Przyjemna fotka w odbiorze...
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
A teraz robaczek w roznych ujeciach.
Namordowalem sie z tymi makro zdjeciami. Kleczenie godzinami na ziemi z nosem w trawie. Zrobilem ok 60 zdjec jednego robala i.. w sumie nie jestem z ani jedengo zadowolony :/ Pomimo czasow 1/250 sek wszystkie wydaja mi sie poruszone, albo nieostre. Wiem, ze jest papierowa GO, no ale zeby az tak nie trafiac? A i musze zainwestowac w jakis porzadny dyfuzor na lampe (wbudowana - bo tak do oswietlenia robala wystarczy az nadto). Szkoda, ze lampa nie umozliwia zejscia z czasem ponizej 1/250 sek
Tak sie tez zastanawiam, czy ten konwerter makro (DCR) nie pogarsza zbyt mocno jakosci?
W kazdym razie wrzucam paczke - jeden i ten sam robal. Obiektywy takie jak w mojej stopce.
31.
32.
33.
34.
35.
Tomek
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Zdjęcie portretowe mi się rzuciło w oczy. Bo kadr fajny ale trochę efekt końcowy niejaki bo fotka aż się prosi żeby ją trochę obrobić, co tak niepytając o zgodę uczyniłem. Powiedz słówko a załatwimy że fota zniknie w ekspresowym tempie. To taka moja szybka wariacja.
Niech nic nie znika i zostanie dla innych dla nauki!Dzieki za sugestie. Tez sie zastanawialem czy by pojechac kontrastem (bo to chyba zrobiles), zeby zdjecie bardziej "wychodzilo z ekranu". Kadr tez faktycznie mozna bylo przyciac, tak jak to zrobiles - szczegolnie wiecej z prawej, zeby tego pnia (ktory nic nie wnosi) nie bylo tak widac. Jakkolwiek kluje mnie troszke jednak za mocna saturacja na bluzce i pasku (strasznie pali po oczach)
Dzieki za sugestie.
Tom
Ostatnio edytowane przez Thomasso ; 11.05.10 o 00:13
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Sam pasek "wali" po ślepiach już na Twojej focie. Rzeczywiście mogłem trochę przygasić te miejsca mniejszym nasyceniem ale tak jak pisałem to taki strzał na szybko - robiłem to w samym programie około minuty.
O! i takie geometryzmy lubiemam wrazenie, ze pierwsze zdjecie delikatnie w prawo leci, ale nie mam 100% pewnosci, nie mierzylem
![]()
Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi
W pierwszym przyciąłbym prawą stronę jeszcze.
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK