Przy dobrym świetle większość korpusów daje sobie radę na automatyce. E3 w trybie WB światła słonecznego dnia oziębia scenerię, w tym przypadku auto WB pracuje lepiej - naturalne kolory. Z kolei w zachmurzony dzień automatyka głupieje i dobrze sprawdza się program dla takiego światła - z zachmurzonego nieba. Pomimo tego pojawia się niestety drobny fioletowy zafarb. Mało przewidywalna jest WB w E3. Jest z tym gorzej niż w E1. Fotografuję głównie w plenerze gdzie światło jest bardzo różne.
Nie sztuka zrobić korpus, który poradzi sobie przy dobrym świetle słonecznego dnia. Wygląda na to że bez bracketingu WB będzie trudno, znów zapychanie karty ...
Mój stary C5050 w pochmurne dni lepiej sobie z kolorami radzi ...
Rozumiem ze trochę wydałeś na E-system, sam miałem przez pewien czas nadzieje na spełnienie pewnych moich oczekiwań przez producenta, ale chyba czas zmierzyć się z rzeczywistością.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Myślenie_życzeniowe
Każdy kto używał korpusów E-3 i innych Olympusów z matrycą kodaka, wie jak się sprawy mają. Barwy na fotkach z E-3 nie są tak "fajne" jak z kodaka
A WB głupieje w każdym body w N i C też.
Trzeba sobie z tym umieć radzić.
pozdrawiam !!
Obecny koszt korpusu E3 jest niewielki. Szkła kosztują lecz nie można im wiele zarzucić. Interpolowanie mojego zaskoczenia WB w E3 i pewnego stopnia niezadowolenia na cały system 4/3 jest nie na miejscu. Możliwe, że po usystematyzowaniu doświadczenia z WB coś z tego będzie. Możliwe, że nic nie będzie i wrócę do E1. Moim zdaniem to że matryca ma 10 a nie 5Mpix i mniej szumi nie wystarcza. Uważam E3 za niedopracowany korpus.
Z powodu wymienionego powyżej. Po za tym ergonomia na poziomie amatorskich korpusów Olympusa, nie mająca nic wspólnego z wygodą E1.
Chcę być właściwie zrozumiany. E3 _POWINIEN_ być lepszym korpusem od E1 pod każdym względem a niestety nie jest. Tyczy się to bardzo istotnych funkcji i cech korpusu. Ma szereg zalet, które sprawiają że E3 robi zdjęcia tam gdzie E1 nie dał by rady lecz nie jest to tak dobra konstrukcja jak E1.
Ostatnio edytowane przez MateuszP ; 21.05.10 o 13:44
MateuszP - moim zdaniem masz racje, nie raz miałem w rekach E-3, nie raz obrabiałem ORFy z tej puszki. Mam nadzieje ze pomimo tych niedogodności będziesz używać aparatu z przyjemnością - bo to najważniejsze.
Koledze MicSzu proponuje lewatywę.
Eeech!Kolego ja po zakupie E3 miałem też rozterki,ale to chyba z powodu zbyt wysokich wymagań jakie postawiłem sobie i puszce!Powoli go rozgryziesz i zobaczysz,że ma sporo zalet
.