Osdtatnia dzidzia ładna a te oki!
Rafal to w końcu jakimi Ty szkłami Nikona focisz, manualami czy AF, bo pogubić się można, chodzi o aberrację chromatyczną![]()
Osdtatnia dzidzia ładna a te oki!
Rafal to w końcu jakimi Ty szkłami Nikona focisz, manualami czy AF, bo pogubić się można, chodzi o aberrację chromatyczną![]()
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Mam stałki z AF - Nikkory 35/1.8, 50/1.4 i 85/1.8. Do tego Sigma 10-20 4/5.6. I jeszcze fajowy Lensbaby pod Nikosia. Plus kitowy "kultowy" pod Nikosiem Nikkor 18-70 3.5-4.5, który robi ohydną beczkę przy szerokim kącie i dlatego go nie lubię. A takie ma niby zaj...ste recenzje.
Prawda jest IMHO taka, że dla amatora (którym sam przecież jestem) system Olka daje bardzo dużo w relatywnie niewielkich pieniądzach. W C. i N. jest o niebo lepiej, ale trza za to ostro zabulić.
Nie żebym marudził na Nikosia, ale w żadnym systemie nie ma cudów.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Warto, bo od czasu do czasu pojawiają się gołe baby.W planach mam, żeby się coraz częściej pojawiały.
![]()
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.07.10 o 20:54 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nie spieram się, bo w technikaliach nie czuję się mocny. Po prostu mnie dziwi, że w Nikonie dzieją się takie cuda, których nawet przy Olkowych kitach nie uświadczysz.
System zmieniłem z prozaicznego powodu - Olek nie ma stałek do portertu, a na tym temacie się skupiłem. W Nikonie trzema nieprzesadnie drogimi obiektywami załatwiam cały zakres. Ale okazuje się, że nie ma cudów.
Spójrz na tę fotę - zrobiona wypasionym Nikorem 85/1.8. Światło zastane, lekka kontra z okna. I zobacz co się dzieje z prawej strony dzieciaka. Niebieski syf i malaria. Może jestem przeczulony na tym punkcie, ale wk...ia mnie to na maksa.
[/QUOTE]
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.07.10 o 21:32 Powód: Automatyczne scalenie postów
[QUOTE=Rafał Czarny;644609]Nie spieram się, bo w technikaliach nie czuję się mocny. Po prostu mnie dziwi, że w Nikonie dzieją się takie cuda, których nawet przy Olkowych kitach nie uświadczysz.
System zmieniłem z prozaicznego powodu - Olek nie ma stałek do portertu, a na tym temacie się skupiłem. W Nikonie trzema nieprzesadnie drogimi obiektywami załatwiam cały zakres. Ale okazuje się, że nie ma cudów.
Spójrz na tę fotę - zrobiona wypasionym Nikorem 85/1.8. Światło zastane, lekka kontra z okna. I zobacz co się dzieje z prawej strony dzieciaka. Niebieski syf i malaria. Może jestem przeczulony na tym punkcie, ale wk...ia mnie to na maksa.
....[QUOTE]
Zawsze możesz wejść w ... M42 lub Canona ...
ps. Rafał przed Tobą ostatnie wyzwanie, super szkiełko do portretu Canon FD 85/1.2L manual, jeżeli i to szkiełko nie zadowoli Ciebie , no to CO?
![]()
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Kazek, nie zrozum mnie źle - nie jestem jakimś liczykrupą, nie potrzebuję do szczęścia bóg wie czego. Ale takie podstawowe sprawy jak aberracja chromatyczna (użytkownicy Olka znają ten temat tylko z teorii) nie mogą mi niszczyć zdjęć. Gdzieś przeczytałem, że podobno można sobie z tym dobrze radzić w szopie. Muszę się nauczyć, bo do szału mnie te niebieski syf doprowadza.
Nie można zrobić normalnej foty, żeby np. białka oczu nie wyszły na niebiesko.No chyba, że coś źle robię.
Ale normalnie robię...
Budżetowy? Za 1400 zł.???? K...fa, bez jaj. Mam prawo wymagać minimum od tego (jak to nazwałeś) budżetowego obiektywu? Nie oczekuję przecież cudów.![]()
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.07.10 o 22:10 Powód: Automatyczne scalenie postów
Rafalku-przepraszam a co ma aberacja do zaniebieszczonych bialek oczu??
Chyba,ze nie rozumiem-chodzi Ci o cale bialka,ze sa niebieskie,czy tylko na krawedziach jest widmo przesuniete.
A usuniecie aberacji to dwa klikniecia w programie.O ten turkus Ci chodzilo na krawedzi bluzki??
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 13.07.10 o 22:21
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Niby nic. Ale jednak oczy wychodzą na niebiesko z nieznanego mi powodu (mam nadzieję, że coś źle robię i ktoś mi to uświadomi). I to nie jest konflikt światła żarowego z tym zza okna. Na ostatniej focie nie było udziału światła żarowego. Zresztą wszystko się odbiło w oku Laurki i widać jak na dłoni, że to było tylko światło zza okna plus kontra (też zza okna).
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.07.10 o 22:20
Rafał stąd wynikło moje pytanie o szklarnie, bo ja z aberracją chromatyczną spotykam się tylko u szkieł M42 + cyfra.
Rafał, po zmianie sprzętu w sumie doszedłem do podobnej szklarni jaką masz Ty w Nikonie z tym, że manualnej M42, oprócz jednego szerokiego kąta AF 17-40/f4.
Generalnie rzecz biorąc przy nowych szkłach, widać zmianę postrzegania świata...![]()
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.