Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Drukarki termosublimacyjne

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez johan Zobacz posta
    Jeżeli drukować coś na poważnie to polecam epsony (te z 8kolorowymi tuszami). Drogo w zakupie, ale później eksploatacja już nie jest taka droga. Kupuję tusze w 250ml butlach firmy Lyson, które składem odpowiadają oryginałom, a cena kilkukrotnie niższa. Jakość wydruku bez porównania do labu, no i format do A3+.
    I jaki koszt wychodzi w przeliczeniu na "odbitkę" A4?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    1. Wydruk zdjęć w warunkach domowych jest droższy niż w labie. I to niezależnie czy to atrament czy termosublimacja. Oczywiście jeżeli pragniemy zachować jakość. A więc nigdy się nie zwróci.
    2. Jakość wydruków na drukarkach termosublimacyjnych jest wyraźnie niższa niż z labu oraz z dobrych drukarek atramentowych przygotowanych do druku fotorealistycznego. Wynika to chociażby z tego że drukarki termosublimacyjne składają obraz w trzech przejściach, korzystając z trzech barw (cyjan, magenta i yellow). Niestety tą techniką nie udaje się osiągnąć głębokiej czerni i niektórych subtelnych odcieni. Stąd w drukarkach atramentowych po 6 i więcej kałamarzy z róznymi ocieniami nośnika i obowiązkowo oddzielny czarny.
    Tak więc moim zdaniem, mozna się pobawić bo nie kosztuje to wiele a przyjemnośc spora. Na dłuższą metę sam dostrzeżesz niedostatki takiego wydruku.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    I jaki koszt wychodzi w przeliczeniu na "odbitkę" A4?
    Dokładnie Ci nie odpowiem. Butla 250ml to 145zł, a papier a4 to 1 zł/ark. Ilość tuszu na arkusz zależy od ustawień, od papieru (mat/połysk), itp. więc trudno policzyć, ale jak wrzucisz na ścianę wydruk A3+ to stwierdzisz że warto.
    Na codzień drukuję po dwie fotki na A4 i też jest super. Takich kolorów, ostrości nie uzyskasz w labach, chyba że profi.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    1. Wydruk zdjęć w warunkach domowych jest droższy niż w labie. I to niezależnie czy to atrament czy termosublimacja. Oczywiście jeżeli pragniemy zachować jakość. A więc nigdy się nie zwróci.
    Głowy bym sobie urwać nie dał, być może do końca przyszłego tygodnia będę mógł coś konkretniejszego w tym temacie powiedzieć

| OlyJedi Awatar ektomek
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W kwestii jakości wydruku zgadzam się kolegami. Miałem dosyć płacenia za "sieczkę" odbieraną z labu. Teraz mam nad tym kontrolę i zawsze od razu mogę poprawić. Używam Epsona P50 ze stałym zasilaniem wraz z epsonowskim papierem z górnej półki. Faktycznie wychodzi trochę drożej ale nie żałuję żadnego nadpłaconego grosza

jungli
    Gość
    MIalem Cp760, wydruki bdb,tzn tak jak sobie ustawisz tak masz,do tego trwalsze niz z labu, niestety po kryzysie nie oplaca sie drukowac, teraz podkalibrowalem sie pod labi mam 2x taniej i rownie dobrze.

pozdroofka

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Jeśli chodzi o w miarę tanie i bardzo dobre jakościowo drukowanie to warto pomyśleć o zakupie czegoś takiego:

http://www.allegro.pl/item949908264_...t_gwar24m.html
    Znasz jakies opinie dt tego tuszu?
    Wyglada ciekawie kosztowo, jesli nie zapycha dysz a tusze maja odpowiednie kolory to chyba sie skusze.

Co do sublimacji, mam i czasami uzywam. Zaleta jest przenosnosc i szybkosc. Koszt jest spory, ale gdy zabieram aparat na "imienicy u cioci" to biore jedno szklo i taka drukarke, zamiast kolejnego sweterka ciotka dostaje na prezent album z fotkami z imprezy. Jest szczesliwa, to najwaziejsze

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Znasz jakies opinie dt tego tuszu?
    Jak na razie same pozytywne, jednak do czasu aż sam nie spróbuje, to się nie wypowiem rzetelnie Około czwartku powinienem mieć własny, to sprawdzę go na papierze Epsona (Glossy 225g) i Agfy (Glossy 210g) -i dam znać

Wyglada ciekawie kosztowo, jesli nie zapycha dysz a tusze maja odpowiednie kolory to chyba sie skusze.
    Z tego co czytałem to zapycha dopiero po około miesiącu nieużywania (tu Epson wypada lepiej, 3 miechy nie drukowałem i problemu nie było), jednak pojedyncze czyszczenie podobno rozwiązuje problem.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja mam co prawda Epsona 2400, ale z podobnymi, napełnialnymi kartridżami. A tusz polecam kupowac tutaj: http://www.inks.pl/
    Tylko wybieram te zgodne kolorystycznie - nie trzeba oprofilowywac drukarki, tylko jedziemy na standardzie.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    johan, ślicznie dzięki za linka -bardzo fajnie bo ta firma będzie się wystawiać na Targach w Łodzi