Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 102

Wątek: Zuiko Digital 7-14 - moje wrażenia / jaki szeroki kąt sobie kupić

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    dla mnie różnica jest oczywista i widać to dokładnie na ściance szafy z prawej strony. Przy ZD 9-18 jest wyraźny łuk a przy ZD 7-14 linia prosta i chyba własnie to jest ta zasadnicza różnica. Statyw był dokładnie wypoziomowany.
    Dla mnie też, jest tak duża, że nie jestem w stanie pójść na półśrodek jakim byłby dla mnie ZD 9-18, nawet mimo tego, ze 9-18 ostrzy po kontraście i można na niego założyć filtry, mimo tego, że 9-18 znakomicie spisuje się pod słońce i mimo tego ,że jest lekki bo plastikowy.
    Dzięki uprzejmości "yoggie'go" miałem w swoich rączkach ZD 7-14 i czekam tylko na uwolnienie wystarczających środków umożliwiających mi ten zakup.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Apz, nie bedziesz zalowal!
    Ja rowniez widze roznice w dystorsji na tych przykladach.

Roznica 2mm na ultra szerokim kacie - to bardzo duzo.

| OlyJedi Awatar yoggie
    Mieszka w
    Londyn (Putney)
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Dla mnie też, jest tak duża, że nie jestem w stanie pójść na półśrodek jakim byłby dla mnie ZD 9-18, nawet mimo tego, ze 9-18 ostrzy po kontraście i można na niego założyć filtry, mimo tego, że 9-18 znakomicie spisuje się pod słońce i mimo tego ,że jest lekki bo plastikowy.
    Dzięki uprzejmości "yoggie'go" miałem w swoich rączkach ZD 7-14 i czekam tylko na uwolnienie wystarczających środków umożliwiających mi ten zakup.
    A nie ma problemu Tak w ogole to nie mowiles mi jak Ci poszlo w Kalwarii z rybim okiem?

Co do filtrow w 7-14 to dobas ma odpowiedz na to Zobacz w moj watek cwiczebny.
    Statystycznie rzecz biorąc ja i mój pies mamy po trzy nogi.
    Moja galeria i fotoblog: http://jarekdziedzic.com/

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    dodać wypada że im dłuzej uzywam 9-18 tym bardziej widze podczas obróbki jakies tam aberracje chromatyczne - nie sadze żeby takie były przy 7-14...

użytkownicy 7-14 pewnie moga się wypowiedzieć

Jesli 7-14 do u4/3 pasuje do obudowy podwodnej to pewnie na takiego się skuszę... bo to zawsze 2mm krócej niz 9-18 a to daje dużo mozliwości...

| OlyJedi Awatar yoggie
    Mieszka w
    Londyn (Putney)
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Nie zauwazylem aberracji chromatycznych w przypadku 7-14, jedyne co mnie okazjonalnie wkurza to zakrzywienie glebi ostrosci - jezeli ustawisz ostrosc na nieskonczonosc i nawet f/8 to rogi sie robia nieostre. Wystarczy ustawic ostrosc troche blizej i voila, problem znika - caly kadr jest ostry.

| OlyJedi Awatar yoggie
    Mieszka w
    Londyn (Putney)
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yoggie Zobacz posta
    Nie zauwazylem aberracji chromatycznych w przypadku 7-14, jedyne co mnie okazjonalnie wkurza to zakrzywienie glebi ostrosci - jezeli ustawisz ostrosc na nieskonczonosc i nawet f/8 to rogi sie robia nieostre. Wystarczy ustawic ostrosc troche blizej i voila, problem znika - caly kadr jest ostry.
    O tu widac o czym mowie:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	01.Seven_Sisters_1365.jpg
Wyświetleń:	221
Rozmiar:	274,0 KB
ID:	39982  

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    A może poddacie jakiś pomysł w jakich warunkach najlepiej przeprowadzić taki teścik tych szkieł...
    Moze w takich?

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Bardzo cenne spostrzeżenie, też ostatnio z tym walczyłem i nie znalazłem rozwiązania..., a tu proszę podane jak na tacy...
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 13.10.10 o 17:16

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Nie ma potrzeby ustawiania w tym obiektywie odleglosci na nieskonczonosc. Wystarczy hiperfokalna. Pewnie przy f4 masz juz wszystko ostre na 7mm- sprawdziłem w kalkulatorze jesli ustawisz na 1 metr skale odleglosc to masz ostre od 45cm do nieskonczonosci. Dla bezpieczenswa daj te 1,5 metra na skali. Przy 9mm ogniskowej jak dasz 1,5 metra i f4 to masz ostre od o,71 m do nieskonczonosci. W zasadzie Af w takim szkle jest niepotrzebny. W koncu focimy raczej na szekosci a nie na dlugich ogniskowych, chociaz jak juz sa to pewnie sie wykorzystuje czasami.
    Czesc.Ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Uzyskanie śladowej aberracji z 7-14 nie jest dużym problemem. Jest ona jednak na tyle mało widoczna, że można powiedzieć "jak na szeroki kąt, ten obiektyw nie aberruje wcale".