Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Tania lampa do 4/3

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    Nie wiem czy dobrze sformuowalem, ja na lampach znam sie na tyle ze wiem ze sa slabsze i mocniejsze i ze do olka za duzego wyboru nie ma ;p

Kontrola blysku to mi chodzi zebym ja sobie mogl ustawic ze ja chce mocniej slabiej i zeby ten system byl bardziej rozbudowany niz we wbudowanej (full, 1/4, 1/16, 1/64)
    @czaroz
    co ty w koncu chcesz..?
    większej kontroli niż powyżej to raczej żadna lampa za tą kasę nie będzie miała.
    w manualu dostroisz sobie przysłoną, tak się kiedyś robiło (niektóre lampy miały tylko FULL np. te z wymiennymi żarówkami-miałem taką)
    E 410 ZD 9-18, 14-42, 18-180, FL 36R, PS S90

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Brak może odchylanej drugiej płaszczyzny ale...nowa i cena przystępna
    http://www.ceneo.pl/271469

jungli
    Gość
    A ja w kazdym systemie pukam wolami roboczymi Nikon SB 28DX.
    Tanie i dobre.

pozdoofka

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Nie przesadzaj z taniością, bo można się nerwicy nabawić. Odłóż pieniądze, weź na raty, albo poczekaj na jakąś okazję, a takie zdarzają się, nawet na naszym forum.

Polecałbym Tumaxa 386 lub FL-36.

Zakładam, że do tej pory nie miałeś doświadczenia w używaniu lampy. Cena powinna mieć drugorzędne znaczenie przy spełnieniu oczekiwań. Powinno być tanio, ale nie tak by trzeba było skupiać się na szwankującej technice. A Twoje oczekiwania, Czaroz, jak dobrze zrozumiałem zamykają się w słowach "chcę poćwiczyć/popracować z zewnętrzną lampą błyskową".

Pracując z byle czym, za najmniejsze pieniądze nauczysz się tylko przeklinać technikę lub zastanawiać się jak zrobić coś "czego moja lampa nie potrafi" (np. praca w trybie TTL). Jak już załapiesz "lampę" będziesz mógł śmiało podjąć eksperymenty z najbardziej badziewnym oświetleniem jakie znajdziesz na aukcjach. Rozumie, że nie masz możliwości poćwiczyć z kimś doświadczonym lub nie pobierasz nauk na kursach/szkołach fotograficznych. Jednym słowem jesteś skazany na samotną walkę i szukanie porad w internecie. A przy próbach/nauce/pracy lepiej posługiwać się czymś co jest w pełni funkcjonalne, współpracuje z systemem i zapewni Ci w miarę bezproblemową obsługę przy zdjęciach.

A jeśli naprawdę interesuje Cię tylko błyskanie w sufit z regulacją błysku i to za naprawdę małe pieniądze to wystarczy otworzyć lampę wbudowaną założyć takie cudeńko https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15425. I świat staje się doświetlony.

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    ... przy próbach/nauce/pracy lepiej posługiwać się czymś co jest w pełni funkcjonalne ...
    Ha. a ja jestem właśnie innego zdania ...
    No bo może sie kiedyś zdarzyć że trzeba będzie pracować na starszym sprzęcie ... co wtedy ?? Gdzie siła błysku? gdzie TTL? Wtedy zaczną sie schody ... a jesli najpierw człowiek pobawi sie w kombinowanie to fakt że do szpejów doszła lampa systemowa tylko ułatwi sprawe

Tyle mojego skromnego zdania na ten temat

Pozdrawiam.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    http://www.funsports.pl/p,pl,242,lam...wa+by26al.html
    Trochę słaba, ale ma wszystko czego oczekiwałeś od lampy
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez J.Graph Zobacz posta
    Ha. a ja jestem właśnie innego zdania ...
    No bo może sie kiedyś zdarzyć że trzeba będzie pracować na starszym sprzęcie ... co wtedy ?? Gdzie siła błysku? gdzie TTL? Wtedy zaczną sie schody ... a jesli najpierw człowiek pobawi sie w kombinowanie to fakt że do szpejów doszła lampa systemowa tylko ułatwi sprawe

Tyle mojego skromnego zdania na ten temat

Pozdrawiam.
    Zdarzy się popracować na starszym sprzęcie? Prowokująco zapytam: na analogu?

Kombinowanie mamy we krwi. Moje zdanie wynika z zapoznawania się w ostatnim czasie z literaturą i poradnikami dotyczącymi oświetlenia. Doszedłem do wniosku, że kombinowanie za małe pieniądze zwiększa sumaryczne wydatki. Budzimy się z całą szafą szpejów, które w miarę kolejnych, coraz lepszych inwestycji, coraz mniej chcemy używać, nikt ich nie chce kupić, a nam trochę żal je wyrzucić.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Kupilem kiedys tania lampe blyskowa FOMEI 328

http://www.fotoraf.com.pl/sklep/fome...sh-p-1666.html

Od kompaktu po lustrzanke daje sie z tego korzystac.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Opiszę swoją lampkę - Metz 32 MZ-3 - 200PLN.

Polecam Metz 32 mz-3. Na allegro do dostania do 200PLN, ruchy w lewo prawo i góra dół (kieruje się ją w dół aby doświetlić przedmioty w makro). Regulacja mocy z aparatu (jak mamy stopkę systemu 4/3 za kolejne 200 PLN ) lub poprzez sterowanie przesłoną lampy. Ładuje się bardzo szybko, kondesatory trzymają ponad 2 tygodnie. Ma zoom elektryczny. Pojemnik na 4 baterie więc jest ciężka.

Jeżeli doświetlamy blisko na wprost to jest w stanie utrzymać serię 2 strzały na sekundę.

Niestety ze stopką uniwersalną nie ma TTL oraz regulacji mocy +- (ale reguluje się przesłoną na lampie). Ja pracuje w takim trybie, a więc manual w aparacie i auto na lampie z ustawionym iso, ogniskową i przesłoną.

Podsumowując: Za 200 dostaniesz tylko ze stopką uniwersalną, ale później można dokupić stopkę do naszego systemu, tyle że wtedy to już kolejne 200, więc w sumie 400 złotych, a dodając trochę kasy możnaby polować na używany fl36 (chyba za 600).
    Słowo klucz TTL, jak chcesz TTL to z tanich pozostają chyba tylko tumaxy.
    Ostatnio edytowane przez kateb ; 27.01.10 o 12:13
    Fujifilm X10