Strona 307 z 435 PierwszyPierwszy ... 207257297305306307308309317357407 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.061 do 3.070 z 4348

Wątek: Odp: wanilia - moim okiem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dziękuję za podpowiedź , tak zrobię.
    Mam jeszcze jeden problem.
    W Psie zdjecie wyglada inaczej pod względem nasycenia kolorów. W PSie ustawiam sobie elegancko, a poza PSem jest mdło.
    Wg wskazówek Radioerewan i linka którwgo mi podał
    http://fototv.pl/artykuly/cyfrowa-ci...fotolabow.html
    ustawiłam parametry jak kazano. W ustawieniach kolorów (przestrzenie robocze) mam wybrane sRGB
    Przydziel profil Adobe RGB 98
    Konwertuj do profilu Przestrzeń docelowa:sRGB

Niestety problem jest nadal. Muszę w Psie sztucznie podciągać nasycenie, aby w necie lub z zwykłym irfanview wyglądało ok.
    Kiedyś nie miałam tego kłopotu, wiążę to jakoś z przejściem na Canona 5D mark II? Jakiś błąd popełniam , ale nie wiem jaki?
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta
    Ustawianie manualne ostrości w portrecie (i nie tylko) jest dla mnie wyzwaniem bo jestem krótkowidzem, a soczewki mam dobrane niezbyt mocne aby wady nie pogłębiać i czasem mi się ostrość omsknie.
    Ja ostrze na Canonie bez czipa na adapterze.

Jak już ustawisz kadr i wiesz gdzie chcesz mieć ostrość, włącz LV, przestaw joystickiem położenie białego kwadracika, potem wciśnij lupkę + i można ostrzyć....
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta
    W Psie zdjecie wyglada inaczej pod względem nasycenia kolorów. W PSie ustawiam sobie elegancko, a poza PSem jest mdło.
    Czy masz przypadkiem Windows Vista / 7 z wgranym profilem icc monitora?
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 19.04.10 o 00:16 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Qubic!!!!! Jesteś WIELKI !!!! Nie wpadłam na to!!!
    DZIĘKI!!! (ale ze mnie blondynka!)

Mam Windows XP
    w kwestii kolorów ciagle klapa
    Ostatnio edytowane przez wanilia ; 19.04.10 o 00:35
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar drozdu
    Mieszka w
    wiocha k/Wrocławia
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja przestrzenie kolorów rozumiem tak (niech ktoś poprawi jak się mylę).
    Są 2 sprawy:
    - przestrzeń zapisana w pliku. z mojej walki wynika, że trzeba ustawić w puszcze sRGB, w PS Working Space sRGB i wtedy lecimy bez konwersji, albo jeśli w puszce nie ma sRBG to ustawić w PS taką samą Working Space jak puszka, a potem robić konwersję do sRGB

- to, jak pokazuje Twój monitor - profil koloru. Zobacz co masz w Control panel -> Display -> Settings -> Advanced -> Color Management. Jeśli jest tam jakiś profil (np. monitor był kalibrowany), to trzeba w PS zrobić "Proof" dla monitora (View -> Proof Setup -> Custom i wybierasz ten sam profil co w Windows), potem dajesz View -> Proof colors.
    Wtedy dopiero w PS widać tak, jak będzie widać w innych programach na Twoim komputerze.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dziekuję Drozdu serdecznie!
    Nie sprawdziłam jeszcze w praktyce tego co napisłeś ale podejdę do tego jutro. Moja wiedza dot. ustwień i parametrów w komputerze jest marna ale z pomocą rodziny i przyjaciól się uda
    Dziś piekielnie łamie mnie grypa wiec zabiorę się za to niebawem i sprawdzę w praktyce. Dam znać.
    Jakby co, pozwolę sobie poprosić o pomoc.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez wanilia ; 19.04.10 o 21:33

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez drozdu Zobacz posta
    Ja przestrzenie kolorów rozumiem tak (niech ktoś poprawi jak się mylę).
    Są 2 sprawy:
    - przestrzeń zapisana w pliku. z mojej walki wynika, że trzeba ustawić w puszcze sRGB, w PS Working Space sRGB i wtedy lecimy bez konwersji, albo jeśli w puszce nie ma sRBG to ustawić w PS taką samą Working Space jak puszka, a potem robić konwersję do sRGB

- to, jak pokazuje Twój monitor - profil koloru. Zobacz co masz w Control panel -> Display -> Settings -> Advanced -> Color Management. Jeśli jest tam jakiś profil (np. monitor był kalibrowany), to trzeba w PS zrobić "Proof" dla monitora (View -> Proof Setup -> Custom i wybierasz ten sam profil co w Windows), potem dajesz View -> Proof colors.
    Wtedy dopiero w PS widać tak, jak będzie widać w innych programach na Twoim komputerze.
    Drozdu dobrze napisał - to jest przepis jak chcesz publikować foty na necie ale jeśli zamierzasz drukować,to już tego sposobu nie polecam.
    Generalnie jest jakiś problem na OC z uploadem - foty nawet wywołane w poprawnej przestrzeni koloru,tracą cześć swojej barwy i jedyne co trochę rozwiązuje ten problem,jest podbicie koloru w sofcie ale to jest taka partyzantka - raz się uda a raz nie.

Nie zauważyłem tego problemu na innych portalach na które wrzucam foty a Ty Wanilio?

Pozdrawiam.
    Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
    Landscape Photography

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Muszę sie Jarku dokładniej przyjrzeć, choć w moim wypadku problem musi być gdzieś u źródła, bo zdjecie podglądane w "moich obrazach" czy irfanview już traci na nasyceniu. Skoro zauważyłam to "u siebie" nie mogę wiązać tego z portalem choc taka myśl mi mignęła.
    Najdziwniejsze jest to , że przedtem nie mialam tego kłopotu , dopiero jak przesiadłam się na Mark II (tak bynajmniej to sie w czasie zeszło) chyba , że mi pociechy lub ślubny coś namajstrowali w kompie, ale nie podejrzewam.
    Dzękuję wam za zainteresowanie
    Dziś lecę do wyrka przepisowo bo choróbsko mnie dopadło. Może jakiś okład wynegocjuję
    Dobrej nocy!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    czy masz tak ustawione?
    jeżeli nie to tak ustaw i sprawdz czy teraz jest lepiej
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez nazwy-1.jpg
Wyświetleń:	108
Rozmiar:	86,1 KB
ID:	32145  
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    W ostatnim portrecie mam mieszane uczucia. Nie jestem przekonany do koloru cery modelki mając w tle piękną paletę naturalnych barw i soczyste ubranie. Na białkach widać wyraźnie niebieską dominantę. Naturalny urok i niesamowite oczy jednak przyciągają wzrok i powodują skupienie się na zdjęciu. Wiem, że poszukujesz ale na mnie większe wrażenie oddała by naturalna świeża cera modelki. Obiektyw rysuje świetnie i ma ładną plastykę odzwierciedlając przestrzeń.
    pozdrawiam Wiejo

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Moja rekonwalescencja trwa, ale wpadłam na moment.
    Dzieki chłopcy za komentarze dot. zdjęć.
    Wierzcie mi ,bardzo bym chciała przestać eksperymentować i mieć jakiś ustalony własny "styl" ale ciagle mnie coś pcha do kombinowania.
    Mnie samą to męczy czasami.

Co do monitora Geo mam takie właśnie dokładnie ustawienia. Drozdu- z dużym wysiłkiem przeanalizowałam co napisałeś i doszłam do wniosku, że 1/ ustawienia aparatu są jak pisałeś zgodne z PSem- czyli sRGB,
    2/ monitor nie ma żadnych wskazanych profili
    3/ a wPSie ciągle żywsze kolory niż w pozostałych programach
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	xxxx.jpg
Wyświetleń:	68
Rozmiar:	88,0 KB
ID:	32219   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	xxxxx.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	65,8 KB
ID:	32220