Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Program do obróbki zdjęć

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Podczepię się ze swoim pytaniem bo szukam jakiegoś uniwersalnego programu do wywoływania zdjęć - taki OM ale z interesującymi mnie funkcjami.
    Od samego początku przygody z RAW "eksperymentuję" z róznymi programami ale żaden nie spelnia moich oczekiwań - żongluję ciągle 2-3 programami zanim uzyskam satysfakcjonujący mnie wynik.
    Przeważnie używam OM al trochę mu brakuje.

Może podam czego oczekuję od w.w. programu:

Krzywa - używam OM ale brak trzech podstawowych suwaków trochę utrudnia obróbkę w dodatku to okienko (krzywej) jest zbyt małe.

Wyostrzanie - z tym mam najwięcej problemów - nigdy nie wiem czy jest już dobrze czy jeszcze podciągnąć suwaki a słabszy monitor w lapku tego nie ułatwia. Ostatnio odkryłem program Neat Image i mam już świetne urządzenie do redukcji szumów i wyostrzania z możliwością wgrania profili aparatu ale to dodatkowy program.

Korekcja zniekształceń - OM już trochę mnie rozleniwił bo radzi sobie świetnie i automatycznie z dystorsji itp. Fajnie by było gdyby dało radę wgrać do nowego programu profile używanych obiektywów.

Regulacja nachylenia - Fotografuję architekturę i potrzebuję chociaż wyświetlić kratkę na monitorze żeby uzyskać odniesienie do korekty.

Usuwanie szumu - najmniejszy problem.

Raw Therapee jest zbyt surowy (matematyczny) a ja potrzebuję coś z graficznym interfejsem jak OM ale rozbudowanym o wymienione funkcje. Ufraw - całkiem ciekawy programik z dodatkowymi możliwościami ale nie jest kompleksowy (chyba występuje jako wtyczka do Gimpa?)
    Gimp - podobno uzbrojony w różne wtyczki daje radę ale to wyższa szkoła jazdy

Może ktoś zna jakiś program który posiada w.w. możliwości. Nie chce już instalować dodatkowych programów bo w chwili obecnej mam już kilka na kompie (trzy do raw, dwa do NR, Gimp, sns Resizer i HDR...), i dalej poszukuję.
    Może być to program angielskojęzyczny - jeśli jest jakiś odpłatny to też go przetestuję ale nie chciałbym aby cena pełnego przekroczyła 100zł.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    moze sprobuj LR3 jest ciekawy,pzdr.
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez judasz Zobacz posta
    moze sprobuj LR3 jest ciekawy,pzdr.
    Ciekawy i drogi

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Olympus studio

cześć! mam pytanie, do wywoływania RAWów używam olympus master albo olympus studio i w obydwóch programach mam ten sam problem, gdy klikam na ikonkę zdjęcia by je wyświetlić, zaraz po powiększeniu pojawia się na zdjęciu informacja: 'aktualizowanie' i po sekundzie moje zdjęcie ni stąd ni zowąd zostaje... odszumione bez mojej zgody. Nie wiem jak mam tą opcję wyłączyć, chcę mieć wywołany, surowy RAW do np Tiffa a on mi wywołuje Tiffa ale już odszumionego... coś tu nie gra... macie jakiś pomysł? próbowałem już wszystkiego. pozdrawiam.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Mcarto, przedstawiłeś potrzeby. Rynek przedstawia oczekiwania za taką funkcjonalność. Najtańsze, narzędzie "wszystko w jednym" co podałeś na liście to LR 3.

Przyjrzyj się cennikom oprogramowania. 100 zł kosztuje oprogramowanie sprzedawane przez samotnych programistów lub małe firmy. By daleko nie szukać https://nama5.com/en/download.html.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Mcarto, przedstawiłeś potrzeby. Rynek przedstawia oczekiwania za taką funkcjonalność. Najtańsze, narzędzie "wszystko w jednym" co podałeś na liście to LR 3.

Przyjrzyj się cennikom oprogramowania. 100 zł kosztuje oprogramowanie sprzedawane przez samotnych programistów lub małe firmy. By daleko nie szukać https://nama5.com/en/download.html.
    Jestem tylko amatorem i nie potrzebuję drogiego programu tylko takiego który skróciłby czas potrzebny na obróbkę zdjęć - szkoda mi czasu który mogę poświęcić na fotografowanie. W dodatku słabo znam się na aplikacjach.

Może przesadziłem z 100 zł ale Neat Imge w wersji pro kosztuje 100 zł Zainstaluje tego Lightroma na próbę bo w wyszukiwarce wiele razy na niego trafiałem i zobaczę jak się sprawuję. Mam jeszcze jedno pytanie czy warto brać ew. starsze wersje tych programów? np. LR2 ?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    czy warto brać ew. starsze wersje tych programów? np. LR2 ?
    Nie. Szkoda marnować pieniędzy.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Kombinuj,sprawdzaj próbuj,ale codziennie nie zapomnij kliknac na te strone http://de.giveawayoftheday.com/

W ciagu miesiaca napewno za darmo cos znajdziesz.

| OlyJedi Awatar szamotl
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Niedawno widziałem ofertę LR3 pełną wersję dla nauczycieli i studentów w cenie ok. 300 zł pod warunkiem, że nie będzie używana do celów komercyjnych.
    Musisz przyznać Panie Boże, że Ci pokoju nijak nie zakłócam i proszę tylko, byś mi tą samą miarką odpłacił." Colas Breugnon

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Uzywam GIMP-a + UFRaw a do DP1 programu Sigma Photo Pro 3.

Sa to darmowe programy i latwo mozesz sobie tym RAW-y otwierac i
    obabiac zdjecia.

Do gimpa jest wiele skryptow, ktore ulatwiaja obrobke.

Ciekawe i proste efekty:
    http://www.gimpuj.info/index.php/topic,40786.0.html
    http://www.gimpuj.info/index.php/topic,41860.0.html

Co do wyostrzania nigdy nie stosuje metody ze przesuwam jakis suwak
    i mam to co chce.

Trzeba samemu potrenowac i ustalic sobie ile mozna
    podostrzyc material dla danej odbitki, dla strony www czy drukarki.

Nad metodami wyostrzania jak i innymi obrobkami siedze od ilus lat
    i to jest wiedza ktora sie z czasem nabywa

Zaden program nie zrobi Ci automatem wszystkiego bo kazde
    zdjecie to osobna indywidualna obrobka.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak