Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 107

Wątek: te szumy w e-systemie

jungli
    Gość
    Myslalem, ze mowimy o uzywaniu nizszego iso zamiast wysokiego, w czym pomaga nam stabilizacja, np w wymienionych przez kolege zdjeciach koncertowych.....

ide se cos chlapnac....

Ostatnio edytowane przez jungli ; 8.01.10 o 17:55

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    Myslalem, ze mowimy o uzywaniu nizszego iso zamiast wysokiego, w czym pomaga na stabilizacja, np w wymienionych przez kolege zdjeciach koncertowych.....
    Stabilizacja nie rekompensuje braku w używalnym wysokim iso. 1/15s, gość na scenie się giba ostro z gitarą - efekt: gitarzysta jest rozmazany.
    Masz wysokie iso, to podbijasz - efekt: czas 1/100s i zamrażasz ruch.
    Widzisz różnice?
    Jak z ręki pstrykasz nieruchome obiekty (bez statywu, jakieś muzeum, kościół, albo krajobraz na długiej ogniskowej) to się przydaje, z pewnością... Wiadomo, dobrze jak jest, lepiej zawsze niż jak nie ma, ale nie zastąpi wysokiego iso w takich sytuacjach jak wyżej.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Stabilizacja nie rekompensuje braku w używalnym wysokim iso. 1/15s, gość na scenie się giba ostro z gitarą - efekt: gitarzysta jest rozmazany.
    Masz wysokie iso, to podbijasz - efekt: czas 1/100s i zamrażasz ruch.
    Widzisz różnice?
    Jak z ręki pstrykasz nieruchome obiekty (bez statywu, jakieś muzeum, kościół, albo krajobraz na długiej ogniskowej) to się przydaje, z pewnością... Wiadomo, dobrze jak jest, lepiej zawsze niż jak nie ma, ale nie zastąpi wysokiego iso w takich sytuacjach jak wyżej.
    Ruch można zamrozić sprężonym powietrzem z puszki

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    hmmm zaraz zaraz..gdzie był ten wątek o onanistach...
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Zawsze z niecierpliwością czekam kiedy ktoś zacznie zapewniać o swoim zadowoleniu zapominając, że autora wątku prawdopodobnie ziębi czy takiemu delikwentowi jest dobrze czy też nie. Nie o satysfakcję innych mu zapewne chodzi.

PS. Przyznaję, że jestem zaskoczony, iż tym zapeniającym o swoim szczęściu nie jest kolejny raz Zibi

Pozdrawiam
    Źle mnie zrozumiałeś, może dlatego, że faktycznie moja wypowiedź ma dość patetyczny wydźwięk... Nie zachwycam się szumem, nie o to mi chodziło. Raczej o pogodzenie się z tym, że jest i "przejściem do porządku dziennego" nad tym faktem. Kiedyś słyszałem takie przysłowie (chińskie czy japońskie) "znoś czego nie możesz ominąć", jakoś tak to leciało, więc ot poprostu znoszę ten "szum" - jak już jest
    Wiem też, że autora ziębi czy mi jest dobrze czy też źle, ale widać, żę szum go "gnębi", jeśli chce z tego powodu zmieniać system. Moja wypowiedź miała na celu pokazanie, że szum to nie wszystko, że z tym można żyć
    Ot i cała historyja...

Nie bijmy piany panie i panowie.

Pozdrawiam wszystkich w ten piękny zimowy wieczór
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Tego bym właśnie na Twoim miejscu nie robił. Masz 14-54 i 70-300. Jeśli nie do końca jesteś zadowolony, to na jakiś czas powstrzymaj się od zakupów. Posiedź na tym, co masz. Utwierdź się w przekonaniu, że dobrze się z e-systemen czujesz i dopiero inwestuj. Chyba, że trafisz rewelacyjną okazję, to inna sprawa. Odsprzedaż nie uszczupli Ci kieszeni.
    Popieram, święta prawda
    Ostatnio edytowane przez herbie_mp ; 8.01.10 o 19:13 Powód: Automatyczne scalenie postów
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez herbie_mp Zobacz posta
    Źle mnie zrozumiałeś, może dlatego, że faktycznie moja wypowiedź ma dość patetyczny wydźwięk... Nie zachwycam się szumem, nie o to mi chodziło. Raczej o pogodzenie się z tym, że są i "przejściem do porządku dziennego" nad tym faktem. Kiedyś słyszałem takie przysłowie (chińskie czy japońskie) "znoś czego nie możesz ominąć", jakoś tak to leciało, więc ot poprostu znoszę ten "szum" - jak już jest
    Wiem też, że autora ziębi czy mi jest dobrze czy też źle, ale widać, żę szum go "gnębi", jeśli chce z tego powodu zmieniać system. Moja wypowiedź miała na celu pokazanie, że szum to nie wszystko, że z tym można żyć
    Ot i cała historyja...

Nie bijmy piany panie i panowie.

Pozdrawiam wszystkich w ten piękny zimowy wieczór
    Komary też trzeba polubić, znacznie łatwiej się z tym żyje...

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heniobe Zobacz posta
    Komary też trzeba polubić, znacznie łatwiej się z tym żyje...
    A dasz radę wybić wszystkie? Nie! Więc chyba trzeba, może nie polubić, ale przynajmniej pogodzić się z tym, że są i niestety będą
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    Kazde ciagniecie iso w gore wiaze sie niestety ze spadkiem dynamiki tonalnej itd, wiec nie wiem czy robienie 5Dmk2 na iso 6400 ma taka przewage nad olkiem ze stabilizacja iso 800, pomijam roznice wielkosci matrycy.
    Do tego dodaj szeroki wybor jasnych stalek w 4/3.....
    Kupic K7, cena rozsadna, mala puszka z lepszym ISO i rowniez stabilizacja w body.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Kupic K7, cena rozsadna, mala puszka z lepszym ISO i rowniez stabilizacja w body.
    Moim zdaniem bez sensu.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja mam e400, a wiec jeszcze gorsze szumy od waszych e5xx e620 e3 itp itd etc... ale ja sobie wrzucam fotke do psa, potem filtr topaz denoise i przy iso 800 sa tylko leciutkie slady tego ze szumy kiedys tu byly, przy 400 praktycznie nie widac niczego co by wskazywalo na to ze bylo cos kombinowane a juz w szczegolnosci nie widac szumow. Mnie szumy juz nie przeszkadzaja
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150