Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Oly E-410 vs Nikon D90 Crop matrycy a powiększenie

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez janek222 Zobacz posta
    Pytanie podstawowe - jakich czasów używałeś na poszczególnym sprzęcie.
    Jeżeli tego samego dla obu aparatów, to różnica może być na korzyść N (zawsze to krótsza ogniskowa po przeliczeniu, więc i wpływ drgań mniejszy).

Ale jeszcze raz podkreślam, nie jestem specem od optyki. Niech się lepiej wypowie ktoś nieopierający się na intuicji w takich tematach
    To ostatnie stwierdzenie jest poprawne, w przeciwieństwie do pierwszego. Co mają drgania obrazu do przeliczania ogniskowej w/g cropa? Ogniskowa to ogniskowa i drgający obraz jest tak samo drgający niezależnie od tego jak dużą matrycę ustawisz za obiektywem, możesz jej wcale nie wstawiać a obraz i tak będzie drgał
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar janek222
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ale chyba drgania są różne dla różnych ogniskowych. Albo inaczej, to nie drgania są różne, ale ich efekt na dany kąt widzenia (im mniejszy kąt, tym drgania bardziej widoczne). Bo chyba zasada że nieporuszone zdjęcie robi się przy czasie 1/ogniskowa na 35mm nie wzięło się znikąd.
    Więc jeżeli na jednym wychodzi ci 750mm a na drugim 1000mm a zdjęcia robisz z czasem np 1/800 na obu to jak myślisz, które zdjęcie będzie mniej "poruszone"?
    Stąd moje pytanie o czas.
    FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Więc jeżeli na jednym wychodzi ci 750mm a na drugim 1000mm a zdjęcia robisz z czasem np 1/800 na obu to jak myślisz, które zdjęcie będzie mniej "poruszone"?
    To zależy od kątów widzenia tych obiektywów na poszczególnych sensorach, sama ogniskowa jeszcze niewiele mówi.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    To zależy od kątów widzenia tych obiektywów na poszczególnych sensorach, sama ogniskowa jeszcze niewiele mówi.
    No to przecież o tym pisał - 750mm i 1000mm jako odpowiedniki kątów dla tych ogniskowych na 35mm.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    No dobrze zbierając wszystko razem.
    Kąt wychodzi inny (co widać na zdjęciach)
    Ogniskowa wychodzi inna (co można sobie przeliczyć)
    Wiemy że użyte było F8

No to ten czas jest w końcu istotny czy nie?

PS. Ja się będę upierał, że ma znaczenie, ze względu na inną ogniskowa i kąty. Nieważne czy ręka, czy statyw, wpływ czasu na efekt końcowy jest zawsze

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Przelicznik czasów 1/ogniskowa jest jak najbardziej poprawny. BEZ przeliczania kropa który nic tu nie wnosi.

Zaproponuję prosty eksperyment myślowy - obiektyw o ogniskowej X mm rzutuje jakiś obraz w miejscu gdzie powinna być matryca. Powiedzmy że zamiast matrycy umieszczamy tam arkusz tektury. Mierzymy amplitudę drgań rzutowanego obrazu, będzie ona stała dla określonej ogniskowej ( w tych samych warunkach - poziomie drgań). Jeżeli zmienimy ogniskową to oczywiście zmieni się amplituda drgań. A teraz na naszym hipotetycznym arkuszu tektury namalujcie sobie dowolna matrycę, z jakim chcecie kropem. Czy cokolwiek zmieni się w drganiach obrazu? NIE bo nie może. Zrozumienie kropa naprawdę upraszcza życie

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zgadzam się, ale wtedy rzeczywiście powinniśmy dojść do tego, że sama matryca będzie miała wpływ na jakość fotki, jako że przy mniejszych pixelach w Olku przy tej samej amplitudzie drgań, pojedynczy pixel pokona i tak większą drogę...
    Idąc tym tropem i tak wracam do punktu wyjścia. Czas jest istotny bo ma wpływ na dystans jaki pokona pixel przy tej samej amplitudzie a to oznacza, że punktem wyjścia musiałby być znacznie krótszy czas naświetlania w Olku, żeby zniwelować ten większy dystans do pokonania.

PS. a to wszystko wydaje mi się pięknie pasować właśnie do idei jednak przeliczania po CROP.
    Ostatnio edytowane przez janek222 ; 11.05.10 o 12:20

S4INT
    Gość
    Przykładowo - ogniskowa 30mm, która w jakimś hipotetycznym kompakcie z małą matrycą daje odpowiednik 500mm na małym obrazku. Uważasz, że utrzymasz to przy 1/30s?

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Zgadzam się, ale wtedy rzeczywiście powinniśmy dojść do tego, że sama matryca będzie miała wpływ na jakość fotki, jako że przy mniejszych pixelach w Olku przy tej samej amplitudzie drgań, pojedynczy pixel pokona i tak większą drogę...
    Idąc tym tropem i tak wracam do punktu wyjścia. Czas jest istotny bo ma wpływ na dystans jaki pokona pixel przy tej samej amplitudzie a to oznacza, że punktem wyjścia musiałby być znacznie krótszy czas naświetlania w Olku, żeby zniwelować ten większy dystans do pokonania.

PS. a to wszystko wydaje mi się pięknie pasować właśnie do idei jednak przeliczania po CROP.
    OK, to idąc tą droga należy inaczej przeliczać czas dla D700 i inaczej dla 5DmkII, obydwa mają cropa 1.0 ale pixeli 12 i 21 mega. Ciekawe jak Ci biedni posiadacze C i N sobie z tym radzą.....

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To i ja przekornie zapytam.
    Czy możesz pokazać próbkę tego samego kadru z tym samym czasem/przesłoną/ISO/ogniskową z którego będzie wynikać, że jakość tych zdjęć jest identyczna na obu tych aparatach?

Mam dziwne wrażenie, że zaczynamy dyskutować o rzeczach do tej pory bardzo oczywistych