Strona 6 z 111 PierwszyPierwszy ... 456781656106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Mam już pierwszą "kite-catastrophe" za sobą. Zwiało mi latawca na wieżę zamku w Mirowie. W akcję ratunkową zaangażowany był sołtys i jeszcze kilka osób, ale kajtka uratowaliśmy.
    Termin pleneru fajny, ale do Łeby - q jak daleko. Autem nie chce mi się jechać, a perspektywa podróży pociągiem z klatką nas aparat oraz szpulą z 300 m linki (wojskowa, 6 kg) mnie przeraża!
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mirow01.jpg
Wyświetleń:	285
Rozmiar:	193,4 KB
ID:	34633   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mirow02.jpg
Wyświetleń:	238
Rozmiar:	178,2 KB
ID:	34634   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mirow03.jpg
Wyświetleń:	239
Rozmiar:	220,7 KB
ID:	34635   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mirow04.jpg
Wyświetleń:	232
Rozmiar:	199,7 KB
ID:	34636  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mirow05.jpg
Wyświetleń:	209
Rozmiar:	199,9 KB
ID:	34637  
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Dobrze, ze nie zaangazowałeś Van der Coghena w ściąganie skrzydła

Ice, nie pierdziel, znajdź kogoś do towarzystwa zapakujta sie w niwe czy co tam masz i w droge nad morze. jak Ci sie nie chce prowadzić to znajdź do towarzystwa kogos z prawkiem

Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Moje instrumentarium:
    Linka Beal 250 m, nawinięta na wojskowy kołowrót do telefonu polowego, zmodyfikowany. Ustrojstwo jest przymocowywane do wyciągarki (bolce) oraz taśmą do grilla. Linka przechodzi przez szpej asekuracyjny Petzl - reverso, przypięte lonżą także do grilla.
    Aparaty są zamocowane w klatce obracającej się za pomocą turbiny Robertsona. SP-320 z czasówką 60 s patrzy pionowo w dół, a RX-100 z czasówką 10 s, pod kątem 10 stopni od poziomu.
    Na zdjęciach widoczny Fotokite 180, zakupiony po katastrofie FK 250, z której - jak się okazało wyszedł bez szwanku.
    FK 250 ma jeszcze jedną modyfikację (brak zdjęcia) - linka atakująca uzdy jest zdublowana i można nią regulować kąt natarcia.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	01.jpg
Wyświetleń:	275
Rozmiar:	78,4 KB
ID:	35028   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	02.jpg
Wyświetleń:	284
Rozmiar:	95,2 KB
ID:	35029   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	03.jpg
Wyświetleń:	296
Rozmiar:	148,9 KB
ID:	35030   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	04.jpg
Wyświetleń:	328
Rozmiar:	66,8 KB
ID:	35031  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	05.jpg
Wyświetleń:	283
Rozmiar:	111,4 KB
ID:	35032   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	06.jpg
Wyświetleń:	278
Rozmiar:	43,5 KB
ID:	35033  
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Fajna machineria
    Dawaj więcej fot z góry
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    jaką masz srednice linki i czy nie masz problemu z tarciem przy wybieraniu przez reverso?

Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Linka ma średnicę 3 mm. To akurat tyle aby dało się już chwycić ręką...
    Nie ma kłopotu przy wybieraniu, zwłaszcza, że mam taki system zbierania z góry latawca:
    Kołowrót jest zablokowany, do liny wpina się bloczkiem delikwent i obciążając linkę idzie w kierunku latawca. po kilkudziesięciu metrach, przytrzymuje linkę i wraca, a korbowy kręci kołowrotem nawijając. Po 3-4 takich powtórzeniach latawiec jest na ziemi bez większego wysiłku.
    Teraz pracuję nad małym instrumentarium aby móc je nosić w góry oraz płachtami do mocowania na ziemi, tak aby mieć na zdjęciu orto zarówno skalę liniową jak i kierunek pólnocny.
    Więcej fotek z góry na razie nie będzie - szpeja są już zapakowane do autka i zostaną użyte dopiero na Islandii. Na pierwszy ogień ma iść Jokkulsarlon!

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    No to czekamy
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    ja jokulsarlon planuje spod wody uderzyć to bedziemy mieli przekrojowe ujęcia

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Tu jest mój post dotyczący pytania, jakie zadał Dobas na temat LV w dziale lustrzankowym. Ponieważ pytanie związane jest z latawcem, tu umieszczam odpowiedź.
    Wiem (przerabiałem), że najłatwiej kupić rzecz gotową. Jednak najtańszym miejscem zakupu szpejów do transmisji wideo jest, albo sklep ze sprzętami szpiegowskimi, albo - jeszcze taniej - sklep, w którym zaopatrują się fachmani instalujący alarmy i monitoring. Na załącząnym obrazku (przepraszam, nazwijmy ten fajans "obrazkiem", bo niegodny jest nazwy "fotografia"):
    - monitor monterski 4" (do regulacji kamer monitorujących) z futerałem zapinanym na ręce, na rzep, z przegródką na akumulatory
    - odbiornik
    - nadajnik. Nadajnik jest malutki 47 gramów (zasilanie waży 154 gramy) i umożliwia przesył sygnału PAL bezpośrednio z aparatu na nieco mniej, niż 200 metrów.
    Pozdrawiam
    Jack
    Edit: zapomniałem dopisać, że ten "szpiegowski" szpej kosztuje ok. 600,- Zeta

Nazwa:	zestaw_wideo.jpg
Wyświetleń:	210
Rozmiar:	67,3 KB
ID:	38001  
    Ostatnio edytowane przez Jack ; 19.08.10 o 22:31

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Na poligonie w Łebie dokonałem kilku istotnych obserwacji:
    - mój szpej, sterowany radiowo, z transmisją wideo, niby full wypas, jednak sprawia ogromne kłopoty w obsłudze. Właśnie się przekonałem, że na żadnym zdjęciu nie mam tego, na co celowałem. Kołysanie całego zestawu powoduje, że zdjęcie i tak jest przypadkowe.
    - okazało się, że jest jednak za ciężki, przy wietrze o prędkości 3,5 - 4,2 m/sek. (tak było w sobotę), fotokite 250 nie chciał za specjalnie wydźwignąć to w górę, mimo wielkich starań, jakich nie szczędził TazTaz obsługujący linę. Kłopoty się skończyły przy fotokite 350 i wietrze 5,8 m/sek. następnego dnia.
    - ściągadło do przyziemiania latawca wyposażyłem w karabinczyk, który się bardzo grzeje przy przesuwaniu po lince. Jednak powinien być bloczek.
    Wnioski:
    - podgląd wideo jest właściwie psu na budę,
    - zredukować wielkość i wagę uchwytu,
    - nadal jednak zachować sterowanie aparatem, chociaż troszkę inaczej w trybie automatycznym, tzn. zachować obrób i pochył aparatu, ale w sposób kontrolowany (np. obrót o 10 stopni i tak dookoła, nastepnie zmienić pochył, np. o 15 stopni w dół i znowu obrót w skoku o 10 stopni), po każdej zmianie położenia wyzwalać migawkę. Wyczaiłem taki dingsik, którym można zaprogramować zmiany położenia aparatu serwami: http://skyware.fam-engels.de/aurico/overview_en.htm
    Pewnie będę rozmyślał o takich zmianach do czasu warsztatów latawcowych, jakie odbędą się w Łebie w maju przyszłego roku
    Jeszcze jedna rzecz - kotwica do mocowania linki do gleby. Dobas znalazł taki niezły palik Przemek używał worka z piaskiem, ja mam taką potężną śrubę pod parasol ogrodowy, a rozwiązanie kłopotów kosztuje 12,- Złotych. Żona apz podpowiedziała mi taką śrubkę do przywiązywania psa: http://www.twenga.pl/dir-Zwierzeta,P...wiazywania-psa (serdeczne dzięki), która jest wystarczająco skuteczna i łatwa do noszenia ze sobą.
    Pozdrawiam
    Jack