Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 122

Wątek: Ricoh GXR

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Foto-trumienki z wymiennym wkładem...

Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    To chyba zależy od producenta, jak kupią matrycę po $15 i nie narzucą marży 800% to cena może być przyjazna - szczególnie przy mniejszych matrycach. Najtańszych kompakt z matrycą 1/1.7 kosztuje mniej niż 500 zł, lustrzanka z APS mniej niż 1300, od tej ceny odlicz całą resztę, którą producent nie dołącza i wyjdzie, że obiektyw z małą matrycą będzie mógł kosztować 200 zł, a z APS 400 + cena szkła.
    Równie dobrze można tak powiedzieć o matrycy... LCD. Bo nowe "body" to teraz trumienka z baterią, czytnikiem kart, kilkoma pokrętłami i LCD. Najdroższy "pakiet" trzeba kupować z obiektywem.
    Poza tym pomysł średni z innego powodu. Jakby był trójskładnikowy - szkło/matryca/body to można by było mając już fajne szkiełko za rok zakupić samą matrycę, bo wyszło lepsze DR, ISO, MP, AF czy co tam jeszcze. Teraz jak ktoś chce jedno nowe, musi kupić od razu komplet.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Jakby był trójskładnikowy - szkło/matryca/body to można by było mając już fajne szkiełko za rok zakupić samą matrycę, bo wyszło lepsze DR, ISO, MP, AF czy co tam jeszcze.
    Jakoś nie wyobrażam sobie rynku wtórnego przestarzałych matryc.
    No ale ja człowiek bez wyobraźni jestem...

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jesteś -teraz kupuje nowe body -więc w czym problem jak kupi sobie nowy obiektyw z chipem?
    Stary się sprzeda jak sprzedaje się body (przestarzały chip +zajechana mechanika).
    What's Your Problem?
    Pozatym TO KOMPAKT!
    Profesjonalistom nikt nie zabiera ich najlepszych na świecie zabawek (okres użytkowania ok. 2 lata a potem wymiana na lepsze).
    Kompakt -z możliwością konfiguracji wg. potrzeb i obrazowaniem jak DSLR (z bardzo drogim szkłem).

Nie wiem czy wam się już horyzonty tak zawęziły od tych tunelików-patrzałek w cyfrankachlustrzankach czy to zwykłe narzekanie starcze.
    Zamiast się cieszyć z wyboru -znów jest GORZEJ!

Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 10.11.09 o 16:50

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    teraz kupuje nowe body -więc w czym problem jak kupi sobie nowy obiektyw z chipem?
    Stary się sprzeda jak sprzedaje się body.
    What's Your Problem?
    To nie jest zabawka dla zwykłego człowieka. Wymienne moduły obiektyw, migawka centralna i szkło, świetne rozwiązanie dla profi. Pomysł na rynek masowy poroniony.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

diabolique
    Gość
    Jesteś -teraz kupuje nowe body -więc w czym problem jak kupi sobie nowy obiektyw z chipem?
    Stary się sprzeda jak sprzedaje się body (przestarzały chip +zajechana mechanika).
    What's Your Problem?
    Własnie miałem dopisać w swoim poście, że na pewno znajdziesz na to odpowiedź.

Ja nie mam problemu. Po prostu w to nie wierzę.

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To miałoby szanse, ale:

1) Zestaw korpus + 2 moduły (matryca+optyka) musi być tańszy niż np dwa kompakty o takich matrycach i optyce.
    Na razie Ricoh dał ceny zaporowe. Szczególnie zdziwiła mnie cena korpusu 420 funtów. Jeśli tam nie ma ani matrycy, ani optyki (w module jest też procek, migawka i parę innych rzeczy - tak piszą na DPREVIEW), to co tak dużo kosztuje w samym korpusie? Tam jest tylko ekran LCD, kadłub z przyciskami i zasilanie. Może się mylę? A kosztuje więcej niż cały (i tak drogi) Panasonic LX3 z matrycą i optyką f/2-2.8.

2) Musi być spory wybór modułów, na razie są dwa, skrajnie różne. Mała matryca (1/1.75'') z zoomem i duża (APS) z obiektywem makro. Podstawowe kąty widzenia dla aparatu do kieszeni (szeroki, standard, krótkie tele).

3) Powinien Ricoh maksymalnie wykorzystać to, ze moduł stanowi całość optyki z matrycą. Tj. zrobić coś, czego nie oferują inni - wyspecjalizowane moduły do wyspecjalizowanych celów. Np. do zdjęć w podczerwieni - z czułą na nią matrycą, bez filtra podczerwieni i dedykowanym obiektywem. Moduł do zdjęć B&W. Moduł dedykowany do makro. Moduł do zdjęć w kiepskim świetle - z mniejszą ilością Mpix. Itp.

4) Powinien umożliwić (otwarty system) lub współpracować w opracowaniu innych "korpusów" do swojego systemu. Np. kask rowerowy z możliwością podpięcia modułu Ricoha i elektronicznym wizjerem z obrazem z matrycy, lub podobnie zwariowane pomysły. Kto powiedział że to musi być "korpus" czy "body" do trzymania w rękach? To jest gotowy moduł matryca+optyka+procek - można by to podpiąć pod różne urządzenia.

Jeśli się wykorzysta możliwości tego rozwiązania, to może znaleźć miejsce na rynku.

Optymalnie byłoby, gdyby te moduły mogły być odesłane do serwisu i otrzymać nowszą matrycę gdy taka się pojawi. Inaczej to marnotrastwo kupowanie nowego obiektywu z każdą nową matrycą.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    To nie jest zabawka dla zwykłego człowieka. Wymienne moduły obiektyw, migawka centralna i szkło, świetne rozwiązanie dla profi. Pomysł na rynek masowy poroniony.

Pozdrawiam
    A trzeba mieć zaświadczenie przy kupnie że się profi NIE JEST?
    =NIEporonionym pomysłem jest natomiast wciskanie na masowy rynek (kowalski+d300+2000postów na forum) n-modeli niczym prawie nie różniących się kolumbryn z drogimi jak złoto a do tego ciężkimi jak cholera szkłami a ciągle się psującymi DSLR (teraz w kolorach tęczy!).
    Rzeczywiście w sam raz dla przeciętnego pstrykacza jesieni polskiej w parku
    z modelką-żoną/dziewczyną jak znalazł.

Ile miałyście drogie koleżanki przeciętnie już przeróżnych aparatków?
    Po parę na łebka -czy się mylę? ≠ może matrycki sobie zachowujecie i trzymacie w ramkach na ścianie>?<

Tani FF od potentata AGD -źle.
    E-P1- bez wizjera -źle!
    E-P2 ze wspaniałyn wizjerem -Źle.
    DP1/2 -tanie jak barszcz -źle!
    G1 -do foto =źle.
    GH1- do video -za drogie -źle!
    X-1 -snoby i nieroby- źle
    GXR -no to już obraza dla forumowego experta =nie ma półki gdzie można by toto upchnąć i skatalogować.
    =ŹLE!

Myślę że wasze starania o dobro "rynku masowego" nie powodują bezsennych nocy?

Powinniście przejrzeć własne "wątpliwości" z czasów wprowadzenia systemu m4/3 -jak to powiedzieć > świat po raz kolejny nie zauważył swojego końca ...na złość mędrcom i prorokom.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 10.11.09 o 18:06

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    A trzeba mieć zaświadczenie przy kupnie że się profi NIE JEST?
    =NIEporonionym pomysłem jest natomiast wciskanie na masowy rynek (kowalski+d300+2000postów na forum) n-modeli niczym prawie nie różniących się kolumbryn z drogimi jak złoto a do tego ciężkimi jak cholera i ciągle się psującymi się DSLR (teraz w kolorach tęczy!).
    Rzeczywiście w sam raz dla przeciętnego pstrykacza jesieni polskiej w parku
    z modelką-żoną/dziewczyną jak znalazł.

Ile miałyście drogie koleżanki przeciętnie już przeróżnych aparatków?
    Po parę na łebka -czy się mylę? ≠ może matrycki sobie zachowujecie i trzymacie w ramkach na ścianie>?<
    Ale właśnie Ricoh ze względu na siłę marki w świecie współczesnej fotografii tego nie da rady zrobić. Może Sony, może Nikon, może Canon.
    Firma, którą z fotografią kojarzy może 1% ludzi? Świadomość marki Premier czy Pentagram jest większa!
    Moja żona opyliła ostatnio Nikona d70. Za ~200 zł. Obiektyw do niego za 4 razy tyle. Czaisz? W chwili zakupu korpus kosztował 4800 zł. Obiektyw 1400 zł. Gdyby do obiektywu była doklejona matryca, zestaw nadal by pewnie oscylował cenowo w okolicy 200 zł. No, chyba, że poszedł by jako perełka kolekcjonerska, dowód na to, że skąpstwo nie jest dobre.

Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Myślę że wasze starania o dobro "rynku masowego" nie powodują bezsennych nocy?
    Ależ my ten rynek naszymi opiniami kształtujemy. Właśnie oglądasz odrzucenie produktu przez potencjalnych nabywców. Ostatnio modne "epic fail".

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 10.11.09 o 17:14 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ...produktu o którym tak naprawdę nic nie wiedzą.
    Sorry ale to tak jakby przyszłość motoryzacji kształtowali swoimi opiniami partyzanci z Burkina-Faso (TOYOTA albo LAND-ROVER, reszta zdezelowane SUVy z przemytu).
    4/3 został odrzucony w trybie zaocznym przez podobne "opiniotwórcze" gremia.

Ps. mój 500post uznaję za dobry moment do zaprzestania walenia głową w beton.
    Proszę o więcej minusków do reputacji
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 10.11.09 o 17:24

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ktoś ładnie podsumował system Rikosia - grip z wymiennymi aparatami.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.