Strona 22 z 111 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Czesc, jakis czas temu, jak zaczynalem przygode z latawcem przeczytalem ustawe o prawie lotniczym, dokument z mapka przestrzeni powietrznej dla EPWA (okecie) i jeszcze jakas ustawe z dziennika ustaw, na temat klasyfikacji statkow powietrznych. Wywnioskowalem z nich tyle:

1. wszystko co lata jest statkiem powietrznym, a latawiec jest dosyc szczegolnym statkiem powietrznym bo jego wysokosc moze siegac paruset metrow (trzeba liczyc linke i latawiec).

2. latawce i modele latajace nie wymagaja certyfikacji zdatnosci do lotu (airworthiness), w przeciwienstwie do wszystkich innych statkow powietrznych.

3. co to jest latawiec to kazdy wie, natomiast model latajacy to cos co wymaga ciaglej kontroli od pilota na ziemii i wazy mniej niz 25kg. Powyzej 25kg albo z komputerkiem pokladowym juz zaliczaloby sie jak UAV, czyli teoretycznie wymagaloby certyfikacji.

4. cala lewobrzezna warszawa nie podlega zwyklemu prawu lotniczemu, tylko kontroli PAŻP, bo jest przestrzenia powietrzna klasy C. W zwiazku z tym kazdy lot wymaga zgloszenia planu lotu itd. itd. Wiekszosc prawobrzeznej Warszawy to klasa G (ta zwykla) do wysokosci 2000 stop (666m), ale niektore obszary sa rowniez klasy C.

5. Pan z Ikara opowiadal mi, ze ktos zaplacil kiedys duza kare za puszczanie latawca w okolicy Siekierek. (czyli calkiem daleko od Okecia)

Kilka rzeczy, o ktorych informacji nie udalo mi sie znalesc, moze ktos bedzie wiedzial:

1. czy jest jakas niewielka maksymalna wysokosc do ktorej mozna puszczac latawca w przestrzeni klasy C?

2. czy w przestrzeni klasy G w miescie powyzej 500000 mieszkancow mozna puszczac latawiec az do wysokosci 666m? To pytanie mnie gnebi, bo na pewnym forum powiedziano mi, ze generalnie w miastach (z dala od lotnisk) latanie jest niekoordynowane tylko do wysokosci 200m. Powyzej 200m lataja na przyklad helikoptery medyczne (wznosza sie do ok. 210-220m, leca gdzies, i dopiero schodza ponizej). Ale czesto widzialem je o wiele nizej. Nad Warszawa lata tez pelno jedno- czy dwu-osobowych samolotow. Nie wierze, zeby linka latawca byla dla nich zagrozeniem (linka 0.7mm), a latawiec dobrze widac, chociaz slyszalem rozne historie (bez potwierdzenia w internecie). Taka linka bylaby z pewnoscia zagrozeniem dla paralotni, ale one maja scisly zakaz.

W dodatku wiem ze w Niemczech i w Anglii jest kompletny zakaz latania nad miastami bez zgody kontroli lotow.

Dotychczas puszczalem latawiec tylko w prawobrzeznej Warszawie i nigdy powyzej niz 650m. Ostatnio kupilem sobie helikopterek sterowany (czyli "model latajacy"), rowniez w celu wynoszenia aparatu na kilkaset metrow i robienia zdjec, w nadziei, ze latanie bedzie mniej zalezne od pogody -- ale niestety narazie tylko go rozbijam, strasznie trudna sztuka Jesli ten eksperyment sie nie powiedzie (a nawet jesli tak) to chce koniecznie sprobowac quadcoptera (czyli to juz UAV), to jest latwe w obsludze, mozna zaprogramowac i w ogole bajer, ale troche drozsze od helikopterkow.

Jesli chodzi o helikopterek sterowany jak i o quadcopter to (przyznaje sie) mam zamiar zignorowac zakazy zarowno w klasie C jak i G, bo sa to lekkie, male urzadzenia, ktore waza mniejwiecej tyle co lekki ptak (powidzmy mewa) i sprawiaja taki sam poziom zagrozenia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Dziś latałem swoim helikite nad Rynkiem Gł w Krakowie. Minęło mnie kilka radiowozów i patroli straży miejskiej. Wszyscy potencjalni "zainteresowani" kompletnie zignorowali fakt unoszenia się nad miastem tzw "gruchy". W odwodzie pozostawali dziennikarze z "DP" ale nie było potrzeby machania legitymacjami, a organizator dzisiejszej imprezy był wręcz że nad konkursem lata coś z aparatem. Może u nas obowiązuje jeszcze austro-węgierskie prawo?
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    w jakieś quady czy hexa to ja chyba też bede chciał wchodzić...

cała lewobrzeżna to C ?? serio ? ja ciągle nie mam ma;py Warszawy z podziałem na strefy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Musi, że Kraków to jakaś zapadła prowincja, bo nie dość, że nikt nie ściga za takie fotki, to jeszcze na pierwszej stronie Dziennika dają i w Kronice pokazują... bezhołowie!
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	adas2.jpg
Wyświetleń:	153
Rozmiar:	224,3 KB
ID:	41349  
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    Musi, że Kraków to jakaś zapadła prowincja, bo nie dość, że nikt nie ściga za takie fotki, to jeszcze na pierwszej stronie Dziennika dają i w Kronice pokazują... bezhołowie!
    Wiocha normalnie. A fotka fajna, masz więcej?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    Poczekaj, aż dostaniesz kasę za to zdjęcie z Dziennika Polskiego. Wciągniesz nosem zawartość helikajta.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Racławice/Stalowa Wola
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    ja ciągle nie mam mapy Warszawy z podziałem na strefy
    Przy planowaniu swoich lotów korzystam z serwisu http://aim.pansa.pl/
    Wchodzisz do 'Strefa pilota > Ograniczenia w FIR', wprowadzasz parametry (zakres czasowy i wysokość), gasisz strefy TMA i R aby nie przysłaniały CTR i już
    Jeśli chcesz mieć takie strefy w odbiorniku nawigacji satelitarnej zaglądnij tutaj http://garmin.tu.org.pl/Paralotniowa...AirMap_PL.html

Mieszka w
    Wakefield UK
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    A znacie jakieś zagraniczne serwisy ze strefami ?? Chodzi mi szczególnie o mapy Wielkiej Brytanii ! Mieszkam 20 km od lotniska Leeds-Bradford i ścieżka podejścia przebiega nad moim domem na wysokości 800-1000 m bo obserwuje na http://www.flightradar24.com/
    na razie puszczam latawiec w okolicy na stumetrowej lince ale już czekam na przesyłkę ze szpulą 200m

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    ostatnio jedyne do czego wykorzystuje KAP to zdjęcia ludzi

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PB010082dev_1000.jpg
Wyświetleń:	575
Rozmiar:	541,3 KB
ID:	41412  

Mieszka w
    Wakefield UK
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    ostatnio jedyne do czego wykorzystuje KAP to zdjęcia ludzi

Fajne ! Gdzie znalazłeś taką dużą wyschniętą kałużę ?