Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Zestaw do ślubów - jaki?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Zestaw do ślubów - jaki?

Mój wątek będzie pewnie trochę "nowicjuszowy", ale wypadłem nieco z obiegu i nie interesowałem się nowinkami sprzętowymi w olku przez ostatnie dwa lata...

Bardzo poważnie rozważam wykorzystanie sprzętu olka do reportażu ślubnego. Moja koncepcja jest jednak nieco praktyczniejsza niż większości fotografów... chodzi mi po głowie "odchudzenie" mojego sprzętu + przyspieszenie pracy podczas reportażu. Podczas reportażu zmienianie obiektywów, które są w dodatku cieżkie nie niezbyt tanie, skutecznie ogranicza moja mobilność... a ja chcę być szybki, zawsze tam gdzie coś się dzieje.
    Dlatego zastanawiam się nad zakupem nie dwóch, ale 4 małych korpusów (żadnych klocowatych E-3 czy pdobne - tylko małe korpusy, im mniejsze tym lepsze) z jasnymi stałkami założonymi na stałe. Ewentualnie zoomy - ale one są ciężkie... Ma być lekko i wygodnie po prostu.

Jaki sprzęt brać pod uwagę? Nie interesują mnie szkła makro, bo AF musi być szybki.

Pewnie niedługo taka informacja trafi też na giełdę, ale już teraz z lekkim wyprzedzeniem informuję, że będzie możliwość sprzedaży lub wymiany na mój sprzęt canona. Interesowałyby mnie wyłącznie korpusy i szkiełka w idealnym stanie. Szczegóły - na PW

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Jaki sprzęt brać pod uwagę? Nie interesują mnie szkła makro, bo AF musi być szybki.
    Nie sądzę, żeby znalazł się jeleń na Canona, ale jakby się udało polecam jeszcze lepsze rozwiązanie - małe aparaty kompaktowe z tzw. fixed focus - AF jest wówczas super szybki, w zasadzie zawsze jest ostro, no przynajmniej prawie ostro, ale to nawet lepiej bo nie trzeba potem doartystyczniać zdjęć w PSie. No i obiektywy są na stałe - nie ma obawy, że się przypadkiem odkręci. Kilka takich małych kompaktów z obiektywami o różnych kątach widzenia wydaje się idealnym rozwiązaniem. Co prawda nie ma tam zwykle stopki na lampę, ale to nie problem w dobie mody na światło zastane.
    P.S. - te aparaty muszą być od Olka? Medion robi coś takiego...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

zonkinho
    Gość
    Hehe uwielbiam prima aprillisowe tematy. EPL-1 z 17/2.8 cud majonez na śluby.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Nie sądzę, żeby znalazł się jeleń na Canona, ale jakby się udało polecam jeszcze lepsze rozwiązanie - małe aparaty kompaktowe z tzw. fixed focus - AF jest wówczas super szybki, w zasadzie zawsze jest ostro, no przynajmniej prawie ostro, ale to nawet lepiej bo nie trzeba potem doartystyczniać zdjęć w PSie. No i obiektywy są na stałe - nie ma obawy, że się przypadkiem odkręci. Kilka takich małych kompaktów z obiektywami o różnych kątach widzenia wydaje się idealnym rozwiązaniem. Co prawda nie ma tam zwykle stopki na lampę, ale to nie problem w dobie mody na światło zastane.
    P.S. - te aparaty muszą być od Olka? Medion robi coś takiego...
    Zastanawiałem się tez nad tym, ale poza zdjęciami ważny jest tez imidż fotografa... a z kompaktem byłoby ciut zbyt amatorsko
    Poza tym - mam dobre doświadczenia z systemem Olka i z żadnym Medionem nie chciałbym eksperymentować

qbic
    Gość
    Ja polecam SE P1i z nakładką, ma flesza. Jak znajdę chwile to pokażę parę slubniakow z tego zestawu.

Zeby image był dobry, można włożyć to do opakowania po zenicie albo do pudelka na buty (najlepiej czarnego).

Uzupełnię dane mojego aparatu:

3.2 Megapixel , Autofocus f=4.8mm 1:2.8 wiec chyba spoko
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 1.04.10 o 12:24

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Dziś pytanie, dziś odpowiedź

Lada chwila wyjdzie E-5, będzie małe i lekkie, a do tego nowa stałka 100mm f2.0. To tak na początek.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    I będzie kosztował <2k w zestawie! :P
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar Raven_Design
    Mieszka w
    Zawiercie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ma być lekko i wygodnie po prostu.
    W życiu nie ma lekko...

Zastanawiałem się tez nad tym, ale poza zdjęciami ważny jest tez imidż fotografa...
    Ach... jeżeli "imidż" to tylko biały obiektyw. Niestety - pod tym względem Olympus nas zawiódł.
    .

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Spoko, zawsze jest jeszcze lakier nitro w sprayu -ostatnio ktoś na różowo zrobił D90........ dla chcącego nic trudnego

Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Ja polecam SE P1i z nakładką, ma flesza.
    Ten zestaw polecam. Sam nim trzepie kase na slubach. AF czasem pudluje, ale takie zdjecia opycham jako artystyczne - stawka x2.
    Rolleicord, Canon
    flickr