Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 107

Wątek: te szumy w e-systemie

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    niestety szumy (już przy iso 400) mnie denerwują i z tego co czytam, to nawet nowsze body (e-620 czy e-30) mają całkiem wysokie szumy, na pewno wyższe od porównywalnych aparatów konkurencji. Akurat zależy mi na tym, żeby czasami to ISO 800 zastosować, a w e-510 to masakra wychodzi. Fotografuję wszystko - rodzinę, wakacje, robaczki, czasami jakiś koncert czy sport.

Nie mam czasu na siedzenie godzinami przy kompie i zaawansowane zabawy w odszumianie, takie realia w domu (córeczka czas zajmuje).

zatem dylemat: może zmienić system?

no dobra, mogę kupić coś amatroskiego nikona/canona (bo one chyba przodują w niskich szumach) ale czy:
    - przy ISO 800 faktycznie amatroskie body robi różnicę
    - czy znajdę w tych systemach dobre, jasne szkiełka odpowiadające naszym 14-54 oraz 50-200 (zarówno cenowo jak i jakościowo)?

chętnie posłucham rad/komentarzy

Paweł.
    Masz kase zmieniaj system, nie masz kasy siedź w tym co masz.
    Pozdrawiam mały42

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Powiem krotko....

....Muszelki tez szumia i nikt na to nie zwraca uwagi, baaa wszyscy sie z tego ciesza......

p.s. Ja bym poczekal z zakupami, poznal jeszcze mocniej system i zdecydowal w co isc, konkurencja niby lepsza ale za wieksze pieniadze, niestety....
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bełchatów/Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Za to ja powiem tak: to jest ostatni moment kiedy wlasciwie warto zastanowić się nad zmianą systemu, gdyż jeśli dokupisz 50-200 i/lub lampę, ewentualnie kilka innych klamotów - wówczas to będzie dopiero dylemat.

Problem w tym, że w każdym systemie są pewne niedogodności: jak nie iso to kolory, jak nie kolory to nie za dobre obiektywy w rozsądnych cenach, jak nie to - to znów awaryjność. Tak czy inaczej wybór systemu to najzwyczajniej kompromis pomiędzy wadami i zaletami.

Jak to się ładnie mówi "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma".

Na tym etapie, na którym Ty jesteś jeśli faktycznie czujesz niedosyt, to warto poczytać fora innych systemów i poświęcić miesiąc czy dwa na podjęcie właściwej decyzji, aby nie wpaść z deszczu pod rynnę.

Co do wad olympusów, to rzeczywiście szumy są większe niż w C i N bez dwu zdań, ale coraz częściej mówi się, że pozostałe systemy mają po prostu odszumianie już na poziomie RAWów.. mocniejsze niż oly. Ale nie to jest chyba największą bolączką olympusa, jest nią natomiast DR, a wlaściwie wynikający z tego problem z paleniem swiatel. Natomiast faktycznie e510 ma nieco większe szumy niż e30 i e3, aczkolwiek nie usprawiedliwia to różnicy w cenie (jeśli by tylko z tego powodu zmieniać body na wspomniane).

Oczywiście idealnie byłoby przesiąść się na FF ale to jest jednak przepaść... również cenowa (przy czym nie zgadzam się tutaj z przedmówcami, gdyż jeśli brać pod uwagę fakt, iż głównym powodem przesiadki ma być używalność iso to FF nie jest jedynym a tym bardziej słusznym cenowo w tym przypadku wyborem).

Reasumując: jeśli przesiadka na inny system to tylko teraz bo potem będzie za późno, jednak przed zmianą warto poczytać fora i zastanowić się czy wady tamtych nie będą tak samo lub bardziej przeszkadzały w zabawie w fotografię.

Życzę udanych wyborów.

Pozdrawiam

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    Kazde ciagniecie iso w gore wiaze sie niestety ze spadkiem dynamiki tonalnej itd, wiec nie wiem czy robienie 5Dmk2 na iso 6400 ma taka przewage nad olkiem ze stabilizacja iso 800, pomijam roznice wielkosci matrycy.
    odnoszę wrażenie, że nigdy nie miałeś do czynienia z iso6400 z 5Dmk2, inaczej nie waliłbyś takich bzdur.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sanminen Zobacz posta

Co do wad olympusów, to rzeczywiście szumy są większe niż w C i N bez dwu zdań, ale coraz częściej mówi się, że pozostałe systemy mają po prostu odszumianie już na poziomie RAWów.. mocniejsze niż oly. Ale nie to jest chyba największą bolączką olympusa, jest nią natomiast DR, a wlaściwie wynikający z tego problem z paleniem swiatel. Natomiast faktycznie e510 ma nieco większe szumy niż e30 i e3, aczkolwiek nie usprawiedliwia to różnicy w cenie (jeśli by tylko z tego powodu zmieniać body na wspomniane).

Pozdrawiam
    Witam !

Moze lepiej nie ogolniac slabego DR dla calego systemu Olka bo
    E-620, E-30 calkiem niezle oddaja szczegoly w swiatlach i cieniach.

Robilem zdjecia E-620 z kumplem co ma Nikona D300 i dla
    krajobrazu Olek wypadl lepiej co sam kolega... uczciwie zauwazyl.

Ludzie pisza o szumach i innych pierdolach ale
    precyzja ustawiania automatycznego WB tez wypadla
    lepiej dla Olka niz Nikona.

Watpie aby kazdy robil na 800 ISO czy wiekszej czulosci.
    Nawet w D300 wysokie iso daje bigos... a nie szczegoly.

Mam E-620 a robilem Canonem 10D, Canonem 1000D, Pentax K10D
    Nikon D300 i Nikon D80 wiec moge powiedziec ze
    E-620 to bardzo dobra amatorska puszka i polecam ja kazdemu kto
    chce miec tanio piekne kolory i wysoka jakosc obrazu.

Co do szumow to Olek ma wieksze od konkurencji ale
    kto mi na odbitce 10x15, 13x18, 21x15 wskaze te roznice ?

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Moja rada taka:

1) Często focisz na ISO800 wzwyż (lub chciałbyś...), szczególnie ciemne obiekty - bierz Canona

2) J.w., ale raczej obiekty w ruchu - Nikon - mają fajny AF, ale szumy na "czarnym" ciutki większe od Canona - co do Canona bawiłem się trochę 450d (z kitem niestety...ale na szumy to nie wpływa), co do Nikona tylko teoria, ale kto nie zagląda w wykresy przed zakupem (kłania się wątek o "onanistach"...)

3) Nie robisz odbitek większych od A-4, focisz tak tylko do albumu nie obrabiając (wnioskuję po braku czasu nawet na odszumianie, mogę się mylić) - i tu dwie opcje:

a) masz kasę do wydania "bez bólu" ot tak - zmień, jeżeli tak bardzo zależy Ci na wysokim ISO (ale lepiej na jakąś półprofesjonalną puszkę, żeby poczuć większą różnicę), zanim wydasz niepotrzebnie kasę na 50-200

b) nie masz kasy - zostań przy tym co masz i spróbuj najpierw ustawić odszumianie na "włączone" oraz "słabo", natomiast wyostrzanie JPG na -2 (chyba że już tak zrobiłeś...)

Ja zdecydowałem się na E-system z powodu gabarytów, jakości wykonania obiektywów i korpusów "dla ludu" oraz ZD 9-18... no i powiedzmy sobie brutalnie, CENY... Mniejszy DR i szumy mogę jakoś przeboleć (choć są gorsze niż w innych systemach o dobre 1EV (w sensie na ISO 800 podobne jak na ISO 1600 w takim 500D, może i nawet gorsze w cieniach - i nie mówię o włączonej gradacji "auto"), tak patrząc na sample nie wykresy). Chociaż co do DR, to E-620 w porównaniu do E-520 który miałem wcześniej, wypada znacznie lepiej (przynajmniej w JPG, a to zdaje się jest dla Ciebie ważne - gotowy plik prosto z puszki), a do odszumiania zaprzęgam Noiseware w darmowej wersji i jest ok, fotki na ISO1600 (pod warunkiem że nie robione prawie po ciemku) nadają się spokojnie na odbitki A4.
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 9.01.10 o 00:07
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Bo bo....bo złe logarytmy żeście użyli no.

Co do szumow to Olek ma wieksze od konkurencji ale
    kto mi na odbitce 10x15, 13x18, 21x15 wskaze te roznice ?
    Argument dosi zawsze na czasie.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 9.01.10 o 00:06 Powód: Automatyczne scalenie postów

EuroLiberty
    Gość
    Robilem zdjecia E-620 z kumplem co ma Nikona D300 i dla
    krajobrazu Olek wypadl lepiej co sam kolega... uczciwie zauwazyl.
    Tja

Tja

Ciekawe czy pod kiltami macie majty? Rozumiem, że mam doczynienia z dzielnymi Szkotami, potomkami w prostej lini niejakiego Williama Wallace
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 9.01.10 o 00:37

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Mam E-620 a robilem Canonem 10D, Canonem 1000D, Pentax K10D
    Nikon D300 i Nikon D80 wiec moge powiedziec ze
    E-620 to bardzo dobra amatorska puszka i polecam ja kazdemu kto
    chce miec tanio piekne kolory i wysoka jakosc obrazu.
    Ja też mam E-620 ale tak bym się nie zachwycał...

A co do ISO - na przykład fotki z "żywej" szopki robiłem na ISO800 i 1600, więc czasem się przydaje... Choć pewnie są ludzie nie wychodzący poza ISO200 + piękne słoneczko/statyw/lampa.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Dla wyjasnienia...

Nie jestem zwolennikiem zadnego slusznego systemu.
    Uzywam to co mi sie sprawdza do moich celow.

Olek E-620 mi pasuje... a moglbym miec... Canona 5D Mark II
    czy jeszcze inny system.

Chce powiedziec, ze trzymam sie zdrowego rozsadku bo
    po co mam ladowac kase w wyzsza polke jak mi to co mam
    w zupelnosci wystarczy.

Szum to rzecz wzgledna... i tak na tym poziomie
    rozwoju techniki szum jest do opanowania jak sie na RAW-ach robi.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak