Witam
A kto mi może pomóc uzyskać odpowiedź co to może być z moim nowym 70-300 ?
Chodzi oto, że od czasu do czasu gdy kręcę pierścieniem czuję pod palcami (zwłaszcza na początku i końcu ogniskowych) tak jakby przejechać palcem po gumce ?
Pozdr.
Witam
A kto mi może pomóc uzyskać odpowiedź co to może być z moim nowym 70-300 ?
Chodzi oto, że od czasu do czasu gdy kręcę pierścieniem czuję pod palcami (zwłaszcza na początku i końcu ogniskowych) tak jakby przejechać palcem po gumce ?
Pozdr.
www.galeria.stalowcy.com --> Wojtka T. fotoreportaże z meczów Stali Poniatowa I nie tylko !!!
Zgadzam się z Heniobe na razie bawię nim z przerwami 4 – 5 dni wiem że bez problemu z ręki można nim wyostrzyć wystarczy body dobrze skonfigurować i nie widzę problemu na zewnątrz. Problem pw. 200 mm może się pojawić w pomieszczeniach ze słabym oświetleniem wtedy z reki ciężko jest coś zrobićAle też nie jeździ jak opentany może być
Darekw1967 napisał :
„E-tam... Kolega co ma Nikona z APS-C ma dopietego do niego Tamrona 200-500mm
http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=121882
Liczac to wszystko z cropem to wypada 300-750mm
Stabilizacji nie ma ani korpus ani obiektyw i tam... z reki...
Nie ma zadnego szperania AF-u.
Wiec problem w Olku maja konstruktorzy tego Zuiko...
Wkurzajace jest ze Zuiko 70-300 dla ogniskowych bliskich 300mm
nie tylko, ze szpera na AF-ie to
w wielu przypadkach wcale nie potrafi ustawic sie w zadany punkt.
Zmiana E-410 na E-620 poprawila to... ale efekt nadal wystepuje tylko
w mniejszym zakresie.”
Hmm nie zgadzam sięciężko mi uwierzyć że 750 mm strzela Nikonem ciekawe jakim bez stabilizacji nic nie lata jest cacy a w Olku nie działa no nie wiem
no tak![]()
zajrzałem do opisu tego szkła więc :
1. Obiektyw wprowadzony na rynek w 2004 roku.
2. waga 1237 g( jeśli się nie myle to ok 2x 70-300 )
3. Ostrość można ustawić już z odległości 2.5m
no tak bez stabilizacji 1,2 kg ? dobrze licze ? AF nie lata, ręka nie drgniebosze Pudzian ma Nikono-Tamrona hmm za takie pieniądze 6 letnią konstrukcje coś mi tu nie gra
![]()
dziasiaj i ten obiektyw jest ok polecam![]()
Niestety ale dla mnie to jest towar wybrakowany / niekompletny / niedopracowany. Co z tego że wyostrzy przy na wpół wciśniętym spuście migawki jak potrzebuje czasu na przejechanie całego zakresu. To tak jak byś, dla porównania, wyjeżdżał nowym samochodem z salonu i po wrzuceniu jedynki, przy ruszaniu, bieg ci "zeskakiwał", a i tak będziesz musiał już jeździć wiedząc o tym, że albo ci wyskoczy albo nie, u dealera dowiesz się że tu jest wszystko ok.
Tutaj panowie inżynierowie z Olka po prostu usiedli na laurach, bo marketing robi swoje i towar schodzi. A powinni zaangażować się w ulepszenie softu body / szkieł mimo że teraz oczkiem w głowie są mikrusy M43.
Nie wiem ale powinno się przymusić prośbą Olka by starał się poprawić ten bug...
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth
Ten czas na przejechanie całego zakresu jakoś mnie nie dziwi,to nie jest SWD.A i tak jest nieźle.
Jak zaczyna jeździć po całym zakresie wymieniam baterie i już jest ok.![]()
to i ja sie przyłączę do dyskusji.
Szkło olimpusa wypada pod wzgledm ostrości lepiej od innych szkieł canona czy nikona. Dopiero elki canona są super.reszta to szmira dla a-psc.
Jesli chcemy dobrej jakości zdjęć za pare złotych na dluuuuugim zuuumie polecam sp-570uz oraz hs-10 .Jeśli ktoś ma 6500zł na elkę canona + canona 50D za 4000 zł to napewno bedzie zadowolony, działa super i celnie.
W przypadku olympusa body e-3 kosztuje 3200zł (nowe) +szkło 300mm za 1200zł (nowe) wypada tylko nieco słabiej , ale i tak lepiej od reszty. Stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry i nie trzeba dzwigać 4 kg(body+obiektyw) jak w przypadku canona.
Naprawdę poptrzcie sobie na zdjecia testowe na optycznych.pl .
Jedynie zuiko , laica , elki canona dają ptzyzwoitą jakość zdjęć na długim zuumie.
pozdrawiam
e420 ZD 14-42mm,ZD14-45, ZD 40-150mm, ZD 70-300
Helios,Porst 50 1.7
http://www.forum.spotter.pl/photoplog/index.php?u=2912
Gnioty Kristofa http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74004
Ja dopiszę swoje trzy słowa.
Kupiłem to szkło używane, i od początku nie mogłem się z nim dogadać.
Każde zdjęcie miałem ruszone, nie umiałem złapać ostrości i byłem generalnie niezadowolony.
Problem leżał we mnie, musiałem, się tego szkła nauczyć. Kiedy się nauczyłem już, to jeszcze obiektyw wymagał drobnej korekty AF w samej puszce.
Po tym zdięcia zaczęło się robić dużo przyjemniej.
Nie jest też prawdą, że aparat musi jeździć w tą i we w tą. Jeśli się umiejętnie go używa, i odpowiednio wczesniej ustawi AF w pozycji "gotowej" czyli miej więcej na wybraną odległość to aparat ostrzy już bardzo szybko.
Zresztą ja używam tego aparatu do focenia samolotów, jackowlew również, więc jednak obiektyw w jakiś spoób się sprawdza.
Jedno jest pewne, ten obiektyw lubi światło
Tutaj ostanie zdjęcie:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ale działa Ci wszystko? To po co się przejmujesz?![]()
Ostatnio edytowane przez jacek00 ; 7.06.10 o 14:19 Powód: Automatyczne scalenie postów
Mój jelonek z ZD 70-300