Strona 25 z 26 PierwszyPierwszy ... 1523242526 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 260

Wątek: ED 14-35mm 1:2.0 SWD

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    zonkinho no tak ale nie dla każdego mała GO jest lepsza. Ja wolę większą.
    W zoomie reporterskim klasy 28-70 papierowa głębia ostrości nie jest priorytetem - wręcz przeciwnie. Na szerokim kącie 28-35 raczej trudno uzyskać zdecydowanie rozmyte tło z odległości 2m od obiektu nawet na FF. W tego typu szkłach liczy się światłosiła i ostrość również poza środkiem kadru!
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kapir Zobacz posta
    W zoomie reporterskim klasy 28-70 papierowa głębia ostrości nie jest priorytetem - wręcz przeciwnie. Na szerokim kącie 28-35 raczej trudno uzyskać zdecydowanie rozmyte tło z odległości 2m od obiektu nawet na FF. W tego typu szkłach liczy się światłosiła i ostrość również poza środkiem kadru!
    Zgadzam się. W reporterce większa GO jest IMHO bardziej potrzebna. Nawet na weseliskach lepiej mieć całe towarzystwo ostre w kadrze.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Przypominam, ze ma być grzecznie i bez personalnych docinek
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Alleg_pl
    Gość
    [coś tu było, zapytajcie Grizza]

Oczywiscie ze kazdemu w/g potrzeb. kompakty takze maja swój target.
    Jak robisz landszafty to bierzesz cos z CCD (e400?? D200?) albo np S5pro, bo z tego masz poprostu ladne kolorki, i niezły DR.
    Jak robisz sluby/reportaz wezmiesz np. Nikona z b.szybkim AF, a do portretów pewnie canona (bo nie zółty na skórze :P)
    co ptaszków to pewnie wezmiesz olka bo crop x2, albo cos wymienionego wczesniej i jakies monstrualne szkło. Zapewne zalezy czy na tym zarabiasz czy nie.

a nawet jak wezmiesz olka na sluby i bedziesz meczyl ultra jasnym szklem iso 1600, TEZ zrobisz. i analogiem zrobisz tez.
    Pojawia sie pytanie jakim nakładem czasu. A czas to pieniadz.
    Bycie prawdziwym hardkorem nie zawsze polega na rzucaniu sobie kłód pod nogi w pracy, chociaz wiem ze w polsce takie "meczeństwo" jest dosc popularne, i wrecz podziwiane przez niektore srodowiska, w koncu wkladasz w to wiecej uczucia/serca/pasji/czasu (niepotrzebne skreslic).
    Ja niestety naleze do tych ludzi którzy poprostu idąc na zlecenie nie chcą sie bac ze w krytycznej chwili af zacznie mi jezdzic po calym zakresie albo ze na "zdjeciu dnia" bede miał w tle przesliczne pionowe paski.

ale kazdemu w/g potrzeb. bo sa i klienci ktorzy maja d3 i komplet słoików i nie sa w stanie wykonac ledwie poprawnego zdjęcia.

miałem tez napisac co nieco o "laboratoryjnych testach optycznych" ale i tak post poleci w kosmos wiec nie chce mi się już produkowac.

P.s jesli moj wczesniejszy post Cie obrazał to.. wow. aaaanyway.

Przymyka się po to by mieć określona GO ale i ostrość. 24-70 nie da ci takiej ostrości jak 14-35 na pełnym otworze, co widzieli na optycznych w teście.
    ok, musze sie do tego ustosunkowac.
    14-35/2.0 to 28-70/4.0 na pełnej klatce. Wiec jesli chcesz porównywac obiektywy, porównuj je w prawidłowy sposób(!).

14-35/2.0 - MTF na poziomie 44-46 lpmm
    24-70/4.0 - MTF na poziomie 42-48 lpmm
    Wniosek? na szerszym lepiej na długim gorzej. ale sa to MOIM SKROMNYM ZDANIEM wartosci tak bardzo zblizone ze nie mozna mowic o "miazdzacej przewadze" 14-35 w kwestii ostrosc.
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 6.07.10 o 10:31

qbic
    Gość
    Mam nieodparte wrażenie ze cześć osób kieruje się tutaj zasada ze im droższe tym lepsze. Ta zasada nie zawsze działa.

Jeszcze jedno, modowie wywalają posty "raniące uczucia" osób które wywaliły górę forsy na ZD-power-lenses. To dopiero jest śmieszne.....
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 6.07.10 o 10:57

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Mam nieodparte wrażenie ze cześć osób kieruje się tutaj zasada ze im droższe tym lepsze. Ta zasada nie zawsze działa.

Jeszcze jedno, modowie wywalają posty "raniące uczucia" osób które wywaliły górę forsy na ZD-power-lenses. To dopiero jest śmieszne.....
    Wylatują wszystkie posty atakujące osoby/ prowokujące / trollujące, a nie odnoszące się do tematu. Niezależnie od systemu.

Ad rem panowie. I tyle.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    [coś tu było, zapytajcie Grizza]

ok, musze sie do tego ustosunkowac.
    14-35/2.0 to 28-70/4.0 na pełnej klatce. Wiec jesli chcesz porównywac obiektywy, porównuj je w prawidłowy sposób(!).

14-35/2.0 - MTF na poziomie 44-46 lpmm
    24-70/4.0 - MTF na poziomie 42-48 lpmm
    Wniosek? na szerszym lepiej na długim gorzej. ale sa to MOIM SKROMNYM ZDANIEM wartosci tak bardzo zblizone ze nie mozna mowic o "miazdzacej przewadze" 14-35 w kwestii ostrosc.

To, że GO jest nie taka to wszyscy wiemy (gdybyś chciał porównywać szkła 4/3 do jakich kolwiek innych pod tym względem nie miało by to NAJMNIEJSZEGO SENSU --> chyba, że było by to porównywanie GO a tutaj nie ma co porównywać bo wszyscy wiedzą, że miedzy 4/3 a FF róznica ta jest 2 krotna i na tym kończy się cały temat porównywania). Tutaj jest ciągle rozmowa o JASNOŚCI obiektywu i jego parametrach a nie o tym jaką da GO po podpięciu pod małą olkową matryce
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Tutaj jest ciągle rozmowa o JASNOŚCI obiektywu i jego parametrach a nie o tym jaką da GO po podpięciu pod małą olkową matryce
    Ok to mogę ta rozmowę w takim razie zamknąć w jednym zdaniu.

Obiektyw ZD 14-35 ma jasność F2.0, ma fajne parametry.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Ok to mogę ta rozmowę w takim razie zamknąć w jednym zdaniu.

Obiektyw ZD 14-35 ma jasność F2.0, ma fajne parametry.
    Zamykaj jak uważasz poprostu ciągle spoglądacie w stronę GO i uważacie że szkło w 4/3 o jasności F2,8 to to samo co jakis nikkor f 5,6 więc sorry ale to jest nie zbyt mądre...
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Zamykaj jak uważasz poprostu ciągle spoglądacie w stronę GO i uważacie że szkło w 4/3 o jasności F2,8 to to samo co jakis nikkor f 5,6 więc sorry ale to jest nie zbyt mądre...
    To nie do końca to samo, ale w wielu aspektach wypada podobnie, więc czemu by tego nie porównywać?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb