Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Wątek: Oly E-410 vs Nikon D90 Crop matrycy a powiększenie

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez janek222 Zobacz posta
    To i ja przekornie zapytam.
    Czy możesz pokazać próbkę tego samego kadru z tym samym czasem/przesłoną/ISO/ogniskową z którego będzie wynikać, że jakość tych zdjęć jest identyczna na obu tych aparatach?

Mam dziwne wrażenie, że zaczynamy dyskutować o rzeczach do tej pory bardzo oczywistych
    Nikt nie dyskutuje o jakości. Wpływ wielkości pixla na efektywność stabilizacji lub jakości zdjęc przy jej braku jest ciekawym tematem do przemyśleń. Ale nie jest to zależne od cropa - o czym cały czas piszę. Ot tyle.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez janek222 Zobacz posta
    No proszę Cię. Przeczytałeś/obejrzałeś zdjęcia w tym wątku?
    Tak. O znikającym budynku także.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar janek222
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ravc770 Zobacz posta
    Teraz pomijając powiększenie związane z cropem, zauważyłem, że z D90 fotki są bardzie ostre i różnica jest ogromna. Nie mówię o fotkach zamieszczonych w tym wątku, mam na HDD wiele do porównania.
    romek, dla mnie to było punktem wyjściowym, więc od samego początku chodzi mi o jakość efektu końcowego...

Ale ciekawa dyskusja się wywiązała
    FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Zasada odwrotności czasu do ogniskowej jest poprawna wówczas, jeśli tą ogniskową przemnożymy przez cropa.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zasada odwrotności czasu do ogniskowej jest poprawna wówczas, jeśli tą ogniskową przemnożymy przez cropa.
    Dokładnie.
    I S4INT bardzo ładnie wytłumaczył to jak krowie na rowie.
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czyli mowa, że 300mm dla 4/3 jest 600mm,to wierutna bzdura,cały czas chodzi o wielkość cropa!

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Dwa cytaty:

źródło: http://www.fotografuj.pl/Article/Wie..._obrazu/id/113
    Stopień rozmazania zdjęcia zależy od dwóch czynników: ogniskowej obiektywu oraz od czasu naświetlania klatki. Przyjmuje się, że fotografując "z ręki" możemy liczyć na stabilny kadr wówczas, gdy czas naświetlania w sekundach jest odwrotnością ogniskowej w milimetrach (a mówiąc precyzyjnie – wartości ogniskowej przeliczonej dla klatki 35 mm). Tak więc fotografując teleobiektywem o ogniskowej 600 mm maksymalny czas naświetlania nie powinien przekroczyć 1/600 sekundy, podczas gdy zdjęcie wykonane standardowym obiektywem 50 mm będzie nieporuszone już przy 1/50 sekundy.*
    źródło: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5174
    Jeżeli ktoś chce fotografować w trybie I, to musi wiedzieć, że czas otwarcia migawki około 1/60 s jest w zasadzie najdłuższym możliwym do stosowania przy robieniu zdjęć bez statywu. Ten czas dotyczy obiektywu o ogniskowej normalnej, czyli około 50 mm, w przeliczeniu na format 35 mm. Jeżeli robimy zdjęcia z teleobiektywem, to ogólnie akceptowana reguła dla zdjęć bez stabilizacji drgań jest następująca: czas otwarcia migawki nie może być dłuższy niż odwrotność długości ogniskowej, przeliczonej dla formatu 35 mm.

A więc dla ogniskowej F=200 mm czas otwarcia migawki może być co najwyżej 1/200 s, by drgania nie powodowały nieostrości. Większość prostych kompaktowych aparatów cyfrowych ma obiektywy o zmiennej ogniskowej od około 35 mm do około 100 mm. Czyli bezpieczny czas otwarcia migawki powinien być krótszy od 1/100 s.
    ...
    Autor jest profesorem na Wydziale Fizyki Uniwersytetu im. A. Mickiewicza.
    * wytłuszczenie autora cytatu

Z mojej strony to tyle, chcecie wierzyć w powyższe to wierzcie, nie - tylko wasze zdjęcia na tym zyskają poprzez krótsze czasy naświetlania.
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 11.05.10 o 17:56

piotrek204
    Gość
    Ta zasada jest bardzo umowna.
    Ja bym np mnozyl niezaleznie od cropa, przy mniejszej matrycy i wiekszym upakowaniu pikseli mniejszy ruch spowosuje ruch o dwa piksele jako przyklad.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    romek1967, przecież w cytowanym tekście masz jak byk:

mówiąc precyzyjnie – wartości ogniskowej przeliczonej dla klatki 35 mm
    Zatem obiektym x mm podpięty do korpusu z matrycą z tzw. cropem x2, zgodnie z regułą wymaga czasu naświetlania 1/2x s.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Ja bym np mnozyl niezaleznie od cropa, przy mniejszej matrycy i wiekszym upakowaniu pikseli mniejszy ruch spowosuje ruch o dwa piksele jako przyklad.
    Jeśli masz matrycę 35 mm 10 mpx i obiektyw o ogniskowej 100 mm i wykonasz nim ruch, który będzie zarejestrowany na matrycy rozmyciem wielkości 1 px, to mając matrycę 4/3 10 mpx i obiektyw 50 mm, ten sam ruch również spowoduje przesunięcie o 1 px. Zagęszczenie pikseli jest liniowo 2-krotnie większe, ale przesunięcie też jest mniejsze z powodu 2-krotnie mniejszej rzeczywistej ogniskowej, więc na jedno wychodzi.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 11.05.10 o 18:21 Powód: Automatyczne scalenie postów
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    romek1967, przecież w cytowanym tekście masz jak byk:

Zatem obiektym x mm podpięty do korpusu z matrycą z tzw. cropem x2, zgodnie z regułą wymaga czasu naświetlania 1/2x s.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Jeśli masz matrycę 35 mm 10 mpx i obiektyw o ogniskowej 100 mm i wykonasz nim ruch, który będzie zarejestrowany na matrycy rozmyciem wielkości 1 px, to mając matrycę 4/3 10 mpx i obiektyw 50 mm, ten sam ruch również spowoduje przesunięcie o 1 px. Zagęszczenie pikseli jest liniowo 2-krotnie większe, ale przesunięcie też jest mniejsze z powodu 2-krotnie mniejszej rzeczywistej ogniskowej, więc na jedno wychodzi.
    No i tu się różnimy w zrozumieniu tekstu - dla mnie "przeliczenie dla klatki 35mm" to fizyczna wartośc ogniskowej w DSLRach.

Co do drugiej kwestii - zgadzam się w 300%, ale to nie ma nic do kropa, podałeś tutaj akurat taką samą wartość megapikseli, a co z innymi? Matryce 4/3 maja od 6, poprzez 8, 10 do 12 megapikseli (na razie), pełna klatka od 6 (chyba) do np. 21. Tego już żadnym wzorem nie obejmiesz. Trzeba po prostu mieć na uwadze swój konkretny sprzęt i samemu dobierać czas wychodząc z 1/ogniskowa.