Podczepię się ze swoim pytaniem bo szukam jakiegoś uniwersalnego programu do wywoływania zdjęć - taki OM ale z interesującymi mnie funkcjami.
Od samego początku przygody z RAW "eksperymentuję" z róznymi programami ale żaden nie spelnia moich oczekiwań - żongluję ciągle 2-3 programami zanim uzyskam satysfakcjonujący mnie wynik.
Przeważnie używam OM al trochę mu brakuje.
Może podam czego oczekuję od w.w. programu:
Krzywa - używam OM ale brak trzech podstawowych suwaków trochę utrudnia obróbkę w dodatku to okienko (krzywej) jest zbyt małe.
Wyostrzanie - z tym mam najwięcej problemów - nigdy nie wiem czy jest już dobrze czy jeszcze podciągnąć suwaki a słabszy monitor w lapku tego nie ułatwia. Ostatnio odkryłem program Neat Image i mam już świetne urządzenie do redukcji szumów i wyostrzania z możliwością wgrania profili aparatu ale to dodatkowy program.
Korekcja zniekształceń - OM już trochę mnie rozleniwił bo radzi sobie świetnie i automatycznie z dystorsji itp. Fajnie by było gdyby dało radę wgrać do nowego programu profile używanych obiektywów.
Regulacja nachylenia - Fotografuję architekturę i potrzebuję chociaż wyświetlić kratkę na monitorze żeby uzyskać odniesienie do korekty.
Usuwanie szumu - najmniejszy problem.
Raw Therapee jest zbyt surowy (matematyczny) a ja potrzebuję coś z graficznym interfejsem jak OM ale rozbudowanym o wymienione funkcje. Ufraw - całkiem ciekawy programik z dodatkowymi możliwościami ale nie jest kompleksowy (chyba występuje jako wtyczka do Gimpa?)
Gimp - podobno uzbrojony w różne wtyczki daje radę ale to wyższa szkoła jazdy![]()
Może ktoś zna jakiś program który posiada w.w. możliwości. Nie chce już instalować dodatkowych programów bo w chwili obecnej mam już kilka na kompie (trzy do raw, dwa do NR, Gimp, sns Resizer i HDR...), i dalej poszukuję.
Może być to program angielskojęzyczny - jeśli jest jakiś odpłatny to też go przetestuję ale nie chciałbym aby cena pełnego przekroczyła 100zł.