Strona 24 z 26 PierwszyPierwszy ... 142223242526 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 260

Wątek: ED 14-35mm 1:2.0 SWD

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    W Sony brakuje mi też szkła będącego odpowiednikiem ZD12-60 tylko że pod FF.
    Jeśli ktoś siedział w 4/3 i przyzwyczaił się do dobrych zoomów, to zawsze będzie czegoś brakowało po przejściu do innego systemu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Dostępne są obiektywy o podobnym zakresie, nie trzeba mieć tego samego co do milimetra.
    Oczywiście że są, choćby bardzo dobre 24-105 i 28-135.
    Zresztą optykę Sony i Minolty znam doskonale , ale chodzi mi o w miarę nowoczesny zoom, najlepiej z SSM. Zresztą średniego budżetowego zooma też nie ma. Jest świetny 70-300, choć bardzo drogi, są 20letnie flinty i kosmicznie drogie 70-200 G SSM, a przydałoby się coś nowego i stosunkowo taniego w zakresie 70-200.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jeśli ktoś siedział w 4/3 i przyzwyczaił się do dobrych zoomów, to zawsze będzie czegoś brakowało po przejściu do innego systemu.
    To obowiązuje w przypadku każdego systemu. W każdym są rodzynki, ale też wtopy. Choć w 4/3 chyba jest ich najmniej - chyba tylko to coś 17.5-45(?) i 18-180 - ale ten drugi to głównie zakres, bo optycznie nie mam pojęcia.
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 4.07.10 o 21:41 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mam już to szkło kilka miesięcy i sprawuje się znakomicie. jedyne do czego mogę się przyczepić to AF. Jest wyraźnie słabszy od 12-60, który mnie po prostu rozpieścił w tym aspekcie ;p Podobno E-30 ostrzy lepiej ale nie mam jak sprawdzić a nawet jeśli to i tak nie pozbędę się E-3.

Pamiętajmy, że "krytykowany" dzisiaj E-3 ma już sporo na karku. Wierzę, że jego następca będzie miał lepszą matrycę. Wystarczy ciut lepsze DR i ISO tak o 1-1,5EV mnie zadowoli

Co tak się upieracie aby porównywać 4/3 do FF ? Porównujmy do APS-C a wtedy olek wypada jednak lepiej, bo i matryca mniej odstaje a i szkła mocno się różnią.

3 lata handlowałem sprzętem foto/wideo i daleki jestem od wybierania "jedynego słusznego systemu" a bawiłem się wszystkim co na rynku istnieje (poza MF). To co mam w podpisie po prostu spełnia moje potrzeby i tyle. Nie kalkulowałem nigdy czy stosunek cena/jakość jest gdzieś trochę lepsza. Patrzyłem na moje wymagania i tyle. Lubie dużą GO i jasne/równe zoomy. Olek mi to daje, nie będę płakał za FF

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Co tak się upieracie aby porównywać 4/3 do FF ?
    Tak już jest, że porównuje się produkty podobne cenowo.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tak już jest, że porównuje się produkty podobne cenowo.
    Cenowo to można nawet porównać bochenek chleba ze snickersem.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jeśli w sklepach bochenek chleba i snickers będą leżeć na tej samej półce z napisem "pieczywo", to z pewnością będą porównywane.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Co tak się upieracie aby porównywać 4/3 do FF ? Porównujmy do APS-C a wtedy olek wypada jednak lepiej, bo i matryca mniej odstaje a i szkła mocno się różnią.
    Może dlatego że E-3 + 14-35 kosztuje mniej więcej tyle samo co A900 + 24-70 lub D700 + 24-70, a te dwa zestawy dają mi zauważalnie większe możliwości niż E-3 + 14-35....
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cenowo OK ale to trochę jednak inne sprzęty. Aby dostać taką ostrość etc co 14-35 to 24-70 trzeba przymknąć do 4. Lepsza matryca pozwoli na to, ale co z pracą w zastanym? No i jeśli aby dostać dobrą ostrość przymkniemy to lepsza matryca nie jest "możliwością" a potrzebą...wolę mieć jasne szkło i obserwować postęp matryc niż obiektywów, bo te się rzadko zmieniają...

zonkinho
    Gość
    Cenowo OK ale to trochę jednak inne sprzęty. Aby dostać taką ostrość etc co 14-35 to 24-70 trzeba przymknąć do 4. Lepsza matryca pozwoli na to, ale co z pracą w zastanym? No i jeśli aby dostać dobrą ostrość przymkniemy to lepsza matryca nie jest "możliwością" a potrzebą...wolę mieć jasne szkło i obserwować postęp matryc niż obiektywów, bo te się rzadko zmieniają...
    Z drugiej strony, żeby uzyskać taką GO jak na 24-70 to trzeba Olka... No nie da się. Każdy kij ma dwa końce jak widać, jeden woli budyń, drugi kisiel, a trzeci jogurt. :P

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    zonkinho no tak ale nie dla każdego mała GO jest lepsza. Ja wolę większą.

Alleg_pl ale czytać nie uczyli? Jest test na optycznych i 14-35 wypada najlepiej z "tego typu szkieł" jeśli chodzi o jakość optyczną.

Nie, nie miałem go nigdy w ręce. 3 lata siedziałem w branży handlując pokemonami z wbudowaną kliszą...

Przymyka się po to by mieć określona GO ale i ostrość. 24-70 nie da ci takiej ostrości jak 14-35 na pełnym otworze, co widzieli na optycznych w teście. Widać Ty wiesz i tak lepiej. Co więcej - ponawiam pytanie czy uczyli czytać? - znajdź mi tekst o krytyce 24-70. Napisałem, że 14-35 jest równiejszy i ostrzejszy bazując na TEŚCIE. Nie na wróżeniu z fusów.

Czy 24-70 to takie cudów to nie wiem, na forum Nikona jest kilkudziesięciu stronicowy temat o wadach mechanicznych tego szkła.

Nie wiem po co starasz się mnie obrazić, skoro nawet mnie nie znasz ale OK

ps. Swego czasu miałem do wyboru E-3 + 14-35 albo D700 + 24-700. Oba spełniały w pełni moje wymagania. Kupując auto też kieruję się potrzebami. To, że w tej cenie mogę mieć coś o 20km/h szybszego mnie nie obchodzi. Skoro coś spełnia moje wymagania to drugim kryterium jest wygoda użytkowania i widzi mi się. Zastrzel mnie jeśli z tego powodu rozchorowały Ci się dzieci - zasłużyłem ;d