Strona 239 z 435 PierwszyPierwszy ... 139189229237238239240241249289339 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.381 do 2.390 z 4348

Wątek: Odp: wanilia - moim okiem

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Na ostatnich z ulicy elegancko prezentuje sie mundurowy, uwagę zwraca nazwałbym go luzakiem, ten na ostatnim i dwie kobiety siedzące na ławce z których starsza ma dość władczy wyraz twarzy a może tylko tak odczytuje ten profil i jakby dla kontrastu skromność tej młodszej.
    pozdrawiam Wiejo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    W Emiratach przeżyłam ciekawe spotkanie. Z pola golfowego w Dubaju wiózł nas kierowca do miejscowości typowo turystycznej oddalonej o 3 h drogi. W związku z szansą sfocenia czegoś ciekawego usadowiłam się obok kierowcy. Golfiarze odpoczywali z tyłu. Kierowca był bardzo chętny do rozmowy. Mój angielski zdecydowanie nie jest książkowy ani dostatecznie gramatyczny ale mimo to pozwolił na dialog z ochoczo nastawionym kierowcą który językiem władał w dość podobnym stopniu więc oboje nie czuliśmy się zażenowani
    No było to moje pierwsze spotkanie z "innym światem" inną kulturą. Muszę przyznać, że wciągneła mnie ta dyskusja. Zeszliśmy na temat związków. Pan stwierdził , że swoją żonę poznał kiedy się urodziła. Jego rodzice mu ją powiedzmy brzydko "zaklepali". Są małżeństwem 25 lat mają 3 synów i jedną córkę. Powiedziałam, że u nas jest najpierw miłość, a potem ślub. On na to , że absolutnie najpierw ślub, a miłość przyjdzie później. Małżeństwa z namiętności są nietrwałe, bo namiętność się kończy i czar pryska. Pochodził z tej bardziej konserwatywnej rodziny, jego żona chodzi w tej czarnej szacie z odsłoniętymi oczami, w "burce". Zapytałam dlaczego. "Bo ona maluje się i ubiera tylko dla mnie". Jego córka ma już od 9tego roku życia wybranego męża. Niedawno podobno widziała go , bo odwiedził ich z rodzicami podczas zaręczyn. Zapytałam czy była bez burki. Tak! A czy rozmawiali ze sobą? Nie, widzieli się! - odpowiedział
    Długo by pisać. Pan opowiadał mi o Koranie i swojej wierze, mówił z taką pasją, że dreszcz przechodził po plecach.
    Bardzo ciekawe spotkanie
    p.s. Oglądałam zdjęcia jego synów w telefonie, oraz jego samego 20 lat wstecz- oczy z orbit mi wyszły, no cieżko przystojni. Fajne te ciemne typy, niiestety bardzo inni od nas.
    A może powinniśmy im zazdrościć, że mają zasady,których się trzymają, kiedy u nas ideały umierają? ... tak się zastanawiam....
    Ostatnio edytowane przez wanilia ; 12.11.09 o 22:59
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar masakrer
    Mieszka w
    Denia -Costa Blanca
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Ciekawe, bo ja po mojej wizycie w Algierii mam dokladnie takie same odczucia (na temat idealow) ale ciarki mi przechodza jak pomysle o burce i o tym jak niewiele znaczy tam kobieta.
    Mnie tez kiedys przyszlo do glowy zapytac jednego z naszych "nowych" arabskich znajomych, dlaczego w Algierii niektore kobiety przykrywaja tylko wlosy a niektore cala twarz zostawiajac odkryte tylko oczy.......
    Wiedzialam, ze ich religia zmusza kobiety do przykrycia wlosow, ale nie do calej twarzy i nie moglam sie oprzec ciekawosci....
    Pan odpowiedzial mi, ze to jeszcze zwyczaje z epoki kolonialnej, podobno zolnierze francuscy, zmuszali do niegodnych czynow najpiekniesze kobiety w miescie, wiec w obawie przed tym ich ojcowie i mezowie kazali im przykryc twarz , aby nie bylo wiadomo czy sa piekne....
    Chyba chcial mi wcisnac kit
    Powiedzial rowniez, ze u nich jest absolutnie nie do pomyslenia, aby kobieta i mezczyzna mieszkali razem przed slubem i zakonczylismy dyskusje jak zapytalam czy u nich nie ma bezmeznych kobiet z dziecmi......niestety musial powiedziec, ze tak bo akurat jedna taka pania mielimy w naszym otoczeniu...Pozniej juz maz mnie szczypal zebym wiecej nie pytala...
    Sorry, nie chce zasmiecac Ci watku, ale to intrygujacy temat.
    Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    No coś Ty, jakie zamiecasz!, cieszę sie z dialogu

Dzis przy okazji robienia obiadu leciał w tle program Drzyzgi (ostatnio schodzi na psy), pokazywali w nim panny które w internecie i nie tylko pokazują co tylko mają do pokazania, a co niektóre mamusie nie miały z tym problemu. Większość z tych panienek była po prostu żenująco pusta. Modlę się aby moje dzieci były normalne .

Właśnie w chwilach gdy oglądam i słucham takich ludzi chciałabym aby jakieś zasady ponowały w naszym świecie a nie ich brak.

Chyba stara już jestem, bo ciśnie mi się na usta "za moich czasów..."
    Ostatnio edytowane przez wanilia ; 12.11.09 o 23:31
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar masakrer
    Mieszka w
    Denia -Costa Blanca
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Skad ja to znam.
    Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta
    W Emiratach przeżyłam ciekawe spotkanie [...]

A może powinniśmy im zazdrościć, że mają zasady,których się trzymają, kiedy u nas ideały umierają? ... tak się zastanawiam....
    Te zasady niestety są bezwzględne, i narzucają tylko wybrany i określony sposób działania. Nie ma w nich miejsca na wolność, która powinna rodzić odpowiedzialność. Pewnej grupie ludzi one odpowiadają, ale sądzę że to silniejsza mniejszość.

Ale chciałby Cię pocieszyć, że wcale nie jest tak źle jak przedstawiają to media i ludzkie bajania, które przecież żerują na ekstremach.
    Znam wielu, wielu ludzi w tym kraju i w innych, którzy mają jasno określone, wysokie standardy życia i postępowania o ponadczasowej inspiracji. Realizują je, przekazują je swoim potomkom, dzielą z otoczeniem.

Ludzie nie są wcale tacy źli, do złego są tylko zmuszani.
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    315
    Moja galeria
    Fotki ze swiata dalekiego... ciekawe a i tez dyskusja wywiazala sie interesujaca..! Tak trzymac!
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    351
    Moja galeria
    Nie o zdjęciach ale w ramach dyskusji o zasadach
    Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta
    Pan stwierdził , że swoją żonę poznał kiedy się urodziła. Jego rodzice mu ją powiedzmy brzydko "zaklepali".
    Jego córka ma już od 9tego roku życia wybranego męża.
    Nie, nie zazdroszczę im takich zasad, które bratu pozwalają zbić siostrę, za to, że zamiast "zaklepanego" przez rodziców, wybrała innego i to na dodatek z innego kręgu kulturowego.
    Cytat Zamieszczone przez domadm Zobacz posta
    Ale chciałby Cię pocieszyć, że wcale nie jest tak źle jak przedstawiają to media i ludzkie bajania, które przecież żerują na ekstremach.
    Nie znaczy też, że jest dobrze, ze mamy im czego zazdrościć. Właśnie te ekstrema, są najlepsze do pokazania wypaczeń i wynaturzeń, do jakich prowadzi fundamentalizm.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dziś przed śniadaniem w mglisty poranek
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	niedziela rano m.jpg
Wyświetleń:	149
Rozmiar:	190,1 KB
ID:	25875