troszkę? to ile ma helu? 50%?
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
nie wiem - spytaj np w linde tudzież gdzieś obok. nie wiem ile ma wiem że jest zanieczyszczony głownie powietrzem zatem Hel, Azot i tlen
linde podaje że w ich mieszankach tlenu jest < 1% zatem skoro w atmosferze jest ~ 21 % a w butli < 1 % to pewnie w całej butli jest mniej jak 5 % zanieczyszczeń... czyli > 95 % helu
ale to tak na luźno liczone nie wiem czy w ogóle dobrze to liczę- jak zadzwonisz wszystko Ci powiedzą. Pamiętaj nie dopychać gazu w powlokę na maksa - zostaw wolne miejsce żeby jak gaz się nagrzeje nie popsuło Ci powłoki bo w przypadku balonów to mozliwe już nie chodzi o wysokość bo na uwięzi będziesz ale o słonko...
jak mozesz pokazac zdjęcie zaworka - jak to jest rozwiązane.. Ciekaw jestem jaka jest powłoa i jak przez to hel dyfunduje...
generalnie ciekawe urzadzenie... ten Twój helikite![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 25.09.10 o 22:52
Wodór jest najtańszy, samemu go można otrzymać z elektrolizy wody. Łatwopalność IMHO nie jest problemem tylko to że wodór ma bardzo małe cząsteczki i ucieka nawet przez ścianki stalowych butliTrudno go magazynować i używać. A hel trzeba "wykopać"
W Polsce mamy najbogatsze w Europie źródło, kiedyś łapę na nim trzymały BOC Gazy ale tej firmy już nie ma, teraz to co z niej zostało nazywa się Air Products. Może u źródła będzie najtaniej?
The question is: What is a Mahna Mahna?
Mój "wyrób helopodobny" jest właśnie z Air-products. Wodór wcale nie ma najmniejszych cząstek - to nie gez szlachetny i jest w formie H2, chyba, żeby napełniać balon deuterem, ale nie o to chyba chodzi. To hel - He1 - ma najmniejsze, jednoatomowe cząstki i dlatego wykorzystuje się go w helowych detektorach nieszczelności próżni (wysoka próżnia to moje codzienne zajęcie).
Balonu nie napompuję na full - ma dwa zawory - węższy do napełniania oraz szerszy do spuszczania gazu, pełniący równocześnie funkcję wentylu bezpieczeństwa. Balon napełniłem na 95% (zostawiłem 60 atm z początkowych 150 na reduktorze. Słonko mu nie grozi - jest przezroczysty i nie miało by o co oprzeć swoich, bogatych w IR promyczków.
Dziś pada, chyba z oblotu nici - wrrrrr
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
Mimo niesprzyjającej pogody wybrałem się dziś powalczyć z helikitem.
Kilka zdjęć z rozpakowania go z autka:
Czy ktoś testował wciąganie aparatu na drugiej lince do latawca na wysokim pułapie?
The question is: What is a Mahna Mahna?
Spotkajmy się w Kielcach. Nasza ekipa będzie czerwonym patrolem i mamy mieć prezentację na sali i potem na pasie startowym.
![]()