Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 122

Wątek: Ricoh GXR

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Komentarz z Optycznych:
    "Hmmmmmmmmm..... jakieś to dziwaczne ale na pierwsze samochody też tak mówili... "

Stad nawet jak mi sie nie podoba, daleki jestem od krytykowania od samego poczatku.
    Nic mi nie wadzi ten produkt A jestem przekonany, ze ogolna swiadomosc ludzi bedzie sie z kazdym tygodniem zwiekszac, ze wzgledu na kolejne nadchodzace aparaty z wymiennym "kawalkiem"

Trend zmierza w kierunku, jak ktos inny na O napisal - w kierunku paczki papierosow z wymienna szklarnia i matrycy wiekszej niz dzisiejsze kompakty.

Ja sie ciesze z powodu ukazania sie kolejnego produktu stawiajacego pod znakiem zapytania sens kupowania lustra entry level. Zaznaczam przy tym od razu - ze cena bym sie nie przejmowal. Zobaczycie ile to bedzie kosztowac za pol roku!

Jeszcze jeden link:
    http://www.photographyblog.com/previ...oh_gxr_photos/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Aparat znalazlby kilka zastosowan jakby np wyszledl obiektyw matryca nakierowana na podczerwien/bliska podczerwien. Przy niektorych pracach ulatwiloby to zycie zamiast kombinowania z filtrami albo rozbieraniem aparatu.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Specjalistyczne moduły mają sens. Dedykowany zestaw obiektyw + matryca + procek można by rzeczywiście wykorzystać w jakiś niszach.

Pomysł nie jest głupi, ale nie ma wielkich szans przy tych cenach.
    A Ricoh za bardzo z ceny nie spuszcza, widać to po jego kompaktach.
    Uprze się przy tych cenach i tyle.
    Pal sześć jeszcze zawyżone ceny modułów, ale samo "trzymadło" jakim jest korpus (przecież tam jest faktycznie tylko ekran i bateria) za taką cenę???
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz Zobacz posta
    Aparat znalazlby kilka zastosowan jakby np wyszledl obiektyw matryca nakierowana na podczerwien/bliska podczerwien. Przy niektorych pracach ulatwiloby to zycie zamiast kombinowania z filtrami albo rozbieraniem aparatu.
    Dedykowane combo matryca plus obiektyw to świetne rozwiązanie. Do drogich rozwiązań specjalizowanych. Nie tylko podczerwień, ale i panoramy, fotografia ekstermalna, zdalna, fotogrametria, specyficzne zastosowania studyjne... Tam gdzie zgranie zestawu szkło/matryca może dać przewagi nad konkurencją w kwestii jakości obrazowania.
    Jakoś jednak nie potrafię sobie wyobrazić (sorki, ale jestem małej wiary), że to niesie ze sobą jakieś zalety dla amatora. Kijowa matryczka w "teleobiektywie". Wypasiona matryca w makro, ogromna w obiektywie szerokokątnym .

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar AdSR
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Tak sobie patrzę na całą tę dyskusję i mam wrażenie, że jest to wróżenie z fusów. Pomysł ostatecznie zweryfikuje rynek, a ten nie jest łatwy do przewidzenia.

Są firmy, które do znudzenia tłuką kolejne iteracje tych samych rozwiązań, tylko (przynajmniej w zamierzeniu) lepiej wykonane. Znamy te firmy i nawet w edytorze postów do tego forum dostępne są emotki do ich miażdżenia. Powyżej pewnego udziału w rynku taka strategia po prostu całkowicie wystarcza, a nie niesie ryzyka.

Są też firmy, które kombinują, co by mogło chwycić, albo co w ogóle byłoby dobrym rozwiązaniem. Czasami bycie graczem niszowym czy drugoplanowym ma swoje zalety. Od liderów (w sensie biznesowym, nie koniecznie technologicznym) oczekuje się więcej i każda wpadka rzuca silny cień. Niepozorny (w fotografii) Panasonic wypuścił LX3, który był w gruncie rzeczy swego rodzaju prototypem ("proof of concept"), ale tak udanym, że nie nadążał z jego produkcją. Mnie E-P1 wydawał się drogim gadżetem, dopóki nie zobaczyłem go w roli korpusu do najróżniejszych szkieł, których do E-420 nie zapnę (CĂĄmaras. : un album sur Flickr). Nagle stwierdziłem, że też mógłbym takie cóś mieć.

Koncepcja GXR ma sens, jeśli popatrzeć na nią w ten sposób, że zamiast produkować dwa całe typy aparatów (przy obecnej ofercie), jeden do makro, drugi do łażenia, Ricoh musi różnicować jedynie przody. Ten produkt pojawia się we właściwym momencie, tj. kiedy wyścig na megapiksele przyhamował. Matryce będą się oczywiście dalej rozwijać, ale może przeskoki nie będą już tak krytyczne. A może za 2-3 lata się okaże, że Ricoh oferuje w sensownej cenie wymianę matryc w obiektywach? Zaoferowanie takiej usługi, wykonywanej fabrycznie, może się okazać prostsze i tańsze, niż projektowanie i rozwój wymienialnego modułu.
    Bo w życiu trzeba być twardym, jak bułka z Biedronki.
    Flickr | Panoramio

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Chcialem jeszcze zauwazyc, ze nic nie stoi na przeszkodzie by nastepny doczepiany matryco-klocek posiadal bagnet. Moze byc to bagnet na obiektywy Ricoha, bagnet na obiektywy u4/3, bagnet F czy EF...

I jeszcze z drugiej strony - puszka w ksztalcie kamerki z upgrajdowanym przetwarzaniem obrazu do video - czy jak to tam sie zwie.
    Ostatnio edytowane przez Keek ; 11.11.09 o 23:24

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez [rK] Zobacz posta
    Chcialem jeszcze zauwazyc, ze nic nie stoi na przeszkodzie by nastepny doczepiany matryco-klocek posiadal bagnet. Moze byc to bagnet na obiektywy Ricoha, bagnet na obiektywy u4/3, bagnet F czy EF...
    Jasne, ze "może. Tylko, ze na 99% tak nie będzie. To takie gdybanie jak fuji czy kwadratowa matryca w olkach Lata juz ludzie o tym piszą...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez [rK] Zobacz posta

I jeszcze z drugiej strony - puszka w ksztalcie kamerki z upgrajdowanym przetwarzaniem obrazu do video - czy jak to tam sie zwie.
    No, pozywiom, uwidim. Red to nie jest . Tak jak tamten system tnie koszty z profesjonalnego rynku wideo, a kamera kosztuje kilka razy mniej od konkurencji, tak w przypadku Ricoha węszę zupełnie odwrotne intencje.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Nowe moduły
    http://www.swiatobrazu.pl/ricoh-gxr-...uly-19568.html
    http://optyczne.pl/2718-nowość-Dwa_n...Ricoh_GXR.html

P10 28-300 mm F3.5-5.6 VC, który ma charakteryzować niski poziom szumów i podświetlana od tyłu matryca CMOS. Dodatkowo użytkownicy będą mogli skorzystać z szybkiego trybu seryjnego, oferującego 120 kl./s. Sprzedaż rozpocznie się latem 2010.
    A12 28 mm F2.5, czyli szeroki kąt z dobrym światłem i matrycą o rozmiarze APS-C. Według producenta, w połączeniu z procesorem obrazu GR ENGINE III zapewnia wysoką rozdzielczość i niewielkie szumy. Moduł ten pojawi się w sprzedaży zimą 2010.
    Ostatnio edytowane przez Wieprz ; 23.02.10 o 10:40

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria