Strona 22 z 43 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 425

Wątek: ZD 70-300 - mój 'test'

Awatar Gaudama
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Po drugie- jeśli już ostrzyć ręcznie z E-330, to aż się prosi LV i powiększenie 10X - ten aparat jest do tego stworzony, efekty są doskonałe o ile mamy statyw i względnie nieruchomy motyw.
    Masz rację, ale chcąc fotografować, na przykład, ptaki w locie, to nie zadziała.
    AF w E-330 ma tylko 3 punkty pomiaru i aby zadziałał trzeba utrzymać obiekt w jednym z nich, co nie jest proste. Jeśli obiekt, choć na chwilę, "zejdzie" z punktu AF, to obiektyw idzie z ostrością w "maliny" i tylko ręcznie można go przymusić do powrotu we właściwą pozycję. Używam SIGMA 50-500/4-6,3 APO EX DG HSM i czasem się mi się to udaje.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 17.02.10 o 23:42 Powód: nieprawidłowe cytowanie

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    ptaki w locie się koledze marzą.. mi też, ale czy dałbym radę nawet E3ką z ZD 50-200 ? nie wiem, zdjęcia dynamiczne w przyrodzie to b. trudny temat.
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Awatar Gaudama
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    ptaki w locie się koledze marzą.. mi też, ale czy dałbym radę nawet E3ką z ZD 50-200 ? nie wiem, zdjęcia dynamiczne w przyrodzie to b. trudny temat.
    pzdr
    A tak, nie tylko mi się marzą, ale trochę tego robię. Czasem coś się uda, choć niewiele. Rozczarowałem się do Olympusa. Kiepskie foty przy dużych czułościach. Zmieniam na Nikona D300. Najlepsza dla mnie byłaby jednak jakaś hybryda D300 z obrotowym ekranem jak w E-30, bo robię również makro.
    Jeśli chodzi o ZD 50-200, to uważam że do fotografowania ptaków jest za krótki. Miałem kiedyś Sigmę 50-200 i też próbowałem na ptakach. Sprzedałem, była za krótka.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 17.02.10 o 23:43 Powód: cytat!

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria
    Uwieczniałem rybitwy podczas akrobacji i dało się. Myślę że większą rolę grają tu próby i upór niż sam sprzęt.
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gaudama Zobacz posta
    Masz rację, ale chcąc fotografować, na przykład, ptaki w locie, to nie zadziała.
    Na ptaki w locie jest AF. Szybkościowo rewelacji nie będzie, ale E-330 + 70-300 da radę. Szybkościowo podobnie do starego 40-150. Da się, da się. MF potrzebny wtedy tylko, jak pisałeś, do szybkiego przeostrzenia.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Awatar Gaudama
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Na ptaki w locie jest AF. Szybkościowo rewelacji nie będzie, ale E-330 + 70-300 da radę. Szybkościowo podobnie do starego 40-150. Da się, da się. MF potrzebny wtedy tylko, jak pisałeś, do szybkiego przeostrzenia.

Problem polega nie na szybkości AF, ale na trudności utrzymania ptaka w punkcie pomiaru ostrości. W E-330 są 3 punkty AF, jeżeli nie uda się utrzymać obiektu w punkcie AF przez czas wystarczająco długi do ustawienia ostrości (w trybie "single AF"), to ostrość idzie "w maliny" i cel stracisz całkowicie z pola widzenia. W trybie "continue AF" wcale nie jest lepiej. Sprawę rozwiązuje albo ręczne ostrzenie, co w w ZUIKO 70-300 nie działa dobrze, albo aparat taki jak na przykład Nikon D300, który ma 51 punktów AF i jeśli ustawi się automatyczny wybór punktu AF, to zawsze któryś zadziała na kadrowanym obiekcie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Roztocze
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Moje trzy grosze, bo i tak na sprzęt i na wędrówki mnie nie stać.

Patrząc na różne strony z fotografią przyrodniczą można zauważyć, że zawierają głównie zdjęcia ptaków robione z zasiadki, lub ewidentnie mało płochliwych. Ile mamy zdjęć np. trzmielojada, który ostrożny jest i na kurczaka z supermarketu nie poleci, bo woli wygrzebywać osy ? Perfekcyjne zdjęcia ptaków w locie- tych trudniejszych gatunków- powstają głównie w lokalizacjach, gdzie są ich koncentracje w czasie migracji idące w setki lub tysiące dziennie- np. w pobliżu cieśnin : Bosforu, Gibraltaru, a z bliższych np w Szwecji Skagen, lub Falsterbo w Danii. Dla miłośników drapieżnych jest także np. Izrael.
    Przykład : http://www.dickforsman.com/2009/10/1...el-in-october/
    Albo jakieś fajne lokalizacje- jak wysypisko śmieci w Omanie, gdzie ktoś natrzaskał i umieścił w Internecie setki zdjęć orłów stepowych, które siedzą tam jak nasze gawrony.
    W naszych warunkach trudno zapewnić, że nawet supersprzęt da nam perfekcyjne zdjęcie ptaka, który pojawia się na parę chwil, a później jest tylko plamką na niebie. Chyba że mamy bardzo dużo czasu i zacięcia do chodzenie w terenie. Można też polegać na sieci informatorów- co czynią tuzy fotografii przyrodniczej .
    Sama wymiana sprzętu wiosny nie czyni, choć pewnie pomoże.
    E-520, ZD 14-42, 70-300

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Problem polega nie na szybkości AF, ale na trudności utrzymania ptaka w punkcie pomiaru ostrości. W E-330 są 3 punkty AF, jeżeli nie uda się utrzymać obiektu w punkcie AF przez czas wystarczająco długi do ustawienia ostrości (w trybie "single AF"), to ostrość idzie "w maliny" i cel stracisz całkowicie z pola widzenia. W trybie "continue AF" wcale nie jest lepiej. Sprawę rozwiązuje albo ręczne ostrzenie, co w w ZUIKO 70-300 nie działa dobrze, albo aparat taki jak na przykład Nikon D300, który ma 51 punktów AF i jeśli ustawi się automatyczny wybór punktu AF, to zawsze któryś zadziała na kadrowanym obiekcie.
    W E-330 używaj centralnego krzyżowego, będzie najpewniej i najszybciej. A jedno pole jasne, że wymaga wprawy, ale spokojnie się da. Trudno porównywać E-330 z D300 Ale da się :]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Awatar Gaudama
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez roztoczol Zobacz posta
    Sama wymiana sprzętu wiosny nie czyni, choć pewnie pomoże.
    Zgadzam się, wiosny nie uczyni, ale na pewno pomoże. I tylko o tą pomoc chodzi.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 17.02.10 o 23:45 Powód: cytat!

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Zgadzam się, wiosny nie uczyni, ale na pewno pomoże. I tylko o tą pomoc chodzi.
    Jest sprawą oczywistą, że E-330 wypadnie blado przy D300 jeśli chodzi o AF. To jest jeden z najprostszych układów AF na rynku, mający tylko 3 punkty kontra jeden z najlepszych na rynku. Te aparaty dzieli przepaść: E-330 jest znacznie starszy, jest niżej pozycjonowany i co za tym idzie o wiele tańszy. Nasz klubowy kolega niedawno sprzedał E-330 za 325zł, D300 - nawet używany będzie wielokrotnie droższy. Jeżeli stać Cię na taką zamianę to się nawet nie zastanawiaj, różnica pod względem AF będzie kolosalna.
    Tylko proszę - nie zamieniajcie tego wątku na taki w stylu - jaki aparat wybrać bo tu jest wątek o ZD 70-300, nadchodzi czas aby go trochę posprzątać. Zrobię to wkrótce.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook