Strona 10 z 46 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 457

Wątek: Sigma SD1 (flagship) - 46Mpix i rozważania o matrycach i obiektywach

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    A to zrobiłem jungle z jotpega tego co był taki blady, wiec ten obrazek "podrasowany" niczego nie udowadnia. Miałbym tiffa o dużej rozdzielczości to pewnie różnic by nie było.
    Dla mnie dobry HDR to taki, kiedy w zasadzie go prawie nie widac.

Ta obrobka JPG wyglada koszmarnie (wiem, wiem, z jpg) - po prostu traci nienaturalnoscia. Poniewaz to jeszcze niczego nie dowodzi - chetnie podjade na spotkanie w 3miescie, zrobie zdjecia, wywolam i podziele sie wynikami. RAW'ami oczywiscie tez.

rodzyn
    Gość
    jesteś zawsze mile widziany - zapraszam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    dyskusja o podłączeniudo SD14/15 wielu manualnych szkieł (Olympus OM ,ZeissC/Y , NikonF, Canon FD , EF, M42Pentax K Leica R...)

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=26516004
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Francuzi mogli pomacać SD1 i pierwsze wrażenia:
    http://translate.google.com/translat...ews-15814.html

a tu parę sampli z SD15 z nowym 85/1,4:
    http://www.pbase.com/sigmadslr/85m_f14_exhsm
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 25.09.10 o 12:47 Powód: Automatyczne scalenie postów

jungli
    Gość
    qbik,

nie chodzi o obrobke, choc ta u Ciebie straszna kaszana w chmurach i ciemnosc na burcie, tu chodzi o mozliwosc sensora, sigma po prostu rejestruje kazdy kolor osobno nie wymysla tak jak bajer, rozdzielczosc i ostrosc jak widac po testach min rytterfalka na poziomie dobrego ff, vs 5dmk2 minimalna przewaga puszki 20to kilkomegapixelowej, wiec sd1 pozamiata i basta.

Jakos nikt nie komentuje przykladu aut. No i gdzie ta przewaga Waszego bajera?

http://www.rytterfalk.com/ wejdzcie sobie i popatrzcie na sample z sd1...
    Ostatnio edytowane przez jungli ; 25.09.10 o 14:31

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    Jakos nikt nie komentuje przykladu aut. No i gdzie ta przewaga Waszego bajera?
    Mogę się założyć o każde pieniądze - wymienione zdjęcia da się zrobić każdą lustrzanką i sporą częścią kompaktów.
    Dyskusja nie ma sensu, po prostu nie rozumiecie problemu od strony fizyki ani też nie potraficie operować oprogramowaniem. Z sigmy samo się wam robi, z innych nie potraficie i to jest jedyny argument na rzekomy dowód lepszości jednego nad drugim.

Będę miał okazję, zrobię porównanie. Tylko nie ma sensu, bo przecież i tak wiecie swoje, a już od dawna wiadomo, że nie chodzi tu o rację, tylko o waszą rację.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Mogę się założyć o każde pieniądze - wymienione zdjęcia da się zrobić każdą lustrzanką i sporą częścią kompaktów.
    Dyskusja nie ma sensu, po prostu nie rozumiecie problemu od strony fizyki ani też nie potraficie operować oprogramowaniem. Z sigmy samo się wam robi, z innych nie potraficie i to jest jedyny argument na rzekomy dowód lepszości jednego nad drugim.

Będę miał okazję, zrobię porównanie. Tylko nie ma sensu, bo przecież i tak wiecie swoje, a już od dawna wiadomo, że nie chodzi tu o rację, tylko o waszą rację.
    A może coś szkrobniesz dla tych co jeszcze swojej racji w sprawie Foevona nie mają?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    a tu cały czas to samo... przepychanki
    to jak rozmowa pomiędzy użytkowinikami BMW a Mercedesa, kazdy wykaże wyzszość swojego...
    jest tez inny aspekt, wydałem na coś pieniądze to muszę za wszelką cene utwierdzić się w tym, że zrobiłem dobrze... nawet jak to totalna klapa jest... a każdy kto mówi, że tak właśnie jest jest moim wrogiem...
    proponuję na najbliższym spotkaniu OlyClubu zrobić porównanie wszystkiego co macie w torbach fotograficznych... od kompaktow po najbardziej zaawansowane konstrukcje, pojawcie się wszyscy i róbcie zdjęcia, bo o to tak naprawdę chodzi...
    pozdrawiam i miłej niedzieli życzę

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    A może coś szkrobniesz dla tych co jeszcze swojej racji w sprawie Foevona nie mają?
    Ale już się naszkrobałem aż za dość
    W skrócie - ma sens przy charakterystycznych ujęciach (o dużej rozdzielczości chromatycznej) w porównaniu do matryc o PODOBNEJ ROZDZIELCZOŚCI. Czyli 4,5Mpx sigmę można porównywać z lustrzankami 6Mpx, nieprodukowanymi od... 3 lat chyba.
    Koszty budowy matryc to jednak duże szumy na wysokich iso i mały użyteczny zakres dynamiczny. Zatem sprzęt nadaje się właściwie do studia i krajobrazów przy kontrolowanym świetle (jak slajd).
    Dopiero nowa matryca (ta o rzeczywistej rozdzielczości ponad 15Mpx) może być porównywalna ze współczesnymi konstrukcjami, ale dynamika będzie gorsza, musi być z racji niedoskonałości filtrów barwnych, które wprowadzają straty w paśmie teoretycznie wolnym.

Bayer jest teoretyczną propozycją dającą maksimum użytecznych informacji przy uwzględnieniu wszystkich czynników.

A wiedza, jak robić podjarane kolorki z jakiegokolwiek aparatu jak z sigmy jest do przekazania w pół godziny.
    Cytat Zamieszczone przez AiK Zobacz posta
    jest tez inny aspekt, wydałem na coś pieniądze to muszę za wszelką cene utwierdzić się w tym, że zrobiłem dobrze... nawet jak to totalna klapa jest... a każdy kto mówi, że tak właśnie jest jest moim wrogiem...
    Święta racja, ten mechanizm jest niesamowicie silny.
    Tak przy okazji, nie mam ani ff, ani s3 (jak sugerowano), dla przyjemności pstrykam komórką albo jedenastokrotnym zoomem z ep1, a zawodowo starym tamronem i 450D, tylko dlatego, że po prostu wciąż działa. Zresztą zawodowo mam dostęp do wielu innych sprzętów, ale rzadko jest potrzeba z tego korzystać.
    I wiem, że 450D ma pieprzniętą dynamikę, a ep1 kłopoty ze stabilizacją i zbyt silny aa i jakoś normalnie mogę z tą świadomością żyć bez kompleksów i zaprzeczania prawdzie.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 26.09.10 o 14:00

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    chyba za wpis w tym wątku ktoś pojechał mi po reputacji... cóż, nawet nie podpisał się, odważny że hoho...
    a to pokazuje wlasnie schemat dzialania... kupilem wiec jest the best
    peace panowie

przepraszam za niesłuszne posądzenie... to o e-5
    i tak peace
    Ostatnio edytowane przez Artur ; 26.09.10 o 14:08

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Ale już się naszkrobałem aż za dość
    W skrócie - ma sens przy charakterystycznych ujęciach (o dużej rozdzielczości chromatycznej) w porównaniu do matryc o PODOBNEJ ROZDZIELCZOŚCI. Czyli 4,5Mpx sigmę można porównywać z lustrzankami 6Mpx, nieprodukowanymi od... 3 lat chyba.
    Koszty budowy matryc to jednak duże szumy na wysokich iso i mały użyteczny zakres dynamiczny. Zatem sprzęt nadaje się właściwie do studia i krajobrazów przy kontrolowanym świetle (jak slajd).
    Dopiero nowa matryca (ta o rzeczywistej rozdzielczości ponad 15Mpx) może być porównywalna ze współczesnymi konstrukcjami, ale dynamika będzie gorsza, musi być z racji niedoskonałości filtrów barwnych, które wprowadzają straty w paśmie teoretycznie wolnym.

Bayer jest teoretyczną propozycją dającą maksimum użytecznych informacji przy uwzględnieniu wszystkich czynników.

Twoja skorupa -twój problem.
    Ale jak byś miał ochotę sprawdzić , to ciągle zapraszam.

A wiedza, jak robić podjarane kolorki z jakiegokolwiek aparatu jak z sigmy jest do przekazania w pół godziny.

Święta racja, ten mechanizm jest niesamowicie silny.
    Tak przy okazji, nie mam ani ff, ani s3 (jak sugerowano), dla przyjemności pstrykam komórką albo jedenastokrotnym zoomem z ep1, a zawodowo starym tamronem i 450D, tylko dlatego, że po prostu wciąż działa. Zresztą zawodowo mam dostęp do wielu innych sprzętów, ale rzadko jest potrzeba z tego korzystać.
    I wiem, że 450D ma pieprzniętą dynamikę, a ep1 kłopoty ze stabilizacją i zbyt silny aa i jakoś normalnie mogę z tą świadomością żyć bez kompleksów i zaprzeczania prawdzie.
    Twoja skorupa -twój problem.
    Ale jak byś miał ochotę to sprawdzić , to ciągle zapraszam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    rodzyn widzę, że mimo wszystko można mieć zdrowe podejscie...
    tak trzymajmy wszyscy, dyskutujmy, róbmy zdjęcia a nie obrzucajmy się błotem