Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Wątek: Oly E-410 vs Nikon D90 Crop matrycy a powiększenie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Na wydrukach tej samej wielkości poruszenie będzie wyglądało tak samo, niezależnie od ilości pikseli.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Poruszenie tak,ale przy zdjęciu wykonanym poprawnie,odwzorowanie szczegółów w 4/3 będzie lepsze.Jeśli sie mylę...poprawiajcie!

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Mylisz się. Odwzorowanie szczegółów będzie w najlepszym przypadku takie samo, jeśli szkło okaże się bardzo ostre. Jeśli zaś do ideału będzie mu brakować, to konsekwencje wynikające z niskiej rozdzielczości szkła będą mniej widoczne na matrycy o większym rozmiarze i tej samej liczbie pikseli. Inną sprawą jest ostrość w rogach kadru, winietowanie i zniekształcenia geometryczne - tutaj 4/3 może okazać się lepsze.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    I tu mam wątpliwości!
    Przyjmij że masz dwa obiektywy o świetle f2(manualne na pełną klatkę),i możesz je podpiąc do, Aps-c Pentaxa i 4/3 który obraz będzie lepszy?Sensor 10mp.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Adamss68 Zobacz posta
    Poruszenie tak,ale przy zdjęciu wykonanym poprawnie,odwzorowanie szczegółów w 4/3 będzie lepsze.Jeśli sie mylę...poprawiajcie!
    Mi wychodzi odwrotnie.

Mamy 35mm i 100mm oraz 4/3 i 50mm, dla uproszczenia powiedzmy ze 4/3 ma proporcje 3:2 i jest po prostu dwa razy nizsza i wezsza matryca.
    Oba aparaty maja 12mpix, wiec piksel z aparatu 35mm bedzie dwa razy wyzszy i szerszy.

Mamy czas 1/100, reka drzy tak samo i powiedzmy ze pokonuje odleglosc x co odpowiada przesunieciu o piksel i uznajemy to za granice akceptowalnosci, czyli ze wzoru 1/100 sie zgadza.
    Jesli reka drzy tak samo z 4/3 i przesunie sie o ta samo odleglosc x to przesunie sie o dwa piksele (sa dwa razy mniejsze), aby przesunela sie o piksel czyli polowe musimy skrocic czas do 1/200.
    Wiec przy ogniskowej 50 mamy czas 1/200.

Na kazdy cm odbitki przypada ta sama ilosc pikseli ale w 4/3 na mniejszej odleglosci.

Gdzies jest blad?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Piszę o takich samych obiektywach,jeśli chodzi o światłosiłę,ostroś...są jednakie!Podpinamy je bez jakichkolwiek przejściówek,co będzie?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Przyjmij że masz dwa obiektywy o świetle f2(manualne na pełną klatkę),i możesz je podpiąc do, Aps-c Pentaxa i 4/3 który obraz będzie lepszy?Sensor 10mp.
    To zależy jaka będzie rozdzielczość obiektywu. Może być tak, że będzie ona wystarczająco duża, aby pozwolić na pełne wykorzystanie potencjału matrycy 4/3 - wówczas oba zdjęcia będą równie dobre pod względem szczegółowości. Ale może być też tak, że rozdzielczość szkła będzie niewystarczająca i wówczas na zdjęciu z matrycy APS-C ten niedobór rozdzielczości będzie mniej widoczny. W przypadku obiektywu projektowanego na matryce 35 mm, a nie na tzw. cropy, drugi wariant jest dużo bardziej prawdopodobny.

W praktyce trudno będzie jednak sprawdzić to dokładnie, ponieważ rozdzielczość obrazu zależy nie tylko od rozdzielczości szkła i wielkości matrycy, ale też od tego, jak mocny jest filtr dolnoprzepustowy przed matrycą i jak działają algorytmy przetwarzające dane z matrycy na obraz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To zależy jaka będzie rozdzielczość obiektywu. Może być tak, że będzie ona wystarczająco duża, aby pozwolić na pełne wykorzystanie potencjału matrycy 4/3 - wówczas oba zdjęcia będą równie dobre pod względem szczegółowości. Ale może być też tak, że rozdzielczość szkła będzie niewystarczająca i wówczas na zdjęciu z matrycy APS-C ten niedobór rozdzielczości będzie mniej widoczny. W przypadku obiektywu projektowanego na matryce 35 mm, a nie na tzw. cropy, drugi wariant jest dużo bardziej prawdopodobny.

W praktyce trudno będzie jednak sprawdzić to dokładnie, ponieważ rozdzielczość obrazu zależy nie tylko od rozdzielczości szkła i wielkości matrycy, ale też od tego, jak mocny jest filtr dolnoprzepustowy przed matrycą i jak działają algorytmy przetwarzające dane z matrycy na obraz.
    Właśnie,o to mi chodziło,plecam OM35mm do makroŻyleta!Btw,ktoś słyszał o redukcji Pentax/OM?Choć pytanie, to nie nato forum,chyba?

| OlyJedi Awatar janek222
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Mi wychodzi odwrotnie.

Mamy 35mm i 100mm oraz 4/3 i 50mm, dla uproszczenia powiedzmy ze 4/3 ma proporcje 3:2 i jest po prostu dwa razy nizsza i wezsza matryca.
    Oba aparaty maja 12mpix, wiec piksel z aparatu 35mm bedzie dwa razy wyzszy i szerszy.

Mamy czas 1/100, reka drzy tak samo i powiedzmy ze pokonuje odleglosc x co odpowiada przesunieciu o piksel i uznajemy to za granice akceptowalnosci, czyli ze wzoru 1/100 sie zgadza.
    Jesli reka drzy tak samo z 4/3 i przesunie sie o ta samo odleglosc x to przesunie sie o dwa piksele (sa dwa razy mniejsze), aby przesunela sie o piksel czyli polowe musimy skrocic czas do 1/200.
    Wiec przy ogniskowej 50 mamy czas 1/200.

Na kazdy cm odbitki przypada ta sama ilosc pikseli ale w 4/3 na mniejszej odleglosci.

Gdzies jest blad?
    No i dokładnie o tym mówiłem w swoim wcześniejszym wywodzie, ale ładniej to opisałeś
    Dzięki.

romek,
    pierwsze zdanie przytoczonego przez Ciebie artu potwierdza to o czym mowie od samego początku:
    "Stopień rozmazania zdjęcia zależy od dwóch czynników: ogniskowej obiektywu oraz od czasu naświetlania klatki."

Więc wracam do początku. ravc770, jeżeli mamy ocenić dlaczego na D90 zdjęcia wyglądają lepiej, potrzebny będzie też czas ekspozycji na poszczególnych aparatach. Na pewno pomoże to w dalszej dyskusji...

PS. Czy ktoś może mi powiedzieć jak wstawić cytaty z różnych postów? Jeden przyciskiem a resztę manualnie?
    FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...

piotrek204
    Gość
    I tu mam wątpliwości!
    Im wieksza matryca tym mniejsze upakowanie, na malej matrycy potrzeba lepszego obiektywu. Druga teoria mowi ze na malej matrycy obcinamy z zalozenia gorsze boki szkla.

Na pelnej klatce uzyskasz najostrzejsze centrum, oraz (teoretycznie) gorsze boki, ale to zalezy od szkla.
    Z cropow wolalbym aps-c, obcina boki, ale ma mniejsze upakowanie, bedzie ostrzej.