Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: B&H-sklep w ny,pomoc w wyborze filtra

| OlyJedi Awatar Lucas
    Mieszka w
    Rzym/Chicago
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

B&H-sklep w ny,pomoc w wyborze filtra

Witam...prosze o pomoc w wyborze filltra..jestem poczatkujacy w fotografi wiec kazda sugestia bedzie cenna...na dniach kupie obiektyw zuiko 14-54 II w amerykanskim sklepie B&H...skorzystam z okazji i kupie filtr ochronny, tylko mam dylemat jaki?myslalem np. o skylight tak do okolo 50$ (jak sie da to mniej)...ktory mozecie mi polecic z tych ktore zamiescilem w linku?chodzi mi o dobra jakosc w stosunku do ceny...bede wdzieczny za rade
    http://www.bhphotovideo.com/c/search...978+4294955266
    Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Nie ma potrzeby zakupu skylighta, to filtr leciutko ocieplajacy w gradacji A i B i chyba wartosci 1 i 2. Nie daj sobie tego wcisnac. kup lepszy filtr typu protect, lub UV jesli musisz. Sam jestem zwolennikiem stosowania fitrow ochronnych.
    Czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar Lucas
    Mieszka w
    Rzym/Chicago
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziekuje za rade...wiem ze skylight odbiera troche jasnosci....a ktore filtry UV i polaryzacyjne polecicie z ponizszego linka.
    UV http://www.bhphotovideo.com/c/search...520+4294955266

Polar http://www.bhphotovideo.com/c/search...517+4294955266

Po kupnie obiektywu mam do dyspozycji ok. 100$,interesuje mnie dobra jakosc do ceny....nie wiem czy kupic 1 lepszy czy 2 tansze...bede wdzieczny za porade.pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Klasyczny B+W, HOYA, Marumi. W sumie im drozszy tym lepiej, ale powyzej pewnej kwoty zysk jest niewielki.. Na pewno w 100 dolarach sie zmiescisz.
    Czesc.Ch.
    p.s. ten mrc za 50$ styknie na pewno. Nie przesadzaj zbytnio. Polaryzacyjne zas sa drozsze i za dobry trzeba dac ponad 100$. Inaczej zafarby masz gwarantowane.
    Moje B+W to Multiresistant, bardzo dobrze znosza zachlapanie. W sumie nie szkodza a chronia. W bardzo tanich kitach ich stosowanie jest bez sensu, W drozszych szklach owszem.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 31.01.10 o 14:34

| OlyJedi Awatar Lucas
    Mieszka w
    Rzym/Chicago
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A co myslisz o tym?...dobra jakosc do ceny:
    http://www.bhphotovideo.com/c/search...tialSearch=yes
    Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Na 14-54 mam Hoye HMC Super- taki jest napis na pierscieniu. Mam ten filtr ponad 5 lat i wszystko jest z nim ok. wiesc glosila, ze ma szorstkie powloki UV i rzeczywiscie tak jest, sa jakies takie troszke szorstkie, ale czyszcza sie dobrze, zawsze na chuch i koszula lub chusteczka idzie w ruch. Mikrofibry nawet nie wyciagam z torby, lezy tam na wszelki wypadek. Filtr jest naprawde niezly.
    Robilem kiedys jakies zdjecia bardzo drobnego motywy z filtrem i bez filtra. Roznica naprawde znikoma a kilka razy filtr uratowal mi szklo. B+W rozkreca sie (pierscien) i mozna wyjac szklo. Moze hoya takze- nie probowalem.
    Mylem, gdy ktos chlusnal mi w obiektyw centralnie kozim mlekiem w Tokinę, po oczach tez dostalem, ale co tam oczy. Pomysl jak by takie kozie mleko zalazlo za soczewki? Kwitlo by tam do dzis.
    Czesc.Ch.
    p.s. najczesciej chroni przed pylem wodnym, drobnym deszczykiem, mgla i po wejsciu z zimnego do cieplego zaparowanego pomieszczenia. Nie uzywam dekielkow. Nawet nie wiem gdzie sa.

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Filtrów poza polarem nie stosuję bo czasem dawały odblaski - konkretnie Hoya HMC...
    ale ja nie mam drogiego szkła. Na razie...
    Pozdrawiam
    E 410 ZD 9-18, 14-42, 18-180, FL 36R, PS S90

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    O ile nie zmienili technologii, to 14-54mm jest nadal szczelny, wiec nieporzebny ci ochronny. Doloz lepiej troche kasy i kup porzadnego CPL. Sam owszem kupilem UV, ale uzylem raz i teraz nie moge znalezc. Za to dekiel jest bardziej przydatny, zwlaszcza jak nosze aparat luzem w plecaku posrod innych szpargalow. CPL siedzi w zime na szkle non stop- zdejmuje tylko na zdjecia wewnatrz.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    za kaczym
    a na wypadek mleka

oczywiście obiektyw może spaść prosto soczewką w dół na twarde, ostro zakończone kamienie... tylko nie wiem czy lepiej po prostu nie ubezpieczyć sprzętu i siebie przed wyjazdem niż wydawać kasę na filtry ochronne...
    E 410 ZD 9-18, 14-42, 18-180, FL 36R, PS S90

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na opacznych był test filtrów UV. Warto poczytać, może lektura coś Ci rozjaśni.
    http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_test...ltrów_UV.html
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.