troche mydloale po przymknięciu było by pewnie lepiej
1 na nie reszta ok no moze bym sie przyczepil do wlosow na ustach;P
troche mydloale po przymknięciu było by pewnie lepiej
1 na nie reszta ok no moze bym sie przyczepil do wlosow na ustach;P
W kwestii pierwszych dwóch fotek podzielam opinię bartka86, ostatnie zdjęcie najlepsze z serii. Mogłoby być trochę ostrzej.
Z calej tojki to B&W podchodzi najlepiej...
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Zdjęcie 48 kadr poprzez snieg podzielony na pół i chaos wyrastających spod niego roślinek nie zatrzymuje. Tutaj ciekawszy mógłby być sporo ciaśniejszy widok. 49 zalatujące monotonią. 50 dużo ciekawsze a drzewa dają dobry akcent plus odbicia, do tego wijąca się rzeczka i bardzo ładny obrazek. W portretach za mało wyraziste oczy, w 52 przydało by sie jaśniej, na 53 trochę bluru na cerę. Podoba się metamorfoza modelki i oglądając ma się wrażenie, że to trzy inne osoby.
pozdrawiam Wiejo
Ostatnio edytowane przez zorka ; 11.03.10 o 08:29 Powód: Automatyczne scalenie postów
Pozdrawiam Zorka
Jak dla mnie w konwencji B&W troche wiosennie, troche zimowo...
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
zorka, znowu problem z ostroscia... robilas te zdjecia na priorytecie przyslony i niestety ustawilas f22... po co tak duza wartosc? domyslam sie ze chcialas miec ostrosc w calym kadrze, ale gdybys ustawila f7.1 do f10, 11, to zupelnie by wystarczylo, aby GO objela caly kadr. pisze o wartosciach przyslony, bo ma to duuuzy wplyw na czas otwarcia migawki, ktory na tych zdjeciach jest dlugi dosyc- 1/15 i 1/30 sekundy i mimo iz robilas te zdjecia na 14mm. to te czasy byly zbyt dlugie i zdjecia sa poruszone troche i chocbys nie wiem jak i w czym wyostrzala, to na niewiele sie to zda. poczytaj troche o zaleznosci pomiedzy wartoscia ogniskowej obiektywu, a czasem otwarcia migawki. a jesli lubisz do widoczkow uzywac duzej wart. przyslony to zwiekszaj ISO i wtedy czasy beda krotsze, a zdjecia ostrzejsze![]()
Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi
Pozdrawiam Zorka
nie ma za co, jestesmy tu po to, zeby wzajemnie jedno od drugiego sie uczyc i wymieniac doswiadczeniapodam Ci prosciutki przyklad: robisz zdjecie na ogniskowej 20mm. (z reki) i czas otwarcia migawki nie powinien byc dluzszy niz 1/30 sek. powiedzmy. tak samo gdybys robila na ogniskowej 100mm. to czas otw. migawki nie powinien byc dluzszy niz 1/100 lub nawet 1/125 sek.
wiem ze mozna robic z reki zdjecia na dluzszych czasach niz odwrotnosc wartosci ogniskowej, ale do takich fot trzeba miec "pewna reke"
cwicz zorka i czekamy na nastepne foty
![]()
Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi