jacku sam wiesz ze nie było łatwowalczyłem jak mogłem mimo ze jedna łapka odmawiała posłuszeństwa
skazani jesteśmy na ciągłe wymyślanie możne kiedyś wyjdzie. ja już szukam aparata
jacku sam wiesz ze nie było łatwowalczyłem jak mogłem mimo ze jedna łapka odmawiała posłuszeństwa
skazani jesteśmy na ciągłe wymyślanie możne kiedyś wyjdzie. ja już szukam aparata
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
Ja sie zastanawiam nad ruchem aparatu po każdym wyzwoleniu migawki.
albo ciągły bardzo powolny obrót. Pomysł Icelandera z napędzaniem obrotu wiatrem wydaje się byc trafiony...
mi przeszkadza że mam tylko w jedną strone kadr i jesli chcę zmienic musze zjeżdżać z tym na ziemię...
Teraz w fazie budowy jest klatka "Mk V" - do zdjęć z obrotem aparatu. W porównaniu do "Mk III" będzie znacznie lżejsza: krzyż turbiny będzie ze stopu tytanu (zamówiłem w firmie zaopatrującej przemysł lotniczy), nie będzie "dolnego kwadratu" zaś pręty pionowe, zabezpieczające aparat podczas lądowania są zrobione z rurki duralowej o grubości ścianek 0,7 mm (strzały do łuku bloczkowego). Półkula turbiny Robertsona też nie będą już stalowe, ale z czego - na razie nie zdradzę![]()
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
z plastikowych piłeczek najlepiej![]()
jak szybki masz obrót na czyms takim ??
Denka od butelek PET 0,7 litra
Obrót? Kilka razy na minutę. Dodaję teraz podkładki z tarflonu dla zwiększenia poślizgu.
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
Zastanawianie się nad ruchem aparatu jest bardzo sensownePomysł Icelandera jest dobry, pod warunkiem, że nie będzie zbyt szybko wiało. Wydaje mi się, że turbina może nadmiernie rozpędzić klatkę z aparatem, co może skutkować poruszeniem (moje dzieci mówią na to "motion blur"), albo uporczywym nietrafianiem aparatu we właściwy kadr. Już kiedyś myślałem o turbinie, ale jednocześnie o tym, aby napęd z niej był przeniesiony dużą przekładnią, redukującą obrót klatki (uchwytu) do, najwyżej 1 obrotu na minutę przy średnim (szybszym) wietrze. W takiej sytuacji Icelander, mając do dyspozycji timelapse 10 sekund, miałby szanse uzyskać do 6 klatek na 1 obrót. Jeżeli szpej będzie się kręcił szybciej, moim zdaniem, może nie być tak celnie. To właśnie sprawiło, że zacząłem zastanawiać się nad skokowym obrotem aparatu o kilkanaście stopni i ekspozycji po każdym kroku.
Jack
predkosc obrotu w turbinie to chyba tylko kwestia dobrania oporu obrotu do sily wiatru
mechaniczno elektryczny pomysł mam taki
w gorącą stopke aparaty jest włożony włącznik
Zdjęcie jak sadze zwiera płytki w stopce, skoro tak można spokojnie zrobic tak aby wyzwolenie migawki - jednocześnie włączało mechanizm, który obróci aparat o jakiś kąt. słowem
zdjecie z dołu - zwarcie styków - obrót o 90* i tyle.
potem kolejny strzał, kolejne zwarcie w stopce i kolejny obrót.
tyle w teorii jak to zrobic to tylko wie ktos kumaty![]()
Też szukam jakiegoś kumatego do pomocy. Wystarczy niezbyt skomplikowana ramka + serwo obrotu + serwo pochyłu + serwo naciskania spustu i programator http://skyware.fam-engels.de/aurico/overview_en.htm (o którym wspominałem wczoraj). Koszt serwa to 30 - 90,- Złotych, programator 43 Euro (z wysyłką).
Pozdrawiam
Jack
Hello!
Przejrzałem cały wątek, bo nie powiem, trochę się wkręciłem w ten temat. Trochę jestem zaskoczony słabym działaniem wypasu Jack'a z podglądem i sterowaniem.
Ten programator jest ciekawym rozwiazniem, tylko serwo naciskające spust jakoś mnie nie przekonuje. Poza tym wydaje się on dość drogi. W środę umówiłem się z kolegą, który ogarnia takie tematy i myślę, ze można to zrobić taniej. Na razie robię remanent w garażu pod kątem posiadanych elementów z aluminium do zrobienia ramki. Serwa mam, bo bawię się też w auta RC. Do zdjęć planuję wykorzystać mojego kompakta C-760 UZ. Myslę, że póki co się nada.
Apropo spustu migawki, ten patent z serwem póki co słabo widzę - jakaś inna alternatywna metoda wyzwalania C-760 na odległość?
Pozdrawiam
Sebaa
"Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
"Życie jest pasmem straconych okazji"
"Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."