Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Wątek: Lampa TUMAX DPT386AFZ-O

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Nemo5576 Zobacz posta
    ponieważ minimalna ogniskowa dla tego Tumaxa jest równa 24 mm dla zakresy 14-24 mm musisz używać dyfuzora.

a nie jest tak, że jeśli robił przy 14mm to z cropem x2 daje to 28mm? czyli 28mm obiektywu jest >= 24mm lampy
    e-510 + 14-54 + 14-42 + 40-150, dcr-250, metz 36 af-4o, a720 is. super takumar 55 1.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A to zależy czy ta ogniskowa jest podawana dla FF czy po cropie W instrukcji lampy powinno pisać.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zdjęcie zostało wykonane przy ogniskowej 14mm. ale tu pojawia się pytanie podane przez Muszyk-a, a które trochę rozwinę.
    Gdy zmienię ogniskową na ok. 18mm lampa pokazuje już zoom 35mm, a przy ogniskowej 25, lampa pokazuje 50mm. Sugerowałoby to, że lampa uwzględnia mnożnik dla obiektywu, a jeśli tak, to 14x2=28.
    Zgadzam się z Nemo5576, że użycie dyfuzora zmniejszy ten efekt. Zależało mi na zweryfikowaniu, czy inne egzemplarze tej lampy zachowują się podobnie.
    Dzemski - przeglądałem Twoje posty. Niestety kilku zdjęć, zawierających ujęcia w podobnych do mojego ustawieniach, z jakiś powodów moja przeglądarka nie chce wyświetlić.
    E-510 Zuiko 14-42, 40-150 (3,5-5,6)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Zielak Zobacz posta
    Zdjęcie zostało wykonane przy ogniskowej 14mm. ale tu pojawia się pytanie podane przez Muszyk-a, a które trochę rozwinę.
    Gdy zmienię ogniskową na ok. 18mm lampa pokazuje już zoom 35mm, a przy ogniskowej 25, lampa pokazuje 50mm. Sugerowałoby to, że lampa uwzględnia mnożnik dla obiektywu, a jeśli tak, to 14x2=28.
    Zgadzam się z Nemo5576, że użycie dyfuzora zmniejszy ten efekt. Zależało mi na zweryfikowaniu, czy inne egzemplarze tej lampy zachowują się podobnie.
    Dzemski - przeglądałem Twoje posty. Niestety kilku zdjęć, zawierających ujęcia w podobnych do mojego ustawieniach, z jakiś powodów moja przeglądarka nie chce wyświetlić.
    Lampa podaje ogniskową w przeliczeniu na ff.

Części obrazków nie ma, związane to jest ze skasowaniem przeze mnie całej galerii

Awatar AnuLa
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam .Tym razem ja odnowię temat .Od nie dawna posiadam lampę błyskową Tumax -DSL883AFZ-OP do mojego E-410 .Z lampą jest taki problem (albo ze mną) ,że kiedy zostaje umieszczona na sankach i włączona do pracy pokazuje gotowość w postaci czerwonej lampki .Sam aparat też niby widzi lampę bo zmniejsza możliwości opcji w TRYBIE FLESZA .Ustawiając aparat w trybie M czy jakim kol wiek innym lampa nie wyzwala flesza ,wyzwala go jedynie po przez przyciśnięcie przycisku TEST tylko i wyłącznie w tedy .Przejrzałam wątek od początku było kilka problemów zbliżonych do mojego aczkolwiek ja nadal nie mogę dojść z moją lampą do ładu .Proszę o pomoc .

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    może masz włączony tryb slave ("S") na lampie?

Awatar AnuLa
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    może masz włączony tryb slave ("S") na lampie?
    Nie wiem ,ale nie sądzę .Lampa ma przycisk jeden (OFF/ON) i na tym się kończy .Potem świeci się tylko czerwona lampka (ready) i powinna się świecić OK AUTO aczkolwiek nie robi tego z nie znanych mi przyczyn ...

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Możesz przemyć styki w lampie (np spirytusem). Moze baterie są bliskie wyczerpaniu - jest za mała moc - i aparatowi to nie wystarcza?

Awatar AnuLa
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    Możesz przemyć styki w lampie (np spirytusem). Moze baterie są bliskie wyczerpaniu - jest za mała moc - i aparatowi to nie wystarcza?

Hm... styki przemyte Baterie są naładowane i w dalszym ciągu nic .
    Chyba pozostaje mi tylko udanie się do serwisu z tym problemem .

Awatar AnuLa
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Przywróciłam już nawet fabryczne funkcje i nadal nic
    Martwi mnie to .