Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Zuiko 70-300 na Rajdy

Awatar Sergiejwrc
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    No cóż, jak wiesz lepiej... to po co w ogóle pytasz?

p,s, sygnaturkę zmień.
    Broń Boże nie mam na myśli tego że wiem lepiej, tak jak wcześniej napisałem jeżeli chodzi o wiedze z zakresu fotgrafii to nie posiadam żadnej, jestem samoukiem robię zdjęcia na rajdach dość długo i początki nie były łatwe z czasem zaczołem podpatrywać inne osoby dobierać podobne parametry, i czasem fuksem wychodzi coś ciekawego. Dlatego nie ukrywam że licze i będę wdzieczny za wszystkie podpowiedzi czy też oceny lub porady...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    No cóż, jak wiesz lepiej... to po co w ogóle pytasz?

p,s, sygnaturkę zmień.
    a o co chodzi z ta sygnaturka ???? bo nie do końca rozumiem ???
    Ostatnio edytowane przez Sergiejwrc ; 13.07.10 o 22:25 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Prędkość była dobra. tylko zakręt za ciasny...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiejwrc Zobacz posta
    Broń Boże nie mam na myśli tego że wiem lepiej, tak jak wcześniej napisałem jeżeli chodzi o wiedze z zakresu fotgrafii to nie posiadam żadnej, jestem samoukiem robię zdjęcia na rajdach dość długo i początki nie były łatwe z czasem zaczołem podpatrywać inne osoby dobierać podobne parametry, i czasem fuksem wychodzi coś ciekawego. Dlatego nie ukrywam że licze i będę wdzieczny za wszystkie podpowiedzi czy też oceny lub porady...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

a o co chodzi z ta sygnaturka ???? bo nie do końca rozumiem ???

Fotografia nie polega na tym, że coś czasem fuksem wyjdzie... zainwestuj czas w jakąś lekturę, czy to podręcznika, czy jakiegoś kursu on-line. Szybki przyrost jakości fotek nastąpi, bez takich kwiatków jak f/22 które masakruje ostrośc...

p.s. sygnaturka -> regulamin przecież czytałes przy rejestracji...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar Sergiejwrc
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Fotografia nie polega na tym, że coś czasem fuksem wyjdzie... zainwestuj czas w jakąś lekturę, czy to podręcznika, czy jakiegoś kursu on-line. Szybki przyrost jakości fotek nastąpi, bez takich kwiatków jak f/22 które masakruje ostrośc...

p.s. sygnaturka -> regulamin przecież czytałes przy rejestracji...
    Wiem zdaje sobię z tego sprawę, dlatego nie nazywam siebie samego fotografem, a swoich zapisów cyfrowych nie nazywam fotografiami. ale właśnie przyszła najwyższa pora na sięgnięcie po lekturę. Bo inaczej to kaszan będzie. Dzięki

p.s. Oczywiście że czytałem :P to była drobna pomyłka która już została naprawiona
    Prędkość była dobra. tylko zakręt za ciasny...

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Robiłem kiedyś tym obiektywem (70-300) fotki na motocrossie i nie narzekałem na szybkość AF. Fotki z mojej galerii robione tym szkłem (pierwsze podejście z aparatem do tego rodzaju zdjęć).

E-520 (70-300) 1/160s F 10 (70mm)

E-520 (70-300) 1/1000s F 6,3 (70mm)

E-520 (70-300) 1/1000s F 4,2 (108mm)

E-520 (70-300) 1/400s F 6,3 (108mm)
    Pozdrawiam Rafał M.

E-520 + ZD 14-42 + ZD 14-54 + ZD 70-300 + Tumax DPT386AFZ-OP + Raynox DCR-250, DJI Mavic Air

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Sam wypróbowałem ten obiektyw, a nadarzająca się sytuacja to Tour de Pologne w Katowicach, moim małym E-420 + ZD 70-300. Odległość ok ~200m od skrzyżowania. Kilka zdjęć zamieściłem w moim albumie.
    Ogólnie robiłem z ręki no i brakuje mi na długim końcu stabilizacji. Tu byłby pomocny monopod ale akurat nie myślałem by go brać. Jednak przy włączeniu zdjęć seryjnych nie jest źle choć nie aż tak dobrze. Ja jednak jestem zadowolony, a do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze statywu
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zdjęcia OK, ale trochę mało tych kolarzy, nie dało się "przepchać" dalej? Przydały by się też informacje exif w zdjęciach.

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Michale, to są te lepsze kadry, bo jak pisałem robiłem z ręki i seryjnie więc na ogół drugie lub trzecie ujęcie było na tyle dobre że warto je pokazać. A co do kibicowania to akurat specjalnie tak stałem daleko co by można było sobie porównać kadry na różnej ogniskowej i ile bohater ujęcia wypełnia je. A EXIFy są - z boku masz "Więcej informacji", kliknij i voila...
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

| OlyJedi Awatar Grego
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cześć wszystkim... tak sobie czytam wasze teksty i oglądam fotki i szczerze mówiąc jestem coraz bardziej zainteresowany tym szkiełkiem. Już od jakiegoś czasu chce kupić właśnie 70 -300 ale wcześniej słyszałem strasznie zróżnicowane opinie..., że na maksymalnym zoom'ie nie dobrze ostrzy i że AF chodzi jakby sam nie wiedział, po co jest... to szkło ma dobrą cenę, ale jeszcze raz zapytam, jeśli mielibyście polecić i ocenić w skali 1-10 ile byście dali... i czy warto mieć je w torbie...? Byłbym wdzięczny na szczerą opinię (będzie pomocna) pozdro dla wszystkich

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ocenienie tego szkła nie jest takie proste. Jeśli ktoś lubi focić ptaszki itd. oceni je wyżej. Zaś dla innej osoby 70-300 będzie za długie na krótszym końcu. Ja wystawiam 6/10.

Prawda, że AF potrafi kręcić przez cały zakres, szczególnie gdy polujemy na jakiś mały obiekt na niebie. W tej sprawie powstało kilka szkół jak sobie radzić, polecam szukać na forum.

Pozostaje kwestia ostrości. 70-300 na pewno przebija pod tym względem kompakty. Nieostre zdjęcia na 300mm to w sporej mierze problem zbyt długiego czasu. Bardzo przydaje się body z stabilizacją.

Wklejam 2 zdjęcia; udane i mniej.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6222261.jpg
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	142,8 KB
ID:	37532   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6081979.jpg
Wyświetleń:	131
Rozmiar:	212,5 KB
ID:	37533  

| OlyJedi Awatar Grego
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Dzięki za szczerą odpowiedz sporo mi pomogła... Ja robię sporo fotek przyrodniczych (zwierzęta, krajobrazy itp.) dlatego zastanawiam się nad tym szkłem bo AF jest mi potrzebny oczywiście nie musi osiągać prędkości ferrari ale miło byłoby żeby nie zastanawiał się godziny zanim się ustawi gdy będę miał na szkle np. ptaka czy motyla... wiecie o co chodzi chyba się jednak skusze i sobie fundnę a jak kupie to ocenie i napiszę... pozdro