Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 66 z 66

Wątek: Czy wielcy fotografowie kłamią? [wieczór 10]

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Warto podsumować ten ciekawy wątek jasnym określeniem sytuacji, kiedy manipulacja w obrazie jest dozwolona, a kiedy zabroniona. Ostatecznie będące w sprzedaży tablety nie są nigdzie traktowane jako typowe narzędzia przekrętu Także fotomontaż jest szacowną dziedziną fotografii, a powyżej (słusznie) określamy go jako oszustwo. Należałoby to wyjaśnić dokładniej, może w innym wątku za tydzień --pozdrówka dla Wszystkich.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Warto podsumować ten ciekawy wątek jasnym określeniem sytuacji, kiedy manipulacja w obrazie jest dozwolona, a kiedy zabroniona.
    Sprawa chyba jest prosta, kręcić nie wolno. Czyli można sobie wystawiać wszystko, ale wypada powiedzieć, że coś się tam jednak poprzesuwało jeśli tylko się poprzesuwało. Sam nieraz wywalam słupy i inne śmieci, żeby kadr był ciekawszy. Skoro i tak kolor na moich zdjęciach zwykle ma mało wspólnego z rzeczywistością... Ale nie śmiem powiedzieć, że tak było naprawdę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    [QUOTE=Mysikrolik;592360], ,, A tresowany wilk? Jaki odsetek fotografów stać na numer z tresowanym wilkiem. "

Nie uwieżysz. Zawodowych - 100%!! Amatorów mniej, ale podejrzewam, że wiąże się to z brakiem dojścia przeciętnego fotografa przyrody do tresowanych wilków i innych dzikich stworzeń. A tak - grunt byle zagroda miała ,, naturalny" wygląd np. leśny. Wydawnictwa nie pytają czy zwierz dziki czy nie. Wystarczy, że odpowiednio dziko się prezentuje.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    tu macie następne pozowane zdjęcie, które niesamowicie działa na zmysły. Teraz pytanie, czy gdyby nie było pozowane działało by tak samo.

Matka kąpiąca Tomoko, Eugene Smith

W pewnych przypadkach dopuszczalna jest manipulacja, ale to tylko wtedy kiedy kierują ku niej wyższe cele (w przypadku zdjecia powyżej ukazanie zniszczeń jakich dokonało sąsiedztwo fabryki chemicznej i braku jakichkolwiek zabezpieczeń). W innych przypadkach (ptaszory na wiacie) to zwyczajne oszustwo dla uzyskania wymiernych korzyści. Swoja drogą powyższe zdjęcie jest zakazane, rodzina Tomoko nie pozwolila na jego publikowanie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta

W pewnych przypadkach dopuszczalna jest manipulacja, ale to tylko wtedy kiedy kierują ku niej wyższe cele [...] W innych przypadkach (ptaszory na wiacie) to zwyczajne oszustwo dla uzyskania wymiernych korzyści.
    Akurat ptasiory na wiecie pokazują jeden z istotnych problemów części miast...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Akurat ptasiory na wiecie pokazują jeden z istotnych problemów części miast...
    dla mnie to nie jest problem, no chyba, że brudna (żeby nie powiedzieć obesrana) wiata Większym problemem części (a raczej wszystkich) miast są ludzie.