A nie masz czasem odkręcanej głowicy przy statywie?
Są też inne dobre głowice
Frotka 496
O! Spóźniłam się troszkę
Będzie kompatybilne - żadnych przejściówek Ci nie potrzeba.
A nie masz czasem odkręcanej głowicy przy statywie?
Są też inne dobre głowice
Frotka 496
O! Spóźniłam się troszkę
Będzie kompatybilne - żadnych przejściówek Ci nie potrzeba.
Ostatnio edytowane przez Plumek ; 21.11.10 o 13:30
OK, teraz poważnie. Głowica i wymienione monopody to komplet. Nic więcej nie potrzeba do E-3.
Ale ja do nadal nie rozumiem jak chcesz używać tego zestawu, on sam z siebie stał nie będzie. Więc po co inwestować w tak stabilną głowicę (swoją drogą świetną)? Są monopody z głowiczkami kulowymi, sam używam czegoś takiego właśnie z luźną głowicą, np. do 50-500. Są głowice z jednym stopniem swobody specjalnie do monopodów - pozostałe dwa stopnie monopod ma sam z siebie. Przykład takich głowić to frotki MN234 i 234RC
Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 21.11.10 o 13:40
The question is: What is a Mahna Mahna?
OK. to ja spróbuję sprecyzować swoje potrzeby.
Do tej pory aparat - dokładnie część obiektywu opieram o gałąź, która jest w poziomie (konstrukcja czatowni) reszta obiektywu wystaje przez okienko na zewnątrz. Kiedy robię zdjęcia aparat cały czas trzymam w rękach, są sytuacje kiedy nic się nie dzieje i wyciągam zestaw odwieszając go w środku na innej gałęzi.
Tak to sobie wyobrażam, że monopod postawię lekko pod kątem, jak aparat nie będzie trzymany, oprze się o tą samą gałąź, do tego monopod zablokuje go od dołu. Robiłem już podobnie ze zwykłym (tanim) statywem - w tej roli on się także sprawdzał. Ale jak dochodzi do robienia zdjęć, skręcenie aparatem w lewo lub prawo nie było dużym kłopotem, ale w górę, w dół i żeby zrobić to szybko - nie wykonalne. Wyobrażam sobie, że głowica kulowa-pistoletowa ułatwi mi mi właśnie szybką zmianę pozycji, bez ruszania monopoda - czy dobrze kombinuję ?
Sam monopod będę jeszcze używał na zewnątrz przed czatownią i pewnie w innych sytuacjach.
pozdrawiam
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Nie jestem pewna, ale chyba widziałam taki monopod, który po przyciśnięciu "rączki" rozkładał nogęZnaczy ten zacisk pozwalał na regulowanie wusokości monopodu właśnie...
A! Żeby stał sam z siebie oparty obiektywem ogałąź, to zamiast gumowej nóżki trzeba wkręcić taki trójnóg - chyba o to Ci chodzi? Ale nie wiem, czy to takie stabilne będzie... I czy jest sens kupowania monopodu.
Są jeszcze lekkie statywy z funkcją monopodu, to znaczy wyciąga się jedną sekcję i ma się monopod.
Ostatnio edytowane przez Plumek ; 21.11.10 o 14:28
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Sory, wyobrażałem sobie że oś pochylania góra/dół musi być jak najbliżej dziury, dlatego założyłem że podnosisz/opuszczasz aparat, ale jeżeli jesteś w stanie kierować obiektyw gdzie chcesz ze statywu to i z monopoda się da. Poza tym jak sobie przypominam masz 70-300 a ja walczę z 50-200 i 50-500 a one mają pierścienie statywowe i inaczej to wygląda.