymienione monopody to komplet. Nic więcej nie potrzeba do E-3.
    Ale ja do nadal nie rozumiem jak chcesz używać tego zestawu, on sam z siebie stał nie będzie. Więc po co inwestować w tak stabilną głowicę (swoją drogą świetną)? Są monopody z głowiczkami kulowymi, sam używam czegoś takiego właśnie z luźną głowicą, np. do 50-500. Są głowice z jednym stopniem swobody specjalnie do monopodów - pozostałe dwa stopnie monopod ma sam z siebie. Przykład takich głowić to frotki MN234 i 234RC
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 21.11.10 o 13:40
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    OK. to ja spróbuję sprecyzować swoje potrzeby.

Do tej pory aparat - dokładnie część obiektywu opieram o gałąź, która jest w poziomie (konstrukcja czatowni) reszta obiektywu wystaje przez okienko na zewnątrz. Kiedy robię zdjęcia aparat cały czas trzymam w rękach, są sytuacje kiedy nic się nie dzieje i wyciągam zestaw odwieszając go w środku na innej gałęzi.

Tak to sobie wyobrażam, że monopod postawię lekko pod kątem, jak aparat nie będzie trzymany, oprze się o tą samą gałąź, do tego monopod zablokuje go od dołu. Robiłem już podobnie ze zwykłym (tanim) statywem - w tej roli on się także sprawdzał. Ale jak dochodzi do robienia zdjęć, skręcenie aparatem w lewo lub prawo nie było dużym kłopotem, ale w górę, w dół i żeby zrobić to szybko - nie wykonalne. Wyobrażam sobie, że głowica kulowa-pistoletowa ułatwi mi mi właśnie szybką zmianę pozycji, bez ruszania monopoda - czy dobrze kombinuję ?

Sam monopod będę jeszcze używał na zewnątrz przed czatownią i pewnie w innych sytuacjach.

pozdrawiam
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Tak to sobie wyobrażam, że monopod postawię lekko pod kątem, jak aparat nie będzie trzymany, oprze się o tą samą gałąź, do tego monopod zablokuje go od dołu. Robiłem już podobnie ze zwykłym (tanim) statywem - w tej roli on się także sprawdzał. Ale jak dochodzi do robienia zdjęć, skręcenie aparatem w lewo lub prawo nie było dużym kłopotem, ale w górę, w dół i żeby zrobić to szybko - nie wykonalne. Wyobrażam sobie, że głowica kulowa-pistoletowa ułatwi mi mi właśnie szybką zmianę pozycji, bez ruszania monopoda - czy dobrze kombinuję ?
    IMHO źle kombinujesz. Monopod i statyw ze złożonymi nogami będą zachowywać się identycznie. Głowica pistoletowa czy kulowa pozwala na zmianę nachylenia aparatu tył/przód lub lewo/prawo ale nie zmieni wysokości statywu/monopoda, nie podniesie ani nie obniży zestawu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    czy dobrze kombinuję ?
    I tak i nie.Monopod to zwykly kawalek kija przymocowany do aparatu.Wiec aparat na kiju bez trzymania sam nie ustoi.Chyba,ze kombinujesz z monopodem na trojnogu,wtedy glowica sie przyda.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    ale nie zmieni wysokości statywu/monopoda, nie podniesie ani nie obniży zestawu.
    Nie jestem pewna, ale chyba widziałam taki monopod, który po przyciśnięciu "rączki" rozkładał nogę Znaczy ten zacisk pozwalał na regulowanie wusokości monopodu właśnie...

A! Żeby stał sam z siebie oparty obiektywem ogałąź, to zamiast gumowej nóżki trzeba wkręcić taki trójnóg - chyba o to Ci chodzi? Ale nie wiem, czy to takie stabilne będzie... I czy jest sens kupowania monopodu.

Są jeszcze lekkie statywy z funkcją monopodu, to znaczy wyciąga się jedną sekcję i ma się monopod.
    Ostatnio edytowane przez Plumek ; 21.11.10 o 14:28

Swoje fotki wrzucam na Insta

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Plumek Zobacz posta
    Nie jestem pewna, ale chyba widziałam taki monopod, który po przyciśnięciu "rączki" rozkładał nogę Znaczy ten zacisk pozwalał na regulowanie wusokości monopodu właśnie...
    Tak działa m.in. frotka 334B, jak się spisuje w praktyce pojęcia nie mam.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    IMHO źle kombinujesz. Monopod i statyw ze złożonymi nogami będą zachowywać się identycznie. Głowica pistoletowa czy kulowa pozwala na zmianę nachylenia aparatu tył/przód lub lewo/prawo ale nie zmieni wysokości statywu/monopoda, nie podniesie ani nie obniży zestawu.
    nie, ja nie chcę w tym momencie zmieniać wysokości aparatu, tylko z tego samego miejsca skierować obiektyw do góry, bądź w dół - głowica to umożliwia - prawda ?
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    nie, ja nie chcę w tym momencie zmieniać wysokości aparatu, tylko z tego samego miejsca skierować obiektyw do góry, bądź w dół - głowica to umożliwia - prawda ?
    Tak, jak najbardziej.

p.s. a z tym rozwiazaniem z monopodem i wysuwaniem sie na dole trojnogu mialem do czynienia, jest to jakies rozwiazanie chwilowe, bo na dluzsza mete moze bys stresogenne - gibie sie to na maksa z zapietym aparatem.
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    Sory, wyobrażałem sobie że oś pochylania góra/dół musi być jak najbliżej dziury, dlatego założyłem że podnosisz/opuszczasz aparat, ale jeżeli jesteś w stanie kierować obiektyw gdzie chcesz ze statywu to i z monopoda się da. Poza tym jak sobie przypominam masz 70-300 a ja walczę z 50-200 i 50-500 a one mają pierścienie statywowe i inaczej to wygląda.