Strona 7 z 61 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 609

Wątek: Sony Nex-5 i Nex-3

piotrek204
    Gość
    Ja w sony wierze, narazie to jest porownywanie w czym jest gorszy od olka i w czym gorszy od panasa, ale to mi wlasnie w u4/3 przeszkadza ze nie ma jednej puszki "wszystkomajacej" tylko albo to lepiej w panasie, albo to w olku.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Przedprodukcyjna wersja sony była testowana. Wiec nic bym jeszcze nie stwierdzał.
    Coś się mi wydaje, że to zzzz bardziej zależy od napędu w obiektywach niż softu.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Coś się mi wydaje, że to zzzz bardziej zależy od napędu w obiektywach niż softu.
    Niekoniecznie. Zresztą nie wiadomo, czy obiektywy tez nie były w wersji nieostatecznej.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Tak na szybko znalazlem ze srednica bagnetu e-mount czyli nexa to 46.1mm, nikon ma 44mm, leica tez 44mm. Mocowanie wkrecane LSM (Leica screw mount) to 39mm. Wiec raczej nie ma powodow do obaw. m4/3 ma 44mm, 4/3 50mm.
    Czyli bagnet 4/3 nie wyklucza matrycy FF

jest jeszcze coś takiego jak odległość od matrycy (w sony bardzo mała), co przekłada się na poważne trudności z konstruowaniem pod to dobrej jakościowo optyki ff.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    jest jeszcze coś takiego jak odległość od matrycy (w sony bardzo mała), co przekłada się na poważne trudności z konstruowaniem pod to dobrej jakościowo optyki ff.
    Wystarczy na końcu obiektywu dać pustą rurę (zależnie od potrzeb może mieć różną długość dla różnych obiektywów, dla niektórych może nie występować), czyli po prostu zwiększyć tą odległość jeśli w czymkolwiek przeszkadza.
    Mała odległość ma tylko zalety, nie ma żadnych wad, bo zawsze można ją zwiększyć. W drugą stronę (wsuwanie szkieł do środka aparatu) jest znacznie trudniej.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    szybkość AF....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Co do wygląda to można się przyzwyczaić. Z tym szkłem 16/2,8 wygląda może i dziwnie. Na początku pomyślałem, że podłączyli jakieś szkło o świetle f/1.4 ! ! a tutaj malutka soczewka i f/2.8 .
    Ciekawe jeśli Sony zrobi coś o choć f/1.8 ( jeśli zrobi) to jakie to będzie ogromne?
    pozdrawiam Krzysiek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Ah kolega tak od razu z ironią
    Moje wnioski na podstawie dpreview: http://www.dpreview.com/news/1005/10051102sonynex.asp
    Tak już mam, co poradzić
    Po prostu myślę, że dopóki ktoś w miarę blisko mieszkający nie weźmie tego do ręki i dobrze nie przestrzeli, to nie ma co sądzić. A może się okaże, że ten kajtek całkiem fajnie będzie grał w praktyce?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Wystarczy na końcu obiektywu dać pustą rurę (zależnie od potrzeb może mieć różną długość dla różnych obiektywów, dla niektórych może nie występować), czyli po prostu zwiększyć tą odległość jeśli w czymkolwiek przeszkadza.
    Mała odległość ma tylko zalety, nie ma żadnych wad, bo zawsze można ją zwiększyć. W drugą stronę (wsuwanie szkieł do środka aparatu) jest znacznie trudniej.
    niestety dziury powiększyć się nie da, a odsuwanie obiektywu nic nie da bo doda jeszcze więcej winiety od mocowania i rury.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    Ciekawe jeśli Sony zrobi coś o choć f/1.8 ( jeśli zrobi) to jakie to będzie ogromne?
    ciekawe czy GO (nex-5+f2.8 ) = GO (e-p1+f1.7)