Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: Lampa TUMAX DPT386AFZ-O

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Lampa TUMAX DPT386AFZ-O

Witajcie.

Jakieś 3 m-ce temu kupiłem sobie E-510. Jako ze zwykle robie fotki na jakis imprezkach wbudowana lampa niezbyt mnei urządzała a FL jest na obecna chwilę poza moim zasiegiem finansowym ze wzgledu na zakup jeszcze kilku gadżetów domowego studia

Po przeczytaniu kilku wypowiedzi na forum postanowiłem półtora tygodnia temu kupic lampę TUMAX DPT386AFZ-O. Niestety nei mam zbytniego doświadczenia z lampami wiec nei bede sie wypowiadał na jej temat natomiast zrobiłem nią parę fotek aby pokazać ja w "akcji". Moze te pare zdjeć z uzyciem niniejszej lampy zobrazuje ją w działaniu i pomoże w ewentualnym podjęciu decyzji o jej zakupie czy tez odpuszczeniu sobie tego produktu.

Zdjecia zrobione są:
    - w odległosci od obiektu 1m
    - obiekt od ściany 0,4m,
    - wysokość aparatu od sufitu 2m,
    - od podłogi 0,5m,
    - pomieszczenie wielkości 3,5mx4,5m,
    - ściany kolor jasny żółty
    - sufit biały,
    - w trakcie zdjeć świeciła się lampa sufitowa z żarówką 75W
    - obiektyw 14-42 KIT
    - czas 1/50 sek
    - F7,1
    - ISO 200
    - dług. ogniskowej 31mm
    - nasycenie +1
    - ostrość +1
    - tryb pomiaru ekspozycji ESP

Co do opisu na samych zdjeciach to przedstawia sie w nastepujący sposób:
    - m116-nw-ro
    - ttl-90-0
    - ttl-45-r
    co poszczególne fragmenty oznaczają:
    -m116, m11, m14 itd to trym manual (moc samego błysku) z mocą 1/1, 1/2, 1/4, 1/8 i 1/16
    - ttl - tryb auto zsynchronizowany z ustawieniami aparatu
    - środkowa część czyli nw, 45, 60, 75, 90 to kąt - nw to na wprost
    - trzecia część opisu to 0 czyli bez dyfuzora i odbłyśnika, r - z dyfuzorem, ro - z dyfuzorem i odbłyśnikiem

Osobiście stwierdzę że nie jest najgorsza - na pewno musze sie nauczyc ją odpowiednio ustawiac zeby móc powiedzieć czy dobrze "świeci czy też nie". Samo wykonanie jest całkiem całkiem jak za cenę 439 zł.

Ponizej link do fotek:
    http://picasaweb.google.pl/dkexpert1...ey=M-PhswetIIk

Pozdrawiam:
    Staszek

Mieszka w
    D-Ś
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No świetnie!!! Wykonanie zawodowe, a ten opis, nie ma się, do czego przyczepić, ale jak bym mógł prosić o zdjęcie testowe na wprost z odległości 2-4m, do zastosowania „kościelnego”.
    Dziękuję i pozdrawiam imiennika.

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    OK, postaram sie w week kilka zrobić - moze nawet spróbuję w kościele

Pozdrawiam:
    S.

PS: Większość poniższych zdjeć była robiona na wprost z różnych odległości 2-6m przy ISO 400, obiejtyw j.w. oraz przy ścianach i sufitach ciemnozielonych i granatowych, a także z dyfuzorem (w większości) i bez niego - światło zastane w tych miejscach było marniutkie (praktycznie żadne):
    http://picasaweb.google.pl/dkexpert1...DzieIIIImpreza

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    A i jeszcze jedno:
    - czas ładowania lampy przy TTL lub M 1/1 to ok. 7-9 sek, 1/2 - 1/4 ok. 4-5 sek, 1/8 - 1/16 ok. 1-2 sek.

Pozdrawiam:
    S.
    Ostatnio edytowane przez sam13 ; 7.05.08 o 07:22 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sam13 Zobacz posta
    OK, postaram sie w week kilka zrobić - moze nawet spróbuję w kościele

Pozdrawiam:
    S.

PS: Większość poniższych zdjeć była robiona na wprost z różnych odległości 2-6m przy ISO 400, obiejtyw j.w. oraz przy ścianach i sufitach ciemnozielonych i granatowych, a także z dyfuzorem (w większości) i bez niego - światło zastane w tych miejscach było marniutkie (praktycznie żadne):
    http://picasaweb.google.pl/dkexpert1...DzieIIIImpreza

A i jeszcze jedno:
    - czas ładowania lampy przy TTL lub M 1/1 to ok. 7-9 sek, 1/2 - 1/4 ok. 4-5 sek, 1/8 - 1/16 ok. 1-2 sek.

Pozdrawiam:
    S.
    Przeglądałe zdjęcia z imprezy (ta z linku) i wygłąda że ten Tumax jest OK. Czy zdjęcia robione podczas tej imprezy były wszystkie tak naświetlone, czy były i ile ich było źle naświetlonych z winy lampy. Chodzi mi o powtarzalność. Osobiście mam złe doświadczenia z lampą Tumax 880 AF-O która przy ustawionym ISO 200 i F 7.1 naświetla w miarę poprawnie i powtarzalnie, natomiast przy ISO powyżej 200 i dużym otworze przesłony (F 4,5-7,1... )przeważnie prześwietla, a powtarzalność jest znikoma.

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Zdarzyło sie raz na jakis czas jak było zbyt blisko ale akurat ta lampa ma możliwość regulacji mocy blysku wiec nei ma problemu go zmniejszyc jeżeli będzie chciała "przepalić"

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Sam13- widzę że robiłeś z ISO 200, a próbowałeś na wyższych np. 400 lub więcej. Na tych wysokich ISO mój Tumax 880 AF poprostu zaczyna naświetlać jak mu się chce. Jak mam ustawionego na MANUAL (M) przy ISO do ok. 300, przysłonie - 6.3, 7.1 lub wyżej naświetla prawie dobrze. Jak dam ISO 400 lub więcej, przysłonę małą np.4.5 no to już "amen" robi co chce. Podobnie wariuje na AUTO. Ciekawi mnie jak w takich "testach" wypada Tumax 386AFZ-0.

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    XXL: wiesz - zawsze mozesz dać manual na 1/2; 1/4; 1/8 itd. Ja tak kombinowałem i nawet przy wyższych ISO da sie nie przepalić choć nie ukrywam ze można co mi sie zdażyło. Z lampą ustawioną na Auto i prawie w każdym przypadku na ISO 400 masz zdjecia ponizej:

http://picasaweb.google.pl/dkexpert1...IMissMaOpolski

Pozdrawiam

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    sam13- a jak wygląda fotografowaqnie z tą lampą na ustawieniu aparatu na AUTO i przy wysokim ISO (powyżej 400). Moja lampa Tumax 880 AFZ-O nie lubi tych ustawień. Poprostu w takich przypadkach robi co chce, zazwyczaj przepali ale tak na maxa.
    Sam13- Sory, sory, nie zauważyłem tej odpowiedzi i zapytałem drugi raz o to samo.
    Przeglądnąłem Twoje zdjęcia i widzę że Tumax 386AF, a mój 880AF to zupełnie inn lampa. Chyba że mój egzemplarz jest poprostu wadliwy. Może ktoś z kolegów używa Tumaxa 880AF-O z Olkiem E500 lub innym i wypowie się w temacie.
    Ostatnio edytowane przez XXL ; 15.05.08 o 12:16 Powód: Automatyczne scalenie postów

Malik
    Gość

wtf?

Witam,
    kilka dni temu nabyłem chwaloną przez kilka osób lampkę tumax'a dpt386afz-o.
    Niestety lampka nie chce błyskać po naciśnięciu spustu.
    Lampa siedzi na E510 + kit 14-42.
    Baterie są ok, styki są ok, lampa jest IMO ok(testowy błysk - działa), bo po włączeniu tryby ttl przy kręceniu lufą wartości na lampie również się zmieniają.
    Ale co z tego jak lampa "milczy". Po ustawieniu parametrów lampa powinna dać znak "ok", ze jest gotowa zgadza się? ... u mnie milczy :-/

I teraz nie wiem czy lampa jest be, czy aparat jest be, czy ja jestem be bo czegos nie ustawiłem jak należy :-/

Pomoże ktoś?

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nic nie piszesz przy jakich ustawieniach aparatu "lampa milczy". Jeżeli fotografowany przedmiot był wystarczająco oświetlony aparat po prostu nie potrzebował błysku lampy i stąd "lampa milczy", tak mogło być jak miałeś aparat ustawiony na "AUTO" lub "P". Weż ustaw aparat na "M", migawkę np. na "60" przysłonę np. na "7.1" przy ISO 100. i zobacz czy wskażnik expozycji na wyświetlaczu pokazuje niedoświetlenie (wartość "-" ) i wtedy spróbuj zrobić zdjęcie, lampa powinna błysnąć. Jest jeszcze inna możliwość - masz po prostu w meni aparatu wyłączoną lampę.
    Ostatnio edytowane przez XXL ; 3.07.08 o 11:50
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.