Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Przejścia tonalne na monitorze - problem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Przejścia tonalne na monitorze - problem

Kilka dni temu zauważyłem, że chyba coś jest nie tak z obrazem wyświetlanym na moim monitorze. Dziś utwierdziłem się w przekonaniu, że faktycznie problem istnieje. Otóż przejścia między kolorami nie są wyświetlane płynnie, a stopniowo. Widać to szczególnie na skórze (np. kiedy część twarzy jest dobrze oświetlona, a część zacieniona), gdzie zamiast gładkiego przejścia między tonami jest przejście "schodkowe" z wyraźnie oddzielonymi odcieniami różu, żółci itp. oraz na niebie, gdzie nie ma łagodnego przejścia między błękitem a granatem, tylko placki i pasy o różnych odcieniach niebieskiego. Trochę wygląda to jak obrazek o ograniczonej ilości kolorów, np. jpeg wyeksportowany do GIFa. Nie muszę dodawać, że wygląda to nieciekawie i praktycznie wykluczą jakąkolwiek sensowną pracę z grafiką.

Zauważyłem to niedawno i nawet nie jest pewien, czy problem pojawił się dopiero wtedy, czy też występował zawsze, tylko go nie dostrzegłem.

Macie pomysł, jak sobie z tym poradzić? Da się to w ogóle zrobić bez kalibratora?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    229
    Moja galeria
    nie chce Cie martwic, ale to raczej typowe dla ekranow typu LCD - przynajmniej tych tanich i srednio/tanich

Marcin510
    Gość
    jesli wczesniej tego nie bylo, a teraz to widzisz i nie ma innych zmian w obrazie poza tym
    to nie jest to kwestia monitora

tylko softu, systemu operacyjnego badz sterownikow

zobacz czy nie masz ustawionej palety 16bit dla ekranu
    ustaw najwiecej ile masz
    jesli to nie pomoze

przeisntaluj sterowniki do karty graf na najnowsze
    ustaw wszystko na default, daj kontrast na standardowy, byc moze masz podkrecony kontrast lub kolory

to tak jak w jpg, podkrecisz kolory i widzisz przejscia

no chyba ze miales tak od zawsze, to kolega wyzej juz odpowiedzial
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 10.10.10 o 17:26

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    nie chce Cie martwic, ale to raczej typowe dla ekranow typu LCD - przynajmniej tych tanich i srednio/tanich
    Takie cuś, to widziałem w tanich LCD ale pochodzących początku wieku, a nie aktualnych modelach.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    229
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Takie cuś, to widziałem w tanich LCD ale pochodzących początku wieku, a nie aktualnych modelach.
    roznie to bywa. jesli masz Photopsuja to utworz dokument o wielkosci np 1600x1200 z czarnym tlem i prosze pusc bialy gradient na nowej warstwie z gory do dolu o przezroczystosci - np 20%. gwarantuje, ze bedzie widac o czym mowie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    W odcieniach szarości nie ma problemu. Widać to tylko w kolorach, najbardziej na skórze i niebie.

Kilka miesięcy temu, zaraz po zakupie monitora, zmniejszyłem trochę nasycenie kolorów z poziomu ustawień karty (inny gamut i kolory były dla mnie zbyt jaskrawe), ale przez tyle czasu nie było problem. Pewnie już dawno bym go zauważył, gdyby to było przyczyną. Na wszelki wypadek powróciłem do ustawień domyślnych i zaktualizowałem soft karty. Nie pomogło.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    roznie to bywa. jesli masz Photopsuja to utworz dokument o wielkosci np 1600x1200 z czarnym tlem i prosze pusc bialy gradient na nowej warstwie z gory do dolu o przezroczystosci - np 20%. gwarantuje, ze bedzie widac o czym mowie
    Nie mam PSa nie stać mnie

Ja wiem o czym mówisz, ale wiem, tez o jakim zdjęciu pisał epicure, tam nie było tak mocnych zmian.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    229
    Moja galeria
    proponuje pozyczyc lub zaprosic kogos z laptopem (chyba, ze masz) i podpiac do monitora. szybko sie zorientujesz czy problem jest po stronie pudla czy wlasnie monitora.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    problem w LCD jest w ich tych smiesznych trybach "kino/film" itp, ktore sztucznie podciagaja kontrast, powoduja takie dziwne klocki z przejsciami

1) wlaczyc w monitorze tryb sRGB (pewnie sie da, obraz sie "ociepli")

2) wlaczyc sobie painta/photoshopa i na bialym tle (255,255,255) namalowac kratke kolorem 252,252,252 (jezeli monitor masz padaczke to 250,250,250) - nastawic jasnosc na 1/3 (33%) i kontrast na max, po czym jadac kontrastem w dol czekac az pojawi sie kratka
    jak sie pojawi, to podciagnac jasnosc do żądanej wartosci

3) teraz Twoj monitor jest przygotowany do kalibracji kolorymetrem, najlepiej na D65 (lub D50, jezeli glownie robisz odbitki)

4) kolorymetr Eye-one mozna kupic juz za 200zl (uzywka) i wtedy problemy dziwnych przejsc, kolorow odchodza do lamusa

PS: jestes pewny, ze tryb rozdzielczosci to 24(32)bit i monitor podobnie ma? (niektore mialy trick, ze szybsze odswiezanie w 262tys kol, a wolniejsze odswiezanie i pelna paleta 16,7mln kol)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)